Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi van akkor, ha nem szeretek...

Mi van akkor, ha nem szeretek olvasni?

Figyelt kérdés

Nagy baj, ha nem szeretem a könyvek olvasását? Az igazság az, hogy az ismeretterjesztő könyveket imádom. Folyton autótörtneti könyveket, atlaszokat, útikönyveket, szótárakat, nyelvkönyveket nézegetek, azokat napi rrndszerességgel. Egyedül a háziolvasmány-szerű irodalmi alkotások állnak messze tőlem. Mi a véleményetek, lehetek bármivel is rosszabb ember annál, mint aki olvas Gárdonyit, Jókait vagy hasonlót? Én tökéletesen megtanultam helyesen írni, szépen tudok beszélni, és a szókincsemet más könyvekkel is tudom növelni. Olyanokkal, amiket én olvasok. Igazából most azt kérdezem, hogy attól én is értékes vagyok, amiért engem csak az ismeretterjesztő és technikai könyvek érdekelnek, nem pedig a számomra unalmas és monoton leírások (amik ráadásul nem is mind megtörtént esetek)?

Tehát valójában szeretek olvasni, csak nem irodalmat, hanem mást. Autós könyveket, útikönyveket. Ez nagy baj? Tizedikes vagyok.

2015. júl. 27. 14:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Mindenki azt olvas, amit szeret. Ezért nem szabad senkit sem elítélni.
2015. júl. 27. 14:58
 2/11 anonim ***** válasza:
82%

Nem attól leszel értékes, amit olvasol. Se Jókaitól se Gárdonyitól, se a többitől. Az értékesség fokmérője nem a klasszikus olvasottság.

Ha lenézed azokat, akik Jókait olvasnak az gond. (nem tűnsz ilyennek, nem ezért írom.) Ha a Jókait olvasó lenézi azt, aki Danielle Steelt olvas az is gond.

Az én véleményem szerint (nem biztos, hogy igazam van, de én így gondolom) az olvasás (regények) segíthetnek abban, hogy bizonyos helyzetekkel szembesítve saját véleményünket, értékrendszerünket vizsgálhassuk meg. Újabb és újabb helyzeteket "dob fel", ami talán eszünkbe sem jutott, és alkalom arra, hogy megvizsgáljuk magunkat.

A konkrét regények nagy része valóban kitalálás, de az elemeik a valóságban megtalálhatók, és egy-egy adott író ízlése szerint fűzte őket össze, majd díszítgette.

Ha nem szereted olvasni a regényeket, akkor ne olvasd. Fantasztikus, értékes, jószándékú, szórakoztató ember lehetsz anélkül is. (és az ellenkezője is, de nem a regényolvasás hiányától.)

Bizonyos körökben esetleg nehezebb dolgod lesz, mert "kinézhetnek" a társaságukból, ha nem vagy az ő olvasottsági igényüknek megfelelően tájékozott - az már rajtad múlik, hogy' éled meg, ha ilyent tapasztalsz.

/Csak egy saját tapasztalat a végére:

A párom sem olvas szépirodalmat. Helyette több történelmi, földrajzi, politikai témájú "szakkönyvet".

Fantasztikusnak tartom, ahogy a különböző területek ismereteit össze tudja kapcsolni, és logikusan érvel az olvasmányaiból szerzett információival, és a való életre (bizonyos területekre, helyzetekre) használható véleményt tud kialakítani.

Tény viszont, hogy nehezen viselem, hogy nem tudunk egy általam olvasott (vagy közösen olvasott) regény cselekményéről, a felbukkant helyzetekről beszélgetni.

Nálunk a megoldás: A párom igyekszik kérdezni arról, amit olvasok, mert tudja, hogy nekem fontos arról beszélnem (na, meg ismereteket szerez a regényekről, és egy-egy másokkal folytatott beszélgetés során be tudja dobni az infó morzsákat, ezáltal még tájékozottabbnak tűnik :) ), én meg érdeklődöm az ő olvasmányai iránt.

Talán nálad is lehet ez egy lehetőség, ha igényed van rá. Másokkal beszélgetve, őket kérdezve szerezhetsz olyan ismereteket regényekről/ből, ami esetleg neked is érdekes lehet, és nem is kell hozzá elolvasni magát a könyvet. :)

2015. júl. 27. 15:50
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem inkább az a baj, hogy a te elképzelésed szerint a könyvek csak vagy ismeretterjesztők, vagy tipikus régi kötelező olvasmányok lehetnek. Az irodalom hatalmas részét egyszerűen nem is említed. Nálatok otthon nincs egyetlen olyan regény sem, ami mondjuk modernebb? Mintha nem is tudnál a létezésükről. Sci-fi, fantasy, krimi, történelmi regény, életrajzi regény? Semmi?

