Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Tudnátok utópisztikus regények...

Tudnátok utópisztikus regényeket ajánlani?

Figyelt kérdés
Amit már olvastam: 1984, Állatfarm, Sötétség délben, Fahrenheit 451 hirtelen nem jut eszembe több. Interneten is keresgélek, de érdekelne ti Melyiket szeretitek még. Nagyon köszönöm a segítséget.

2016. jan. 26. 14:51
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Holnap mikor végzek az utolsó vizsgámmal is ,végre mehetek SzabóErvinbe utána nézek ezekenek a könyveknek. Philip K. Dick-től épp nemrég vettem ki a Csúszkáló valóságok-at. :D Esetleg jó és olcsó antikváriumokat ismertek Budapesten? Nyáron bolhapiacokon szoktam vásárolni, csak ilyen időben nem tudom nyitva vannak-e.
2016. jan. 26. 20:01
 12/17 anonim ***** válasza:

esetleg nézz be ide, mivel a fő profiljuk a sci-fi és fantasy nagyobb eséllyel kapod meg a kívánt könyveket itt, mint egy sima antikváriumban:

[link]

2016. jan. 26. 20:51
 13/17 anonim ***** válasza:

(Sikerült nulláznom a szöveget, amit egy ideje írok, megpróbálom újra, de biztosan kihagyok valamit.)

Utópiát keresel, de disztópiákat soroltál - klasszikus pozitív utópia jöhet? (Platón Állama, Morus Utópiája, Campanella Napállama stb.)

Ha 1984, akkor Zamjatyin: Mi és Huxley: Szép új világ "kötelező" darabok mellé.

Szintén a régi idők. Capek: Harc a szalamandrákkal nem mai regény, de jó.

Ha javasolták a Gépnarancsot, én javaslom a Gépzongorát. Vonnegut, ha nem szereted a stílusát, nem fog tetszeni. Utópia 14, illetve Utópia címmel is kiadták régen, az cenzúrázott (szerintem élvezhetetlen).

Magyar mű ritkán kerül elő ilyenkor, de Déry: G. A. úr X-ben című regénye klasszikus disztópia. Sajátos hangulat kell hozzá, nehéz olvasni.

"Sci-fibb" vonal:

Boulle: Majmok bolygója - nem feltétlenül sorolnám ide, mert nem annyira sci-fi, mint disztópia, de jobb ötletem nincs. Filmhez képest meglepő.

Miller: Hozsánna néked, Leibowitz! című regénye piszok jó.

Lem: A futurológiai kongresszus - ez kisregény, az Álmatlanság antológiában található (FSZEK-ből vettem ki annak idején én is). Tőle még az Éden játszik a témában, de az halványabban.

PKD-től gyakorlatilag nincs olyan mű, amiben ne lenne utópisztikus vonal.

Gibsont is szokás a témánál említeni (Neurománc).

Akik még javasolhatóak: Heinlien, Clarke, Pohl szintén jókat írtak (nem tudok konkrét művet mondani), Margaret Atwood (A szolgálólány meséje, még nem olvastam), King (A menekülő ember, a filmben több a disztópia, mint a regényben). Illetve a Wiki a disztópiához sorolja Goldingot a Legyek Urával, ami erősen megkérdőjelezhető kategorizálás, de ha igazat adok neki, akkor javaslom. :)

2016. jan. 26. 22:27
 14/17 A kérdező kommentje:
#13 ezer köszönet neked is. Legyek urát olvastam és én se mertem ideírni. Tudom disztópiákat írtam ki, de mindkettő féle könyvek érdekelnek, én hibám. Vonnegutot szeretem és olvastam már tőle. Ettől a Millertől még nem olvastam. :D A klasszikus és a magyar vonalnak külön örülök. Esetleg ezekből tudna valaki még ajánlani? Az összes ajánlott könyvet felírtam.
2016. jan. 26. 22:59
 15/17 anonim ***** válasza:

magyar vonalon:

Mandics György - M. Veres Zsuzsanna trilógiája: Vasvilágok, Gubólakók, A dromosz

Fekete Gyula: A kék sziget

antiutópia:

Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat

2016. jan. 27. 09:52
 16/17 anonim ***** válasza:
Robert Merle-Védett férfiak
2016. jan. 27. 12:15
 17/17 anonim ***** válasza:

Aldous Huxley: Szép új világ

Margaret Atwood: Guvat és Gazella

Andri Snaer Magnason: Lovestar

Ha jól láttam, utóbbi kettő még nem volt említve, pedig mindkettő nagyon erős disztópia, érdemes elolvasni őket.

2016. jan. 29. 17:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!