Könyv írassál próbálkozok! Mi a véleményetek róla? Érdemes folytatnom? Részlet lent!
"… Furán éreztem magam és nem tudtam eldönteni, hogy ez a valóság, vagy pedig csak álmodom az egészet. Korom sötét volt, hogy még az orrom hegyéig sem voltam képes ellátni. Valami massziv tárgyon feküdtem. Probáltam felkelni de mozdulni sem tudtam. Nem éreztem a végtagjaim. Uh, ez rossz jel, mi történik velem? Aztán hirtelen érzés áradt szét a testemen, iszonyú fájdalom hasított belém. Mintha mágján égettek volna.
Tűzben égtem de a lángok sehol sem voltak, mégis éreztem forróságukat ahogy égetik ereimet meg sebesen haladnak végig az egész testemen. Ordítani akartam fájdalmamban de torkomat egyetlen hang sem hagyta el. Nem volt mit tennem. Tehetetlenül feküdtem várva s reménykedve, hogy elmúljon. Ebben a pillanatban öngyilkosságra is kepés lettem volna a fajdalom megszüntetéséért ha végtagjaim engedelmeskedtek volna. De sajnos nem így volt .
Hirtelen vakító fény világította meg a teret elmulasztva fájdalmamat.
-Kelj fel Alexandra!- szólított meg egy bársonyos női hang én pedig ellenvetés nélkül engedelmeskedtem neki. Késztetést éreztem, hogy engedelmeskedjek neki akkor is ha egy idegen. A fény lassan gyengült felfedve azt ki benne rejtőzött. Gyönyörű volt akárcsak egy angyal, hosszú földig érő hófehér ruhája ezer színben pompázott a fényben. Csak a szárnya és a glóriája hiányzott. Kicsit körülnéztem de nem ismertem fel a helyet. Képtelen voltam megfejteni, hogy hol vagyok. -Nem kell félned, biztonságban vagy!-szólalt meg újra közel került hozzám aztán megállt velem szemben.
-Hol vagyok és mi történt velem?- tört ki belőlem a kérdések sorozata, aztán újra hasogatni kezdett a fejem, visszatért az iszonyú fájdalom. Mintha a rejtélyes nő olvasott volna a gondolataimban. Vagy talán az arcomon látta.
- Újra fájdalmaid vannak, nem igaz? Gyere, majd én segítek rajtad és válaszolok a kérdéseidre is.- azzal felem nyújtotta a kezét. Nem haboztam sokáig, megérintettem hófehér borét a fájdalmam a múlté lett.
-Wow! Ezt meg, hogy csinálta?- kérdésemre ő csak elmosolyodott.
-Hamarosan magadtól is rájössz, de előbb mutatok valamit. Gyere!-azzal maga után rángatott egy csillogó kövekből kirakott ösvényen. Jobban szemügyre vettem amikor megláttam ... te jó ég , hisz ezek gyémántok. Még hozzá nem is kevés. Hova kerültem? Körülnéztem jobban megfigyelve a helyet. Az egész taj ragyogott. Talán ez a mennyország?
-Bocsájts meg, de mi ez a hely és miért vagyok én itt?.-nyeltem egyet- Talán meghaltam? -A rejtélyes nő nevetni kezdett, hangja messzire visszhangzott akar egy mennyei dallam.
-Nem. Nem haltál meg Alexandra. Ez csak egy átmeneti állapot. Hamarosan visszatérhetsz a saját világodba,saját életedbe-ekkor elkomolyodott-de annyit el kell meg mondanom neked, hogy életed soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Teljesen meg fog változni, ahogy te magad is.-hangja visszhangzott a fejemben. Nem értettem mire gondol ahogy azt sem, hogy mi történik velem.
-Ezt, hogy érted?
-Hamarosan magad fogsz rájönni-Ez a szövege kezdett az agyamra menni, de próbáltam türköztetni magam úgy követtem az ösvényen. Egy óriási szökőkúthoz vezetett. A minták alapján ókori lehetett de mégis lenyűgöző volt. A víz minden egyes cseppje gyöngyként ragyogott a holdfényben. De nem ez volt a furcsa, hanem az, hogy a vízfüggöny mögött , mintha szellemek táncoltak volna. Először azt hittem képzelődöm, de a kísérőmre tekintettem aki mélyen meghajolt, szemét a földre szegezte majd alázatos hangon mészólalt.
