Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Lektorok elfogadják?

Lektorok elfogadják?

Figyelt kérdés

Tegyük fel egy lektor vagy elolvasod a mű első oldalát és eldöntöd megüti-e a szintet ... Jó lenne egy egyenes válasz mert ez baromi régen írtam ezt az aranymosásra és nem akarok fáradni a csinosítással, ha úgy is hiába. Köszi a válaszokat.

A nevem Jason Dame és egyedül töltöttem a 2010-es újévet. Itt ültem a házunk teraszánál, pont ezen a félre eső helyen. Az olvadó hó idegesítő cseppeket hullatott az arcomra így hát csak némán lekuporodtam a szélére. Hogy miért alakult az egész így? Hát az életem végett, amit mindjárt el fogok mesélni! Megnyugodhatok a sztori, mégse olyan fölöslegesen szomorú, mint ez az elhagyatott magányos este, sőt egész vicces helyenként, ha ti is megismerkedtek barátaimmal. Nélkülük már rég végem lenne. Tudjátok meg, ahol élek az csak egy szokványos külvárosi ház a kereszteződés végén, normális családdal, normális gondokkal, egy egyáltalán nem átlagos élettel megrakva (de erre is kitérek majd). Placcom szinte majdhogynem meghitt volt az engem körbe fonó kiszűrődő meleg fényével, és cserépedénnyel megrakott falával. Körülöttem sűrű sövény zárta közre és hátul, pedig a nagy kert egészítette ki az összképet. Az egész udvart, a ház tetejét és a kertet is vastag hó takarta. Szép látványt nyújtottak a hozzá párosult karácsonyra felrakott égők, behálózva az egész udvart. Még ilyen későn is fényükkel színezték ki az előttük elröpülő hópelyheket. Egy Mikulás robot is helyet kapott az egyik sarokban, ami már igencsak a végét járta, már csak kísértetiesen nevetni tudott, és mivel párszor leejtettük a szeme is vörösen szikrázott, arcáról pedig már hiányzott egy pár darab. Nem is kell mondanom nem sok gyerek járt a környékünkön. Cudar idő volt, de akkor is csak a régi jackimet viseltem, amit most szorosabbra fogtam magam körül. Leheletem megfestette előttem levegőt. Oda nem illő volt, hogy a terasz egészén tavasszal virágba boruló növények futottak fel, miket mindenféle fűtő és öntöző rendszerek tartottak csak életben. Mindezt az anyám tervezte ilyennek, imádott kertészkedni. Szipogtam egy sort, a meleg utáni hideg levegő betöltötte torkomat. Tiszta volt az ég annyira hogy karcolni lehetett volna, körmömmel ingáztam volna fel, hogy elérjek oda. Durrogtatás, egyszer csak különböző színekben pompázó fény töltötte be. Tűzijáték! Eltelve néztem őket felmeredve, majd lassacskán már csak csüggedten lehajtott fejjel – Vége ennyi volt …Az út vége! – gondoltam szomorúan, hiszen most láttam tisztán az életem. Furcsamód eddig se volt épp fényes, de ahogy itt ültem magányosan a hidegbe csak most tudatosodott csak bennem, milyen sokszor árultam el magam. Nincs mit szépíteni féltem bármitől, ami újdonság volt, mindentől mi új színt vissz a szürke hétköznapokba. Mondva a könnyebb út a helyes út. Furcsa bátorság kell ahhoz, hogy beismerje valaki, hogy fél.

2014. dec. 26. 17:31
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Mindössze öt mondatot olvastam el, és nem bírtam tovább. Ne haragudj, nem bántani akarlak, és nem mondom azt, hogy maga a történet biztosan rossz. Viszont a kezdése rendkívül klisés és unalmas. Az olvasók általában az első néhány bekezdés/oldal alapján már eldöntik, hogy olvasni fogják-e a művet vagy sem, és a te történeted kezdése nem jó.

A narrátor esetlenül beszél, mindig csak azt mondogatja, hogy "majd", "majd", "majd" és nagyon sokat rizsáz. Egy történet első részének kell az egyik legütősebb, legpörgősebb résznek lennie, vagy éppen a legtitokzatosabbnak, hogy az olvasód azt gondolja: "Ez igen, ezt olvasni akarom!"

Attól, hogy a történet kezdése ilyen, még lehet egy nagyszerű mű, de sajnos erre az olvasóid nem fognak rájönni, mert az első néhány bekezdés után feladják - legalábbis az olvasók jelentős része ezt tenné.

2014. dec. 26. 18:47
 2/8 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy részletes elemzésre gondoltál-e, vagy bővebben kifejtve, ha ez utóbbi, akkor kifejtem bővebben (hacsak más nem teszi meg előttem)
2014. dec. 26. 18:49
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi az öszintességet ... régen írtam ez volt az első próbálkozásom (még 14 voltam) csak gondoltam, annyit dolgoztam vele, hogy ne vesszen kárba. :(
2014. dec. 26. 18:51
 4/8 A kérdező kommentje:
Hány oldal is? 82
2014. dec. 26. 18:52
 5/8 anonim ***** válasza:

Az előző válaszoló vagyok.

Biztosra veszem, hogy nem veszett kárba, főleg, hogy ilyen messzire vitted. Minden egyes írással egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy jó történeteket írjunk.

Végül is elolvastam a történeted többi részét is. Kicsit bonyolultan írsz, de annak tudatában, hogy első írásról van szó, nem reménytelen a helyzeted. Az én első próbálkozásom fele ilyen minőségű sem volt.

Szerintem, ha megváltoztatod az írásod első részét, akkor az olvasók teljesen máshogy viszonyulnának a történethez. Mondjuk használd a klasszikus bele-a-közepébe sémát. Válassz egy érdekes részt, amiben lehetőleg kevés leírás van és sok cselekvés, a későbbi részeket meg átalakítod úgy, hogy meg legyen a visszautalás a kihagyott részekre.

2014. dec. 26. 19:26
 6/8 anonim ***** válasza:
66%
Csak közlöm, hogy fogalmad sincs arról, mit csinál egy lektor.
2014. dec. 26. 19:31
 7/8 anonim ***** válasza:
Véleményem szerint ez nem befolyásolja a kérdést. Valóban téves a lektor szó használata ebben az esetben. Ettől függetlenül én speciel ennek tudatában is használom ezt a kifejezést, és az amatőr írói világban is elfogadott ez a fogalom, és mindenki tudja, hogy mire utal. (Legalábbis azokban a körökben, amikben én mozgok)
2014. dec. 26. 19:51
 8/8 anonim ***** válasza:
Én még ennyit megemlítenék, hogy olvasd vissza részletesen, amit írsz. Értelmezd a mondatok úgy, mintha nem te lennél az író, hanem teljesen 0 tudással indulnál neki az olvasásnak. Figyelj a kifejezések helyességére. Pl. egy kereszteződésnek hogy lehet vége? Egy utcának lehet vége, de egy kereszteződésnek nem, ennek nincs értelme. A vesszők használatára is figyelni kell, sokszor kihagyod őket.
2014. dec. 26. 20:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!