Elnézést a tökrandom kérdésért, de ha írok egy könyvet, abba lehet élő emberek nevét beleírni, vagy engedély kell hozzá?
Figyelt kérdés
2015. jún. 10. 14:16
1/5 anonim válasza:
Nem kell engedely, de ha nemkivanatos dolgokat, ragalmat irsz roluk, akkor beperelhetnek.
2/5 anonim válasza:
Magánszemélyéhez kell, bármit is akarsz róluk írni. Közszereplőnél attól függ, milyen szerepben jelenik meg.
3/5 anonim válasza:
Szerintem nem mindig kell.
Pl. Leiner Laura (az egyetlen magyar író, akitől olvastam, azért hoztam fel ezt példának), nem biztos, hogy megkérdezett minden Nagy Márkot, hogy használhatja-e a nevét, mert ez elég gyakori név.
De ha valakit Puzsér Róbert, Zimány Linda, Bereczki Zoli és hasonlók, akkor az már nem biztos, hogy véletlen egyezés. Ekkor szerintem kell engedélyt kérni.
4/5 anonim válasza:
Utolsó, amiről te írsz, az teljesen más tészta! Itt valódi emberek megjelenítéséről van szó, amihez kell az engedélyük, ha magánszemélyek.
5/5 A kérdező kommentje:
Szóval pl.: ha Orbánról írnék, vagy egy riporterről név szerint, vagy egy hajléktalanról az utcán mindenféleképpen kell az engedély?
2015. jún. 11. 15:19
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!