-Megérkeztünk Úrnőm!- a szellemek abbahagytak a táncot és mind engem figyeltek meg az egyik előlepett vakító fényben emberi testet oltott majd kilepett a vízből. Oly tökéletes volt, mint amilyet soha nem láttam. Meg kísérőmnél is gyönyörűbb. Már inkább isteni idillikus volt mintsem emberi.
-Üdvöz légy, Alexandra!- hangja mennyei angyalének volt.
-Áldott légy!- mondta kísérőm áhítatosan és jelezte, hogy én is tegyem ugyanezt.
-Áldott légy!
-A nevem Madya, a vámpírok istennője és ősanyja. Mielőtt megkérdeznéd elmondom, hogy épp vámpírra alakul a tested és csak a lelked van itt velünk. Azért vagy itt, mert te vagy a kiválasztott a vámpírhercegnő aki elhozza majd a mágikus világ örök békéjét
- Én … vámpír és meghozza nem is akármilyen hanem … hercegnő- nem tudtam elhinni ez képtelenség, biztos valami tréfa, nem lehet igaz. Vagy mégis?- Az nem lehet. Ez biztos valami tévedés. Hisz én nem vagyok hercegnő és a harchoz sem igazan értek. Hogy tudnék én győzni mikor meg azt sem tudom kikkel és kik ellen kell harcolnom. Nem hinnem, hogy én lennek a legjobb választás.
-Ne hitetlenkedj, az istennő sosem téved- dorgált a kísérőm kegyetlenül mintha akkorát vétkeztem volna.
-Ne hibáztasd, meg csak most változik át, nem ismeri azt ami rá var- védelmezett Madya.
-Elnézést úrnőm! – esedezett a kísérőm de mintha nem az istennőhöz hanem hozzám. Nem értettem miért hisz semmi értelme nem volt.
-Nos elfogadod a bocsánatkérését?
-Hogy… hogy én ?
-Igen kedvesem, nem is én. Hozzad esedezik, téged sértett meg !- magyarázta mosolyogva
-Igen, megbocsájtok, csak számomra ez olyan fura?
-Fura?
-Igen. Tudjak az én életemben ha azzal fenyegetek valakit, hogy megfojtom, talán még akkor sem tudnék kicsikarni belőle egy bocsánatkérést. Es itt egyetlen rossz szó elejtése után a bocsánatomért esedeznek. Nos számomra ez szokatlan.
-Emiatt ne aggódj, hamarosan megszokod, de most vissza kell térned a testedbe. Mielőtt elmész egy jó tanács jól fontold meg, hogy kibe fekteted a bizalmadat. Az ellenség nagyon ravasz.
- És hogy fogok rájönni, hogy kibe bízhatok?
-Magadtól kell rájönnöd, hogy ki a barát és ki az ellenség!- nem pont ezt a választ vártam és még sok kérdésem volt ezzel kapcsolatban de nem adott alkalmat, hogy feltegyem őket. Vallámra tette a kezét majd mormolt valamit aztán hirtelen felébredtem. De sajnos az igazi rémálom még csak most kezdődött…"
Ok kezdjük. Előbb a stílus, mert most olvasom el, utána tudok véleményt mondani.
- Az orra hegyéig sem lát ez picit közhelyes.
- "Valami masszív tárgyon feküdtem." - Honnan tudja, hogy az? Milyen a felülete, milyen a tapintása? (mivel nem látja, mert sötét van)
- "Próbáltam felkelni de mozdulni sem tudtam. Nem éreztem a végtagjaim." -egy vessző elég közzé, nem kell a pont.
- "Uh, ez rossz jel, mi történik velem?" - hatásosabb, ha mondjuk így írod, és persze új sorba:
"Mi történik velem?" - gondolta kétségbeesetten.
Aztán próbálhatná felemelni a fejét (megy/nem megy) meresztheti a szemét a sötétben, hátha meglát valami árnyat legalább, vagy más módon próbál rájönni, hogy miért érzi úgy hogy majd szétszakad a teste.
