Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Milyen könyveket tudnátok...

Milyen könyveket tudnátok ajánlani, amikben tudományos kísérletekről, elméletekről van szó? (főleg pszichológia, szociológia, önkép, de akár más terület is lehet)

Figyelt kérdés
Sziasztok. Most olvasom Daniel H. Pink: Motiváció 3.0 című könyvét és nagyon érdekes számomra, sok kísérletet ír le benne amit pszichológusok és más tudósok végeztek embereken vagy állatokon (nem fizikai kísérlet, hanem szellemi) és szeretnék még ilyen könyveket olvasni, de nem nagyon tudok hasonlóról. Bármilyen könyv megfelel, ami hétköznapi ember számára érthető módon magyarázza el a tudósok elméleteit, lehetőleg kísérletekkel bemutatva. Érdekel minden pszichológiai, szociológiai és más témájú könyv, főleg olyan, amiből le vonhatom a közvetkeztetéseket a saját életemre is, kijavítva a rossz szokásaim, gondolkodásmódom, stb, de akár a tudományok más területeiről is szívesen fogadok könyveket, ami megfogott bennetek valamit. Köszönöm a segítséget előre is.

2015. aug. 27. 08:22
 1/5 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekelne, szóval figyelem a válaszokat.
2015. aug. 27. 08:39
 2/5 anonim ***** válasza:

Amiket nagyon szeretek:

Mérő László: Mindenki másképp egyforma

Mérő lászló: Érzelmek logikája

és a főimádottam (amit szerintem mindenkinek érdemes lenne elolvasni - de ez csak magánvélemény):

Philip Zimbardo: Lucifer hatás

A Mérő könyvek és Zimbardoé is egy-egy fő téma köré van építve, azokhoz hoz kísérleti, megfigyelési hivatkozásokat. Laikus embereknek íródtak, mindegyik nagyon érdekes és szórakoztató, közben alapos.

Zimbardo először elmeséli a saját börtönkísérletét, majd az emberi viselkedések, csoportnyomás, tekintélyhatás stb-re hoz kísérleti hivatkozást, végül mindezek eredményének, levont következtetéseinek megvilágításában boncolgatja az Abu Ghraibben történteket. Fantasztikus! Könnyen olvasható, de érdemes odafigyelni, érdekes, és szembesíti az embert önmagával - és lehetőséget mutat arra, hogy felkészült legyél ellene menni a nyomásnak. Mert ha tisztában vagy azzal, hogy bizonyos helyzetek hogyan hatnak emberi viselkedésekre (a tiédre/enyémre/mindenkiére), akkor ennek tudatában hogyan nem muszáj birkaként menni a tömeg után.

2015. aug. 27. 14:48
 3/5 anonim ***** válasza:

Illetve még egyet szívesen ajánlok - többször olvasva is élveztem:

Edward T. Hall: Rejtett dimenziók

Ez is nagyon érdekes. A társadalmi és a személyes tér használatáról, a kultúra által befolyásolt mikéntjéről ad részletes bemutatót. :)

Az elején van pár fejezetnyi tudományos bemelegítő érzékelésről- kísérletekkel illusztrálva,de szervesen hozzátartozik a könyvhöz, nem érdemes átugrani (bár nekem néha száraznak tűnt, de később azért kiderült, miért is volt jelentősége az adott dolognak). Laikusnak is könnyen megérthető.

2015. aug. 27. 14:54
 4/5 anonim ***** válasza:

Dr. Richard Wiseman: Szerencseiskola

Ez nagyon jo konyv. Amugy nem tudom miert van az agykontrollos konyvek kozott, teljesen mas tema. Pszichologiai kiserletek vannak benne, es segit az onfejlesztesben.

2015. aug. 27. 17:41
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm az ajánlatokat, mindenképpen utánuk nézek, már most érdekesnek tünnek számomra.
2015. aug. 28. 09:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!