Milyen könyveket tudnátok ajánlani, amikben tudományos kísérletekről, elméletekről van szó? (főleg pszichológia, szociológia, önkép, de akár más terület is lehet)
Amiket nagyon szeretek:
Mérő László: Mindenki másképp egyforma
Mérő lászló: Érzelmek logikája
és a főimádottam (amit szerintem mindenkinek érdemes lenne elolvasni - de ez csak magánvélemény):
Philip Zimbardo: Lucifer hatás
A Mérő könyvek és Zimbardoé is egy-egy fő téma köré van építve, azokhoz hoz kísérleti, megfigyelési hivatkozásokat. Laikus embereknek íródtak, mindegyik nagyon érdekes és szórakoztató, közben alapos.
Zimbardo először elmeséli a saját börtönkísérletét, majd az emberi viselkedések, csoportnyomás, tekintélyhatás stb-re hoz kísérleti hivatkozást, végül mindezek eredményének, levont következtetéseinek megvilágításában boncolgatja az Abu Ghraibben történteket. Fantasztikus! Könnyen olvasható, de érdemes odafigyelni, érdekes, és szembesíti az embert önmagával - és lehetőséget mutat arra, hogy felkészült legyél ellene menni a nyomásnak. Mert ha tisztában vagy azzal, hogy bizonyos helyzetek hogyan hatnak emberi viselkedésekre (a tiédre/enyémre/mindenkiére), akkor ennek tudatában hogyan nem muszáj birkaként menni a tömeg után.
Illetve még egyet szívesen ajánlok - többször olvasva is élveztem:
Edward T. Hall: Rejtett dimenziók
Ez is nagyon érdekes. A társadalmi és a személyes tér használatáról, a kultúra által befolyásolt mikéntjéről ad részletes bemutatót. :)
Az elején van pár fejezetnyi tudományos bemelegítő érzékelésről- kísérletekkel illusztrálva,de szervesen hozzátartozik a könyvhöz, nem érdemes átugrani (bár nekem néha száraznak tűnt, de később azért kiderült, miért is volt jelentősége az adott dolognak). Laikusnak is könnyen megérthető.
Dr. Richard Wiseman: Szerencseiskola
Ez nagyon jo konyv. Amugy nem tudom miert van az agykontrollos konyvek kozott, teljesen mas tema. Pszichologiai kiserletek vannak benne, es segit az onfejlesztesben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!