Mit gondoltok, melyik Wass Albert regény jó ajándék férfiaknak?
Hat szerintem egyik sem. Wass konyvei silany, erzelgos giccsek, melyek csak azert lettek nepszeruek, mert 1. egyes ideologiai csoportok politikai "brand"-et kovacsoltak belole; 2. a mai atlagember nem tudja megkulonboztetni az erteket a vadromantikatol, a hazaszeretetet az irredentizmustol.
Wass helyett inkabb ajanlanam Nyiro Jozsefet, o is hasonlo jellegu muveket irt; a kulonbseg az, hogy o tehetseges volt.
Eddig csak egy regényén vagyok túl: a Farkasverem az első nagy műve Wassnak, meg is kapta érte a Baumgarten-díjat. Nyoma sincs benne annak a szirupos, giccses műhazaszeretetnek, amelyet egyesek ideológiai elvakultságuk okán minden Wass-műbe belelátnak. (Hangsúlyozom: eddig egy regényével végeztem, azt nem állíthatom, hogy minden műve mentes ezektől.)
A Farkasverem maró önkritika: a mezőségi magyar nemesség lecsúszása, amelynek logikus következménye a románság térnyerése és végül területfoglalása. De ez egyáltalán nem didaktikusan, sőt már-már észrevétlenül jelenik meg a regényben. Az előtérben az emberi jellemek, kapcsolatok állnak. Tudom ajánlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!