Tudnátok utópisztikus regényeket ajánlani?
esetleg nézz be ide, mivel a fő profiljuk a sci-fi és fantasy nagyobb eséllyel kapod meg a kívánt könyveket itt, mint egy sima antikváriumban:
(Sikerült nulláznom a szöveget, amit egy ideje írok, megpróbálom újra, de biztosan kihagyok valamit.)
Utópiát keresel, de disztópiákat soroltál - klasszikus pozitív utópia jöhet? (Platón Állama, Morus Utópiája, Campanella Napállama stb.)
Ha 1984, akkor Zamjatyin: Mi és Huxley: Szép új világ "kötelező" darabok mellé.
Szintén a régi idők. Capek: Harc a szalamandrákkal nem mai regény, de jó.
Ha javasolták a Gépnarancsot, én javaslom a Gépzongorát. Vonnegut, ha nem szereted a stílusát, nem fog tetszeni. Utópia 14, illetve Utópia címmel is kiadták régen, az cenzúrázott (szerintem élvezhetetlen).
Magyar mű ritkán kerül elő ilyenkor, de Déry: G. A. úr X-ben című regénye klasszikus disztópia. Sajátos hangulat kell hozzá, nehéz olvasni.
"Sci-fibb" vonal:
Boulle: Majmok bolygója - nem feltétlenül sorolnám ide, mert nem annyira sci-fi, mint disztópia, de jobb ötletem nincs. Filmhez képest meglepő.
Miller: Hozsánna néked, Leibowitz! című regénye piszok jó.
Lem: A futurológiai kongresszus - ez kisregény, az Álmatlanság antológiában található (FSZEK-ből vettem ki annak idején én is). Tőle még az Éden játszik a témában, de az halványabban.
PKD-től gyakorlatilag nincs olyan mű, amiben ne lenne utópisztikus vonal.
Gibsont is szokás a témánál említeni (Neurománc).
Akik még javasolhatóak: Heinlien, Clarke, Pohl szintén jókat írtak (nem tudok konkrét művet mondani), Margaret Atwood (A szolgálólány meséje, még nem olvastam), King (A menekülő ember, a filmben több a disztópia, mint a regényben). Illetve a Wiki a disztópiához sorolja Goldingot a Legyek Urával, ami erősen megkérdőjelezhető kategorizálás, de ha igazat adok neki, akkor javaslom. :)
magyar vonalon:
Mandics György - M. Veres Zsuzsanna trilógiája: Vasvilágok, Gubólakók, A dromosz
Fekete Gyula: A kék sziget
antiutópia:
Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat
Aldous Huxley: Szép új világ
Margaret Atwood: Guvat és Gazella
Andri Snaer Magnason: Lovestar
Ha jól láttam, utóbbi kettő még nem volt említve, pedig mindkettő nagyon erős disztópia, érdemes elolvasni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!