Egy könyv kiadatása tényleg több százezer vagy akár milliós költség?
22 éves vagyok, és szeretnék könyvet írni. Persze nem sablon történetet, vannak jó ötleteim, már csak meg kell írnom.
Viszont kissé elkeseredtem.
Magyarországon és Ausztriában (inkább Ausztriában mert ha németül van akkor többen olvassák Németország miatt is, stb.)kerestem efféle oldalakat, hogy megtudjam, mi ennek a folyamata.
Amellett, hogy mindenféle szerkesztőre, korrektúrra stb-re lenne szükség (bár ez kihagyható, és őszintén szólva ki is hagynám, a borítót is megcsinálnám én valahogy), azt írták, hogy ha valaki mindenhol elérhetővé akarja tenni, vagy legalábbis egy nagyobb körben, akkor 500, de minimum 1000 példányszám kéne. Ez darabonként 500-700 forint. (Ausztriában nem tudom mennyi, gondolom drágább)
Ezért keseredtem el, mert 22 évesen nekem nincs ennyi pénzem, nem tudnék rááldozni ennyit.
Viszont ismerek olyan embereket, aki folyamatosan jelentet meg könyveket, de nem értem, hogyan. Gondolom ő sem milliomos.
Semmilyen lehetőség nincs arra, hogy egy kezdő író valahogy nyilvánosságra hozza a könyvét úgy, hogy az ne kerüljön súlyos pénzekbe?
Tudok olyanról is, akit felkaroltak valahogyan és ingyen kiadták neki a könyvét, vagy a bevételből kapott pk 40-50%-ot. Ez lehetséges?
Nagyon szeretnék akár több könyvet is írni, de ez eléggé elkeserített, hogy ilyen brutál költségek vannak, főleg, hogy az írók többsége fiatal.
Hát azért bevételt is szeretnék a könyvből, vagyis nem lenne rossz.
És ha jó az írás, akkor csak beviszem valami könyvesboltba, vagy könyvkiadóhoz, hogy olvassák el, és akkor ha tetszik, támogatnak? Vagy hogyan?
Az e-mailest megpróbálom majd, ilyen irodalmi pályázatok itt meg nemigen vannak.
(Az ilyen pályázatok azért nem jók, mert megadott téma szerint kell)
Először a könyv legyen meg.
Lehet kéziratot küldeni néhány kiadónak, de nem hiszem, hogy ott nagyon felfigyelnének a kezdőkre, akiknek semmi képesítésük/tapasztalatuk sincs. Kivétel, ha valami eget rengetően nagy tehetségről van szó. Megélni biztos nem lehet belőle (Magyarországon meg főképp nem), tényleg ne nagyon várj hatalmas bevételre - olyat max. tucatkönyvekkel lehet elérni, amikből tizenkettő egy tucat.
Másrészt pedig fiatal vagy, kezdő, hipp-hopp nem fogsz meggazdagodni. Ha szörnyű lesz a könyved és kiadják, mi lesz, ha évek múlva ránézel és így szólsz: "Úristen, ezt én írtam?" (Ez még a kéziratokkal is megesik. 4 éve írtam valamit, most elolvastam, és legszívesebben letagadtam volna, hogy tőlem származik.) Ajánlották már itt az e-bookot, szerintem kezdd azzal, meg írjál még párat csak úgy magadnak. Kicsit később megpróbálhatsz pályázatot is.
"Teljesen hülyeség amit írsz. Egyrészt a netes pályázatok nem feltétlen vannak helyhez kötve, másrészt kötelező téma sincs minden esetben..."
Jah, én az egyetemeken lévőkről beszéltem, olyat láttam csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!