Kicsit úgy tűnik, mintha valamiért nem fejlődött volna ki a képzeleted, csak szó szerinti dolgokat értenél. Attól még, hogy egy történet nem történt meg pontosan úgy, szó szerint, attól még nem monoton vagy unalmas. Mi van a mondanivalóval? Az átvitt értelemmel? Az értékes gondolatokkal, a képzelettel?

Nekem nem baj, hogy te mit szeretsz, de nem tartom szimpatikusnak, ha valaki a regények (vagy bármilyen médium) összességére rámondja, hogy unalmas meg felesleges. Szerintem ez szemellenzős gondolkodás, mintha az emberből hiányozna egy végtag.

Én amúgy rengeteget olvasok (most is épp azért jöttem fel, mert szünetet tartok), de Jókait meg Gárdonyit pont nem. Most épp Jim Butcher egyik urban fantasy könyvét, előtte egy történelmi regényt Conn Igguldentől, előtte Chris Wooding egyik steampunk könyvét. Hihetetlennek tartom, hogy valakinek semmilyen regény ne tetszen, főleg mert egy regénybe bármilyen technikai téma beleszőhető. Rengeteg olyan érdeklődésűeknek készült regény is van.

2015. júl. 27. 16:00
 4/11 anonim ***** válasza:
82%

Egyetértek az utolsó hozzászólóval.

Harry Potter? Gyűrűk Ura? A klasszikusok? Semmi? :) Nézz körül, biztos van valami ami érdekelhet. Nem tudom hány éves vagy, én 13 éves korom körül kattantam rá az olvasásra. Elképzelni se tudtam hogy ennyi érdekes és jó könyv van. Azt hittem az olvasás borzalmas, és nincs kiút az Egri csillagokból és a Pál utcai fiúk soraiból :D

2015. júl. 27. 22:57
 5/11 A kérdező kommentje:
Igazatok lehet. Nem olvastam sok könyvet eddig, így nem is ismerek könyveket. A helyzet viszont az, hogy nem érdekelnek a regények. Gyűrűk ura, Harry Potter. Tudom, hogy ezek teljesen mások, mint az iskolai olvasmányok, de az a baj, hogy amikor néha ráveszem magam az ilyen könyvekre, akkor olvasás közben álmosodom el, és ejtem ki a könyvet a kezemből. Tudom, hogy nagyon érdekesek és szépek ezek, csak valamiért az én agyam nem akarja ezeket elviselni. Akkor sem, ha bebeszélem magamnak, hogy érdekesek, és hogy olvassam el, ennyivel is több leszek. A szemellenzős gondolkodásban igazad lehet, de csak azért, mert valóban nem olvastam eddig sokat. Szerintem ezután sem nagyon fogok sajnos... Engem a lelkiismeretem zavar egyedül, hogy a nyáron még nem olvastam el semmit, pedig fel vannak hagyva regények (Szent István idején jatszódóak, stb.). A másik probléma a regényekkel az, hogy az eleje elég unalmas szokott lenni a sok leírás miatt, azokat el szoktam forgatni, s közben bánom, mivel biztosan ott is ír valami hasznos dolgot, ami a végkifejlethez szükséges lehet (Szent Péter esernyőjében például, ha kihagytam volna azt a részt, amikor az ernyőt odateszi a gyerek fölé, akkor biztosan másképp esett volna a vége egy kicsivel). Szóval a lelkiismeretem mindig buzdít az olvasás felé. Egyedül az akaraterőm nem hagyja magát, sajnos. Igazatok van, nem ítélkezni akarok, és egyáltalán nem ítélem el azokat, akik olyat olvasnak, amit én nem szeretek. Én senkit sem ítélek el semmiért. Az egy rossz magyar szokás, nem gyakorlom.
2015. júl. 28. 18:43
 6/11 anonim válasza:
25%

Egyetértek én is az utóbbiakkal, hogy csak pár műfajt említettél. De semmi baj, ha nem szereted a Harry Pottert vagy a Gyűrűk urát. Nagy moly vagyok, de ezeket még én sem olvastam. Amúgy meg aki nem szeret olvasni, vagy nem szokott, az nem fog elsőre ilyen vaskos könyveket egy csapásra kiolvasni. Először is azt kéne megtalálni, hogy mi az ami az általad említetteken kívűl érdekelne. Vicces, romantikus, scifi, fantasy... olyan sok van, hogy ezek közül biztos megtetszik majd valamelyik.Ha esetleg szoktál filmet nézni, akkor azokhoz is tudsz párosítgatni. Én például nem szeretem a romantikus filmeket, így a könyvekből sem. Igaz vannak kivételek. A vígjátékokat nagyon szeretem. Így a humoros könyvek is a kedvenceim. Ez lehet hülyeség, de szerintem nem alaptalan gondolat.

