Egy könyv kiadatása tényleg több százezer vagy akár milliós költség?
22 éves vagyok, és szeretnék könyvet írni. Persze nem sablon történetet, vannak jó ötleteim, már csak meg kell írnom.
Viszont kissé elkeseredtem.
Magyarországon és Ausztriában (inkább Ausztriában mert ha németül van akkor többen olvassák Németország miatt is, stb.)kerestem efféle oldalakat, hogy megtudjam, mi ennek a folyamata.
Amellett, hogy mindenféle szerkesztőre, korrektúrra stb-re lenne szükség (bár ez kihagyható, és őszintén szólva ki is hagynám, a borítót is megcsinálnám én valahogy), azt írták, hogy ha valaki mindenhol elérhetővé akarja tenni, vagy legalábbis egy nagyobb körben, akkor 500, de minimum 1000 példányszám kéne. Ez darabonként 500-700 forint. (Ausztriában nem tudom mennyi, gondolom drágább)
Ezért keseredtem el, mert 22 évesen nekem nincs ennyi pénzem, nem tudnék rááldozni ennyit.
Viszont ismerek olyan embereket, aki folyamatosan jelentet meg könyveket, de nem értem, hogyan. Gondolom ő sem milliomos.
Semmilyen lehetőség nincs arra, hogy egy kezdő író valahogy nyilvánosságra hozza a könyvét úgy, hogy az ne kerüljön súlyos pénzekbe?
Tudok olyanról is, akit felkaroltak valahogyan és ingyen kiadták neki a könyvét, vagy a bevételből kapott pk 40-50%-ot. Ez lehetséges?
Nagyon szeretnék akár több könyvet is írni, de ez eléggé elkeserített, hogy ilyen brutál költségek vannak, főleg, hogy az írók többsége fiatal.
Nem akarom látatlanban leszólni a könyvedet, de elsőre tipikus első regényes felindulásnak látszik a helyzet. Mostanában divat lett írni, és mindenki azt hiszi, hogy nagyot alkotott, nem sablon, stb, pedig még el sem készült vele.
1. Írd meg végig.
2. Vegyél részt amatőr írós csoportokban, beszélgess a témáról, szerezz infót.
3. Keress bétaolvasókat. Ne te meg anyukád legyen az egyetlen, aki azt mondja, hogy a regény szuper.
4. Olvass el néhány netes cikket, szépen le van írva, hogy is megy a könyvkiadás, mert egyelőre halvány fogalmad sincs róla.
(nem kell korrektor, majd csinálok borítót... hát bocs, nagyon naiv vagy még).
A könyvkiadás akkor kerül pénzbe, ha magánúton adod ki a regényt. Sokan csinálják, az én szubjektív véleményem szerint Magyarországon teljesen felesleges pénzkidobás.
A kéziratot beküldöd normális kiadókhoz, jobb esetben valaki megnézi, dönt róla. Ha tényleg olyan szuper, ki fogják adni úgy, hogy neked nem kerül semmibe (értsd, korrektúra, szerkesztés, tördelés, borító, stb-t mind ők állják).
Hozzátenném, ha csak nem vagy valami évszázados tehetség, az első regényt általában be lehet dugni a fiók mélyére, és pár év múlva elszórakozni rajta, hogy de szörnyű :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!