Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Jó a regény ötletem?

Jó a regény ötletem?

Figyelt kérdés

Prológus

Sokak szerint a mágia halott. Főleg olyanok szerint akik hallottak már a James Randi -féle egy millió dolláros díjról. A díj értelmében bárki aki képes paranormális produkálni a laboratóriumi körülmények között azonnal kap egy millió dollárt. Eddig még senkinek sem sikerült demonstrálni bármiféle telekinézist, vízen járást vagy éppen az auralátást. Pedig már nagyon régen várja Mr.Randi, hogy valaki bizonyítsa a hitetlenek előtt, hogy ilyen dolog létezik. Mások akik nem tudnak erről de éppenséggel tudnak ennél jóval fontosabb dolgokról, mint például az energia megmaradás, termodinamika törvényeiről, azt mondják azért nem lehetségesek ezek a dolgok, mert ellentmondanak a fizika alapvető törvényeinek. Példának okáért vegyük csak a pirokinézist, ha ez létezne az ellentmondna a termodinamika első főtörvényének illetve az energiamegmaradásnak. Képzeljük csak el, hogy egy tárgyat felgyújtunk pusztán a tekintetünkkel, ebben az esetben bukna az első főtörvény miszerint egy test belső energiája csak is hőmennyiség közlésével vagy munka végezéssel változtatható meg, továbbá az energia megmaradással is szembe állna: ugyan is kimondja, hogy energia nem pusztítható el és nem teremthető csupán átalakítható.

Én azonban bár mind két dologról tudtam mindig is hinni akartam a mágiában és bizonyítékot keresni a létezésére. Utam során rádöbbentem bizonyos dolgokra és bizonyos kérdésekre. Mi van akkor ha pont azért nem vagyunk képesek a vízen járni mert pazaroljuk a tudatunk mentális energiáit? Milyen lehet egy olyan ember aki nem pazarolja feleslegesen a gondolataira az energiáit? Olyasmire, hogy a halálra gondol? Mi lesz velem utána? Létezem-e? Nem létezem-e? Vagy épp az, hogy kialakítson magának tudat alatt egy személyiséget amit a külvilág felé mutattat? Vagy épp a múlton rágódás és a jövőn való aggódáson törje a fejét? Talán ha mi hétköznapi halandók sem törnénk ilyenen a fejünket, és nem függenénk az egóktól, képesek lennénk arra amire a Harry Potter, esetleg néhány igényesen megírt fantasy könyvben olvasott ősmágus vagy a Bibliából közismert legendás figurák. Repülni, villámokat szórni a tekintetünkkel vagy akár a vízen járni nem jelentene problémát.

Egy ilyen ember akik mind erre képes, hogyan élhet? Mennyre szabad lehet? Mik lehetnek a célja? Hogyan képes megkerülni a termodinamika első főtörvényét? Már megismerni is olyan érdekes lehet, mint ha varázsolna.

És ami a legfontosabb, ha egymillió dollárral képtelenség rávenni arra, hogy varázsoljon vajon hogyan tudnám én egyszerű ember megtenni? És hogy akadok a nyomára.

2014. szept. 30. 14:00
 1/9 A kérdező kommentje:
Leírhatjátok, ha pocsék nem vagyok sértődékeny... csak akkor indokot is kérnék. Az esetleges helyesírási hibákért elnézést kérek, van egy kis diszgráfiám, sajnos!
2014. szept. 30. 14:01
 2/9 csabika1971 válasza:

Bocs uncsi. Lehet akit érdekelnek a paranormális dolgok azok érdekesnek találnák ezt a boncolgatást. De nagy népszerűséget nem valószínű elérsz vele. Én olvasva inkább gondolnám ezt jelenleg a felvázolásból valami "tudományos" munkának, mint regénynek.

Érted mit akartam ezzel mondani?

2014. szept. 30. 14:11
 3/9 anonim ***** válasza:

Ez nekem inkább filozofálásnak tűnik, ilyen elmélkedésnek. Legalábbis még ebből nem tudom, hogy miről szólna a regény.

+ Lehet csak nekem tűnik annak, de szerintem van benne egy kis logikai baki is.

"Sokak szerint a mágia halott."

Ebből én arra következtetnék, hogy akkor mégis létezett. Mert akkor most vagy soha nem is létezett vagy létezett, de mostanra már eltűnt.

Viszont amit később írtál, abból meg az jön le, hogy soha nem létezett, csak a mesékben.

Na remélem nem túl zavaros, sajnos nem tudom jobban kifejezni magam.

Amúgy szerintem nincs vele semmi baj.

2014. szept. 30. 14:18
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kritikákat! :)

Igyekszem majd akkor érdekesebbé tenni.

Mindenkinek ment a zöld kéz! Még ha van írjatok, légyszi. Elvégre a hibákból tanulni sokat.

