Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Azok az emberek, akik (számomr...

Azok az emberek, akik (számomra felfoghatatlanul) gyorsan olvasnak, és váltakoznak a könyvek között, általában mennyire tudnak elmélyülni érzelmileg és gondolatilag a könyv történeteiben, gondolatmeneteiben?

Figyelt kérdés

Tény, hogy számomra talán azért "felfoghatatlan", mert viszonylag nagyon lassan olvasok, és gyakran hetekig eltudok rágodni egy könyvön, és örömet lelek abban, hogyha megoszthatom valakivel azt, amit olvastam, vagy megihlet és annak hatására teszek valamit. Kicsit visszamaradottnak érzem magam attól, ha nem olvastam könyvet, amit mások fontosnak tartanak, és csodálom azt, amikor valaki rövid idő alatt eltud olvasni egy hosszú könyvet, olyankor nem igazán tudom elképzelni azt, hogy milyennek élte meg, kicsit mintha az lenne a benyomásom másokról, hogy azért olvasnak, hogy gyarapodjon a szókincsük és a nyelvhasználatuk javuljon.

Furcsállom, amikor arról hallok, hogy valaki drámaian rövid idő alatt milyen sok könyvet olvasott el(bár részben a lustaságom miatt is nem lennék képes erre, de amiatt sem, hogy sosem siettetem magam olvasás közben), olyan mintha irigyelném azokat, de másrészről nem annyira, mivel csak akkor állok neki, amikor úgy érzem, nagyon beletudom élni magam a történetbe, annyira azonosulok a szereplőkkel, vagy egy író gondolataival, hogy utána sokáig védjegyemként tekintek rá.

Bár tény, hogy ahelyett, hogy irigyelném, inkább többet kéne olvasnom, de valamennyire erőltetettnek tartom, és úgy tűnik hátráltathat abban, hogy igazán elsajátítsam az olvasottakat, ami lehet csak az él gyengeségem is, mert lassabb a felfogásom:))

2015. júl. 31. 20:39
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

# 10 - valószínűleg engem sok minden frusztrál, egyszerűen ilyen a jellemem:)) bár túlzás, hogy frusztrálna, vagy zavarna, csk most vetettem fel először ilyen kérdést, máskor nem szokott foglalkoztatni, de úgyanigy sok minden más is szokott néha "zavarni".

Talán azért is, mert elszoktam gondolkodni a természetem müködésén, hogy miért érzek/viselkedek úgy ahogy, és mások miért, bár lehet ezt nem könnyű átlátni:P talán nehezebben dolgozok fel történeteket, sok mindenre nem tudok nyított és kíváncsi lenni, amire más igen, bár más az érdeklődési köröm, de van mikor mások viszonyulása befolyásol, mások tükrében vizsgálom magam, és azok történetesen épp éreztetik, hogy nem jó, ami más:))

2015. aug. 1. 11:31
 12/12 anonim ***** válasza:

Na, akkor most "kötekszem".

Ahogy az előző válaszadók is mondták, minden ember máshogy van megalkotva. Személy szerint én beleőrülnék, ha nem tudnám, mi lesz a cselekmény vége, XY meghal-e avagy sem, a probléma megoldódik-e avagy nem. Ez szimplán amiatt van, mert temperamentumos vagyok, hadarok, kapkodok - pedig így sem én vagyok a leggyorsabb olvasó, az holtbiztos. Értem a te szempontjaidat is, és többnyire helytállóak, de számomra nem így működik a világ. Ha egyszer "elkapom a regény hangulatát", akkor addig próbálok olvasni, amíg tudok - mert amint kizökkenek belőle, már kín továbbhaladni, és nem fogom megérteni, hogy mi mit mozgat, mi miért van. Én ezért olvasok "gyorsan."

Ez is tisztára olyan, mint az, hogy az egyik ember olyan lassan beszél, hogy megalszik a tej a szájában, míg a másiknak a beszédét sem lehet érteni, olyan gyorsan pörög a nyelve - jellemfüggő. Az első típus nem siet, övé a világ összes ideje, míg a másik annyit akar elmondani, hogy nem elég rá egy élet sem. Ezek miatt sem lenne szabad "másnak", rossznak gondolni őket, mint ebben az esetben sem.

2015. aug. 1. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!