- Aztán hirtelen érzés áradt szét a testemen, iszonyú fájdalom hasított belém. Mintha mágján égettek volna. - Na ezt egy pillanatig gondoljuk újra. Érzés -> milyen? Égető, fájó érzés, ami mondjuk kisugárzik valahonnan valahová. Hol fáj? (egyébként máglya ly-nal)
- ...égetik ereimet meg sebesen haladnak... -inkább "és" mint meg.
- Ordítani akartam fájdalmamban de torkomat egyetlen hang sem hagyta el. Nem volt mit tennem. Tehetetlenül feküdtem várva s reménykedve, hogy elmúljon. - "Nem volt mit tennem", én ez kihagytam volna, kissé feleslegesnek érzem. "De sajnos nem így volt." - ne szaladj előre, az olvasó úgyis rájön majd. Ez sem kell.
- "Hirtelen vakító fény világította meg a teret elmulasztva fájdalmamat." - hogy reagált a fényre? Csak úgy egyszeriben elmúlt minden fájdalma? Utóhatások vannak?
- "-Kelj fel Alexandra!- szólított meg egy bársonyos női hang én pedig ellenvetés nélkül engedelmeskedtem neki. Késztetést éreztem, hogy engedelmeskedjek neki akkor is ha egy idegen." - Csak úgy felkel, amikor az előbb majd belehalt a fájdalomba? A második mondatban itt azt írod, hogy késztetést érzett, holott egy mondattal előtte már felkelt. Lehetne mondjuk így: - Kelj fel Alexandra! - szólt egy bársonyos női hang, s a testem automatikusan engedelmeskedett akaratom ellenére.
Van a lányon mondjuk cipő, vagy érzi, hogy a hideg kő süti a talpát, vagy teljesen áll, vagy félig nekitámaszkodik még annak a masszív valaminek, amin feküdt az előbb?
- A fény lassan gyengült... rész, mehetne új bekezdésbe. vagy...gyengült, bocsi. :)
- "Kicsit körülnéztem de nem ismertem fel a helyet. Képtelen voltam megfejteni, hogy hol vagyok." - miért nem? mit látott?
- "-Nem kell félned, biztonságban vagy!-szólalt meg újra közel került hozzám aztán megállt velem szemben." - párbeszéd, ezért mindig új sorba kell írni. Ez a "szólalt meg újra közel került hozzám aztán megállt velem szemben" elég sutára sikeredett, ráadásul a szólalt meg után nincs is vessző, így egybefolyik. A közelkerülést leírhatod, hogyan tette ezt, pl közelebb lépett majd szembefordult vele. Vagy leírhatod, milyen a mozgása. Kecses, vagy egy Csámpás Rozi?
- "-Hol vagyok és mi történt velem?- tört ki belőlem a kérdések sorozata, aztán újra hasogatni kezdett a fejem, visszatért az iszonyú fájdalom. " - ha kérdések sorozata, akkor a hol vagyok után is kérdőjel és a mi történik velem után is.
- "Mintha a rejtélyes nő olvasott volna a gondolataimban. Vagy talán az arcomon látta." - mit látott? Egy mondattal később kérdezi meg, megint előre szaladtál.
- "azzal maga után rángatott..." - miért rángatta? Alexandra nem akart menni?
- "Jobban szemügyre vettem amikor megláttam ... te jó ég , hisz ezek gyémántok." - miből jött rá? csak a csillogásból? Írd le, milyen volt az alakjuk, a formájuk például. Le is hajolhat, megtapinthatja őket. Ilyenkor az összes szereplő te vagy! Te mit tennél?
- "Az egész taj ragyogott." - akkor most kültéren vagy beltéren vannak, mert eddig még nem jöttem rá.
- "-Bocsájts meg, de mi ez a hely és miért vagyok én itt?.-nyeltem egyet- Talán meghaltam? -A rejtélyes nő nevetni kezdett, hangja messzire visszhangzott akar egy mennyei dallam. " - Bocsáss meg, helyesen, és a kérdőjel után már nincs pont, bár biztos csak elütés. A nyeltem egyet elég szűkszavú, persze akár maradhat is így. "A rejtélyes nő" pedig leúszhatna egy sorral lentebb, egy következő bekezdésbe.