2014. szept. 30. 14:48
 5/9 anonim válasza:
Így van, egyetértek azzal a kommentelővel, aki szerint ez csak egy elmélkedés részedről. Nem is lenne különösebben nagy gond azzal, amit írtál, de ebből te sem fogsz jól kijönni. Ezt még tudod pár oldalon át boncolgatni esetleg, de aztán te is annyira bele fogsz gabalyodni, hogy semmi értelmes nem jön ki majd a könyvből... Egy könyvnek tartalmaznia kell cselekményt. Lehet, hogy te már tudod mi a fő szál a könyvben, de ez alapján az olvasónak még semmi izgalmat nem adtál.
2014. szept. 30. 15:05
 6/9 A kérdező kommentje:

Értem akkor inkább, újra kezdem. Megpróbálom rövidebbre csinálni a bevezetőt. Illetve valahogy érdekesebbé tenni...

Köszönöm a tanácsokat!

2014. szept. 30. 16:51
 7/9 anonim ***** válasza:

Csapongsz, ezt nem így kéne. A prológusnak nem feltétlenül dolga, hogy bevezesse a történetet, lehet hangulati elem is, te inkább ezt próbáltad megfogni, csak nem sikerült. Nem kapkodj! Belefogtál a mágia leírásába, aztán fizika, aztán megint mágia, mentális energiák (ezotéria), behozod a Harry Pottert és a fanatsy irodalmat, elmész arra, hogy biztos van olyan ember, aki átlépett az emberi korlátain, majd lezárod egy nyomozással. Ez így nem működik.

Dönts egy elem mellett, emeld ki azt! Mágia halott? Remek, miért halt meg, mi történt, honnét jöttek ezek a mentális energiák, miféle kutatásokat végzett a főszereplő? Nyomozás? Megintcsak az útja, miféle bizonyítékokat talált, kit keres pontosan, milyen módszerrel. James Randi-féle egymillió? Remek, mondd el, mekkora őrültetet kavart a kísérlet! Itt beszélhetsz a fizikáról is. Mindennek a kritikája? Itt jöhet a fantsy irodalom és a Biblia.

Illetve a leírtakat olvasd át. Nem egy mondatnak se füle, se farka, máshol kihagytál szavakat, megint máshol nem egyeztettél. Ahogy mondtam: ne kapkodj. Nem esznek meg a szavak. :)

Egy tipp: a James randi-féle egymillió és a mentális energiák tűnnek eredetinek (már amennyire, a tudat felszabadításán alapuló mágia nem a te találmányod, azért ezt tudod, ugye?), ezt erősítsd. Hagyd el az utalásokat a fanatsyra és a fizikai bemutatót. A nyomozást meg majd fejtsd ki az első fejezet során, oda való. A későbbiek során sem árt, ha a tudományos szöveget minimalizálod, mert nem megy igazán. Ez száraz tankönyvszöveg bemásolva, néhol félreértelmezve. Enélkül is tökéletesen megállhatja a helyét a szöveg. Ha meg a "mágia halott" vonal tetszik, Susanna Clarke: A hollókirály című műve pont erre épül, talán elleshetsz belőle pár jó ötletet, hogyan fejtsd ki a mágia utáni nyomozást.

2014. szept. 30. 20:27
 8/9 A kérdező kommentje:

#7: Értem. Köszönöm a hosszú válaszodat. :)

A James Randi féle ötlet nem egészen eredeti... pontosítva a valóságba is létezik az egymillió dolláros kihívás. TV show is van belőle. Uri Gellert is "leleplezte".

https://www.youtube.com/watch?v=M9w7jHYriFo

És még számos csalót.

Ezzel is próbáltam érzékeltetni, hogy a mi világunkba játszódik a történet.

Több ilyen szervezet is található a világon amely pénzbeli jutalmat ajánl azoknak akik képesek demonstrálni paranormális dolgok laboratóriumi körülmények között:

[link]

Illetve adnának, mivel még senki sem tudod demonstrálni semmit. Közel 100 év alatt... (vajon mi lehet az oka?!)

Mind össze a James Randi féle a leghíresebb, rászoktak hivatkozni a valóságban a materialisták amikor ezoterikusokkal vitatkoznak: [link]

Elég komoly viták szoktak lenni belőle... Gyanítom ez nem meglepő

Magyarországon nem annyira mert nem ismert eléggé TV show, de gondoltam erre van a legtöbb esély, hogy felismeri az olvasó.

A tudatfelszabadítással kapcsolatban valami rémlett a buddhizmusról onnan vettem. Bár a Buddha nem érdeklődött a mágia iránt azt mondta, hogy ugyan olyan mint a többi dolog. Jön-megy elmúlik, vagy valami ilyesmi.

Köszönöm a könyv ajánlást! :) Majd elolvasom!

2014. szept. 30. 22:45
 9/9 A kérdező kommentje:
Hű, érdekes ez a regény! Köszönöm még egyszer! :)
2014. szept. 30. 23:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!