Előbb a könyvet érdemes elolvasni, majd a belőle készült adaptációt, vagy előbb a filmet, és utána a könyvet?
Egyetértek az előzővel.
Esetleg olyan szempontból érdemes inkább a filmet megnézni először, hogyha nagyon elüt a könyvtől, akkor nem bosszankodja végig az ember, hogy "annak nem is úgy kellene lennie".
Általában a könyvet. Viszont összetett műnél lehet értelme előbb a filmet megnézni, mert utána jobban érti az ember a könyvet - mondjuk kötelező olvasmányok esetében van ennek létjogosultsága. (Azt hagyjuk, hogy ha valaki megnézett egy Jókai-adaptációt, utána nem olvassa el a könyvet, idilli világban élünk. :) )Fiatal közönség, nehéz nyelvezetű mű, összetett cselekmény, még kötelező is elolvasni... a film adhat egy vázat a későbbi értő olvasáshoz.
De alapvetően a könyv az első.
Én mindig a könyvet olvasom el előbb.
Azért, mert szerintem az olvasás élményét a képzelet szárnyalása adja meg igazán.
Ha "megadott", hogy hogy kell egy karaktert látnom (mert mondjuk már láttam a filmben a karaktert játszó színésszel), már nem tudom máshogy elképzelni, és így nagyon levesz a könyv értékéből számomra. :D
Viszont ha előbb a könyvet olvasom, és elképzeltem már a helyszíneket, a szereplőket, akkor utána hiába nézem meg a filmet, ha újra előveszem a könyvet nem a színészek jutnak eszembe, hanem az általam eredetileg elképzelt karakterek és szituációk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!