Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Tudnátok valami ihletőt,...

Tudnátok valami ihletőt, inspirálót írni nekem hogy beinduljon az agyam? XD

Figyelt kérdés

Szeretnék valamit írni ... novellát, vagy akár regényt. Egyelőre nem tervezek vele semmit, csak bennem van a késztetés, hogy írni kéne... pontosabban az ötletek megvannak, egy raj kering a fejemben. A gondom csak az hogy többnyire nem tudok célt adni a sztorinak.Látom magam előtt a kezdést, azt hogy milyen hangulatú legyen, a témákat amiket boncolgatnék stb egyedül azt a fő motívumot, mozgató rugót, amely célt adna az egésznek nem találom. Nem látom a végkifejletet, ami felé haladnom lehetne...

Lehet bonyolult probléma, és nem is biztos hogy mindenkinek világos miről beszélek, de nagyon hálás lennék ha valaki, valahogy kitudna segíteni !

Pl arra a kérdésre válaszolva is esetleg, hogy te mit szeretnél, ha egyszer valaki megírna ?

Írjatok nyugodtan jó bőven XD

2015. jan. 8. 18:05
 1/4 anonim ***** válasza:
Én nem tudok semmi inspirálót írni, de én azt ajánlom neked, hogy rajzolgass, vagy firkálgass, hallgass zenét, vagy csak szimplán kapcsold ki az agyadat. Nekem az egyik rajzórai munkám adta az ihletet.
2015. jan. 8. 19:10
 2/4 Gyémántlány ***** válasza:

10 dolog, amit írhatsz, ha egyébként nincs is miről írnod:

1. Írj egy levelet. A tíz évvel idősebb énednek szóljon.

2. Képzeld el, hogy visszamehetsz az időben, és három szörnyű eseményt megváltoztathatsz a múltadban. Mik lennének ezek? Min változtatnál másodjára?

3. Meghaltál, de szellemként még egyetlen embert meglátogathatsz. Ki lenne ő, és miért? Mit mondanál neki utoljára?

4. Gondolj arra, hogy egy zeneiskolai versenyzongora vagy. Mesélj azokról, akik játszanak rajtad, mutass be egy diákot, aki különösen kedves számodra.

5. Legyél az egyik elbeszélésedben egy lány, akinek a titkos naplója megelevenedik, és a legjobb barátja lesz. Vajon meddig tartható fent egy olyan kapcsolat, ahol nincsenek titkok? Mik a konfliktusok? Milyen ember a napló?

6. A mindig borús ég árnyékolta kisvárosban egyszer csak kisüt a nap. Mi változik meg tőle?

7. Képzeld el, hogy álmodban találkozol egy nagy emberrel, aki valójában már nem él. Vajon miről beszélgetnétek?

8. Mesélj a kedvenc ételedről.

9. Megtalálod a dédanyád leveleit a padláson. Gondolj bele, miket tartalmaznak az írások, és próbáld meg ezek alapján felépíteni a régen halott nő karakterét.

10. Egy napot annak a személynek a testében kell töltened, akit a legjobban gyűlölsz a világon. Hogyan fog megváltozni a véleményed róla a nap végére?

2015. jan. 8. 22:03
 3/4 anonim ***** válasza:

#2: Ezek bevett írástechnikai gyakorlatok. Ha a kérdezőnek nincs történet a fejében, nem ilyenekre van szüksége, ez csak levezeti a fölös "író-energiáit". Fejlődik mellette, ez tény, de olyan, mintha olajfesjtményt szeretne készíteni, erre adnánk neki egy rakás pasztellkrétát.

Amit a kérdező érez, általános, ilyenkor van, aki durr-bele elkezd írni (ez is egy módszer). Egy hangulat-novella speciel beleférne egy ilyen keretbe is, maximum eldobnád később. Talán érdemes lehet leírni az ötleteket, mert ha gyorsan kiírod magadból, rá fogsz jönni, mi is érdekel igazán, vagy minek van egyáltalán létjogosultsága. Fejben minden csodásan hangzik, aztán rájössz, hogy egy rakás krumplit próbálsz homályos filozófiával megmagyarázni.

Illetve ha leírtad, van egy nagy előny: ott vannak, el lehet olvasni. Egyik-másik láttán beugorhat valami... vagy egyik-másik összekapcsolása tűnhet érdekesnek, ihletadónak. Pl. az egyik ilyen csapongás, hogy "szeretném leírni, hogy egy lány találkozik egy fiúval, csókolóznak, esik az eső... a szerelem örök"; majd egy másik "nő áll a hídon, sír, egy rózsát a folyóba dob, közben esik és halk zene szól". A maga nemében mindkettőből ki lehet bontani valamit, vagy képnek nem rosszak, de összekapcsolva egy súlyos szerelmi csalódásos novellát lehet belőle kreálni. A leírt foszlányok között keress kapcsolatokat: ellentétes, párhuzamos dolgok, azonos szimbólumok stb. A példában ez az eső volt. Ez adhat motivációt, célt és történetet a képek mögé.

Az ilyen gyakorlatok segítenek rendezni a csapongó képzeletet, megadott témáról írni (vagy témakörhöz írni) inkább az írástechnikát segíti. Az is hasznos, tehát ha semmi kedved a gondolataid mélyére nézni, csináld azt, amit a #2 mondott, de a kérdésed nem erre vonatkozott.

2015. jan. 8. 23:13
 4/4 A kérdező kommentje:
húúúú köszönöm az eddigi összes választ ! XD Mindegyik hasznos és biztos hogy használni fogom akár az összes javaslatot ! Tényleg hálás vagyok, mert írtam már néhány novellát és nagyon élvezem az alkotást, de egy ideje leblokkoltam sajnos :/ Nem akartam erőltetni, de most már hiányzik az élmény... szóval nagyon köszi már mocorog is az agyam XD
2015. jan. 8. 23:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!