Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Könyvmolyok tudnátok nekem...

Könyvmolyok tudnátok nekem segíteni?

Figyelt kérdés
Lúdanyó meséi, A nagy macskamészárlás történetét valaki le tudná írni nekem mondjuk egy fél oldalnyi terjedelemben? Vizsgára kellene és a könyvtárban már nincs egy sem, megvenni sem tudtam, mert se pénzem nincs rá, se nem találtam meg sehol. :(

2014. dec. 10. 20:18
 1/2 anonim ***** válasza:

A XVII. században történt, hogy egy egésznapos kimerítő munka és ehetetlen vacsora után két nyomdászinas nyugovóra tért, de éjszaka olyan macskanyivákolásra ébredtek, ami nem hagyta őket pihenni, ezért másnap hajnalban fáradtan kezdtek hozzá a munkához, pedig a nyomda tulajdonosa a megszokott módon egész nap hajtotta őket, és kíméletlenül bánt velük. Ez az embertelen bánásmód bosszúért kiáltott, ezért az egyik inas elhatározta, hogy megleckézteti a mestert. Éjszaka odakúszott a mester hálószobájához, és egész éjjel macska módjára nyávogott, amivel nemcsak gazdáját, hanem az egész szomszédságot ébren tartotta. A következő két nap ezt újfent megismételte az inas, mígnem a mester és felesége úgy rendelkezett, hogy a munkások irtsák ki a macskákat, kivéve egyet, a mesterné cicáját. Az alkalmazottak hozzá is kezdtek a nagy macskamészárláshoz, először összefogdosták őket, majd bestiális módon kivégezték azokat. Ez a sajátos boszorkányszombat azonban felkeltette a mesterné figyelmét is, aki kérédőre vonta a munkásokat, hogy mi lelte az ő macskáját, mert sehol sem találják. Az inasok azt hazudták, hogy nem is látták a házikedvencet, de egyébként sem bántanák, mivel a mesterné kedvenc állata. Pedig ezzel a cicával kezdték a mészárlást, és különösen kegyetlen módon gyilkolták meg. A munkások nemcsak elkövették a mészárlást, hanem még hosszú heteken át egyfajta komédia keretében fel is eleveníteték a nagy macskamészárlást, amivel a nevezett inas kivívta nemcsak inastársai, hanem más műhelyek munkásainak becsületét is.

A fenti röpke történet számos történettudományi kérdést vet fel, amelyek a mikrotörténelem, a folklór és a történeti antropológia tárgykörébe tartoznak. Annak ellenére, hogy borzasztó, mégis első látásra úgy tűnik, hogy csak egy "ártatlan" történettel van dolgunk. Ám ha a "komédiát" (belle copie - [ragyogó tréfa]) jobban megvizsgáljuk, akkor számos olyan kultúrtörténeti és társadalomtörténeti problémával, tendenciával találjuk szembe magunkat, amelyek a "nagy" történelem menetét is befolyásolták.

Ennek bizonyítására elegendő néhány egyszerűnek látszó kérdést feltennünk. Miért éppen macskák gyilkolásában lelik kedvüket a munkások? Miért éppen macskazenével kívánják a mestert zaklatni a sértett inasok? Miért éppen a mesterné macskájával végeznek először? Miért okoz ekkora örömet a nyomdász szakma számára ez a kegyetlen, de történeti szempontból szóra sem érdemes komédia?

2014. dec. 31. 13:59
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi, már megoldottam. :) De kedves vagy :)
2015. jan. 5. 01:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!