Ha mindenki aki ismeri és ténylegesen olvasta a kötelező olvasmányokat felnőttként, melyiket hány éves kortól ajánlanád?
Előző vagyok.
Azt aláírom, hogy ezek a kötelező olvasmányokat a történelmi korral haladva szinkronban követik egymást, elvileg egymást segítve. Azonban ez szerintem kevés, mert még 15-18 éves, de főleg 10-15 éves korban sincs elegendő élettapasztalata ahhoz, hogy a mondanivalót tényleg megértse.
Abszolút egyetértek azokkal, akik szerint nem jó időpontban olvastatják el a kötelezőket a gyerekekkel. Egy adalék csak hozzá: Szerintem nem csupán az a gond, hogy nem értik meg az adott életkorban.
Én például nagyon lelkis gyerek voltam, és anno (bőven a rendszerváltás előtt) a kötelezőktől egyszerűen lefagytam, annyira megráztak, hogy már egyenesen irtóztam a következő olvasmánytól.
Pedig imádtam - és a mai napig imádok - olvasni. Ezért a kötelezőket amennyire lehetett kihagytam az életemből (főleg gimiben) és rendszeres látogatója voltam a könyvtárnak már kisiskolás korom óta.
Véleményem szerint a kötelező olvasmányok listáját nem irodalmároknak, irodalomtanároknak kellene összeállítania, hanem olyan embereknek, akik pontosan ismerik azt, hogy a gyerekeket a különböző életkorukban mi foglalkoztatja, mik az életkori sajátosságaik, a fejlődésükkel kapcsolatos - számukra - megoldandó élethelyzetek. És ezek alapján, ezekhez kapcsolódva, ezekre reagáló, ilyen élethelyzeteket felvonultató könyveket kellene inkább a kezükbe adni. Felváltva humorosabb írásokkal is, amelyek a bennük (egyre több) feszültség levezetésében is segítséget nyújthatnának.
oChall – olvasás elsajátítása:
1. – 6-7 év: betű-hang kapcsolat
2. – 7-8 év: szófelismerés megszilárdítása, elszakadás a kiolvasásra történő odafigyeléstől
3. – 9-14 év: olvasás új ismeretek szerzésére való használata
4. – 15-18 év: tények és vélemények megkülönböztetésére, összevetésére képes
5. – ifjúkor: hosszabb szöveg tanulmányozásánál tudja mit ugorhat át, mit fontos elolvasni a gondlatmenet megértéséhez
Ezek a felmérések amerikai mintán készültek, de akkor is, Kincskereső kisködmön 8 évesen???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!