Van valami utalás arra, Hogy mi történr Középföldén a Gyűrűk ura cselekménye után?
Utolsó: ne keverjük azt, amit te mondtál azzal, amit én! A GyU cselekményét valóban párhuzamba állították a világháborúkkal, főleg a másodikkal, leginkább a Gyűrű - atombomba párhuzam miatt. Tolkien azt mondta, nem törekedett erre tudatosan, sőt, elég erősen küzdött ellene. Viszont pl. a Megye megtisztításában ott vannak az I. vh-s élményei, ezt elismerte.
Én viszont a "tolkieni kronológiáról" beszéltem, ami más. A negyedkori események után az ötödkor valahol Ábrahámnál kapcsolódik be az általunk ismert földi kronológiába. Tolkien azt mondta, az egész Ainulindale a Genesis átértelmezése, a későbbi (Szilmarilik, Hobbit, GyU) események meg egy "alternatív történelmi" rész, nem véletlenül emelt át biblikus motívumokat (pl. Númenor bukása) - de végig a Biblia által vázolt földi kronológiában maradva. Ábrahám már valós Tolkien szerint, és onnantól Középfölde történelme megszűnik, betagozódik az ismert földi eseménysorba. Az ötödkornak a Római Birodalom bukásával van vége, ha jól emlékszem, a hatodkor végi nagy csatának meg a világháborúkat (főleg a másodikat) mondják. Bár ezzel Tolkien néha vitatkozott, így nem tudni, most a hatod- vagy a hetedkorban élünk. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!