- "-Nem. Nem haltál meg Alexandra. Ez csak egy átmeneti állapot. Hamarosan visszatérhetsz a saját világodba,saját életedbe-ekkor elkomolyodott-de annyit el kell meg mondanom neked, hogy életed soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Teljesen meg fog változni, ahogy te magad is" - lehetne beszúrni egy - magyarázta,- betoldást, hogy ne legyen olyan hosszú és egybefüggő a párbeszéd.
- "-hangja visszhangzott a fejemben. Nem értettem mire gondol ahogy azt sem, hogy mi történik velem." - ez szerintem nem kell. inkább írd le a gesztusait, hogyan beszél, mit csinál közben, pl felemeli a kezét, csavargatja a haját vagy mit tudom én. Nem igazán értem, ez miért visszhangzott a fejében. Nem volt annyira lényeges a mondanivalója, hogy ennyire elgondolkozzon rajta.
- "A minták alapján ókori lehetett de mégis lenyűgöző volt." -görög? római? ékírásos? Javaslok egy kis kutatást, nézd meg hogy például milyen mintákat használtak mondjuk a görögök a művészetben, nézz meg ilyen képeket, és aztán "beszélj róla" az írásodban.
- "Először azt hittem képzelődöm, de a kísérőmre tekintettem aki mélyen meghajolt, szemét a földre szegezte majd alázatos hangon mészólalt. " - Először azt hittem képzelődöm. A kísérőmre tekintettem aki mélyen meghajolt, szemét a földre szegezte majd alázatos hangon megszólalt: (szerintem :))
- "Már inkább isteni idillikus volt mintsem emberi. " - Ez tetszik. Ez egyedi.
- "-Elnézést úrnőm! – esedezett a kísérőm de mintha nem az istennőhöz hanem hozzám. Nem értettem miért hisz semmi értelme nem volt.
-Nos elfogadod a bocsánatkérését?
-Hogy… hogy én ?
-Igen kedvesem, nem is én. Hozzad esedezik, téged sértett meg !- magyarázta mosolyogva
-Igen, megbocsájtok, csak számomra ez olyan fura?
-Fura?" - Ez nekem... nem tudom, nem illik ide. valami leírással esetleg lehet segíteni rajta, vagy plusz párbeszédekkel, hogy passzoljon, de ez a rész most úgy kirí a szövegből. Annyira nem sértő, amit mondott, miért kell ilyen hosszan beszélni róla?
Na, ha idáig eljutottál, akkor vagy fakír vagy, vagy tényleg szeretsz írni és szeretnél jobb lenni. Én nagyon remélem, hogy a második. Maga a történet nem rossz, és biztos vagyok benne, hogy majd átdolgozod, és kijavítod a hibákat, és egy egész jó, vámpíros harcos hercegnős könyvet kapunk a végén. Minden esetre azt javaslom neked, hogy a negatív kritikák ellenére se add fel az írást, mert van tehetséged hozzá. Írd át, ahányszor szükségét érzed és figyelj oda arra, hogy:
- nem szaladtál-e előre,
- mindent bemutattál-e, még ha nagy vonalakban is. Adtál-e elegendő támpontot, hogy az olvasó el tudja képzelni a helyet, a szereplőket, a tárgyakat. A történet a te fejedben van, és én - nem úgy, mint a te egyik szereplőd- nem vagyok gondolatolvasó. Ha már megadod a támpontokat, az olvasó fantáziája beindul, és saját maga teremti meg azt a világot. (lásd Stephen King: csak vázlatos jellemzést ad)
- ha szükségét látod, a történet megkívánja, akkor kutass utána a helyeknek, tárgyaknak, jelenségeknek stb. Nem kell nagyon belemélyedni, mert nem minden olvasó egy Einstein, és nem mindenki ért a maghasadáshoz, ha érted mire akarok kilyukadni.
Igaz, azóta eltelt pár év,mióta ezt felraktad, de ha azóta is írsz, akkor már biztosan nincs is szükséged erre a kritikára, mert azóta már sokkal jobb vagy. Legalábbis remélem, hogy nem hagytad abba!
Sok sikert a továbbiakban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!