De akkor sincs baj, ha még így sem tudsz könyvet választani. Sokan nem olvasnak különböző okok miatt. És ha úgy van ahogy te írtad, hogy szókincsed is van akkor náluk szerencsére még műveltebb is vagy.

2015. júl. 29. 09:03
 7/11 A kérdező kommentje:
Nem hülyeség, amit mondasz, viszont én ezt nem tudom, mert nem olvastam még eddig sokat. Megfontolandó.
2015. júl. 30. 15:37
 8/11 anonim válasza:

Nekem nem volt bajom a házi olvasmányokkal, de én sem szerettem olvasni valami túlságosan. Nekem is főleg a regényekkel, és hosszú történetekkel volt a bajom(de pl. a rövid novellákat, vagy meséket bírtam), én is értelmetlennek tartottam.. mégis hiányérzetem volt amiatt, hogy a középiskolás közösségemben mások többet olvasnak.. filozófiai könyveket kezdtem sűrűbben olvasni, mert azokat nem tartottam értelmetlennek, azután belejöttem a hosszabb szövegek olvasásába és így rákaptam a regényekre is, úgy hogy közben másképp tekintettem rájuk, jobban beletudtam élni magam, talán mindenki másért olvas, én például sokat elemezgetem a szereplők gondolatait vagy személyiségét, vagy a külömböző élethelyzeteket.

Sok olyan könyv van a magyar irodalomból, amit nem olvastam el, vagy csak részlegesen, de ha azokon keresztül ítélném meg az "Irodalom" fogalmát, akkor én is biztosan nem úgy viszonyulnék az irodalmi könyvekhez, mint ma. Más az amikor azt érzem egy könyvben, hogy a szereplők üresek, vagy olyan könyveket találok, ami megegyezik a lelkivilágommal.

Az biztos, hogy úgy jobb, ha saját akaratodból olvasol, és nem elvárásból, legalábbis azt nem lehet annyira "olvasásnak" nevezni szerintem, amikor nem tudsz követni egy történetet, vagy gondolat menetet, csak úgy kényszerből áfutsz a sorokon, de semmi sem érint meg benne.

Szerintem ennyiből nem lehet megítélni téged, hogy értékes ember vagy-e, de biztos lehetsz benne, hogy amiről a szépirodalomban írnak, az nem állhat olyan messze tőled, hogy ne tudd átélni, vagyis úgy kell felfogni, hogy átvitten, de rólad is szól!:)) Biztos, hogy autós könyvekben, atlaszokban, stb. nem fogsz szerelemről, jóságról, vagy gonoszságról, hősiességről, önfeláldozásról, összetartásról, stb.:))

Szerintem nem állítható, hogy ne lennél értékes, de biztos te is találsz olyan könyveket, amik felkeltik az érdeklődésed.

Ha a lelkiismereted buzdít az olvasás fele, szerintem neki foghatnál verseknek, mert azok általában sokkalta rövidebbek, kevésbé fárasztóak, talán fellelheted bennük az olvasás örömét:))

2015. júl. 31. 19:54
 9/11 A kérdező kommentje:
Elolvastam azóta pár novellát, tetszettek, mert rövidek voltak, de a végén mégis percekig gondolkodtam, hogy milyen érdekes volt. Nem érzem azt, higy beszippantott, ezek a novellák is kötelezőek voltak, de tetszettek! Azt hiszem, én ezen a szinten fogok maradni, de én ezt már kisebbfajta sikerként könyvelem el, hogy nem untam, hanem tetszettek.
2015. dec. 7. 23:02
 10/11 Emóó:) válasza:
75%
Attól,hogy nem szereted a magyar irodalmi könyveket,nem azt jelenti,hogy nem szeretsz olvasni..Keresgélj könyvesboltokban,könyvtárban vagy interneten könyveket és megtalálod majd a te műfajodat:) Amúgy én sem szeretem a Jókai,Gárdonyi stb. által írt könyveket, de mindig valami ilyen "ókori" könyvet kapunk háziolvasmánynak:))
2015. dec. 8. 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!