Elolvasnátok egy ilyen könyvet? (többi lent)
Adott egy regény, amely hétköznapi nyelven íródott( nincs benne 3 oldal tájleírás, egyszerű mondatszerkezetek, költői jelzők mellőzése, stb.), szóval az egész olyan mintha az író szóban mesélné el. Ennek ellenére a történet izgalmas/ pörgős, sok a párbeszéd(ezek szellemesek, érdekesek) a szereplők egyediek(nincs Mériszú), és úgy általában klisé mentes.
Elolvasnátok, vagy az a véleményetek, hogy ilyen kifejezésmóddal bárki képes könyvet írni?
Igényes, számomra:
- Tartalmas (szórakoztató irodalom, fantasy is lehet tartalmas)
- Van az írónak stílusa, ami emellé jó is
- Jó helyesírás és formázás alap (nem vagyok egy nyelvtannáci, de könyvolvasásnál kizökkent, ha hibás a szöveg)
- Az írója ért az írástechnikához és a stilisztikához (nagyon érződik a művön, ha nem)
A bemásolt részleted alapján nem tetszene, nem az a bajom, hogy hiányolom a terjengős leírást, egyszerűen a szöveg nem jó. Bár a túlzásba vitt mű-archaikusság is hiba, olyan szavakat is használsz, amik "klasszikus" fantasy környezetbe (tehát nem modern vagy urban fantasy) nem passzolnak, a szóhasználat és a fogalmazás erőltetett, az egész nagyon dilettáns benyomást kelt, nem élvezetes vagy szórakoztató ilyen jellegű írást olvasni, akkor sem, ha a cselekmény valami zseniális - nem jutnék el addig az olvasásban, hogy kibontakozzon.
Javaslom olvass többet és többféle művet (nem csak fantasy stílusban), mindezt tudatosan, azaz figyelve, hogy mi miért működik jól a könyvben és mindenképp ismerkedj kicsit az írástechnikával (angolul nagyon sok anyag hozzáférhető, de biztos, hogy magyarul is akad pár).
19:24-Az a helyzet, hogy ez nem egy klasszikus fantasy regény lesz. Az írástechnikához meg tényleg nem értek.
15/L
Igényes számomra:
1. Helyesírás(!!!!)
2. Fogalmazás: választékos (ez nem egyenlő az archaikussal, el nem tudom képzelni, miért kevered a kettőt), gördülékeny, a leírás és a cselekmény/párbeszéd aránya megfelelő (én sem szeretem az ömlengőset, de csak párbeszédből sem állhat, akkor már max. drámának hívjuk, de az más műfaj, és annak megfelelően kell megírni is)
3. Karakterek, szereplők: eredetiek, van személyiségük, ami hihető és következetes. Saját szokásaik, nyelvezetük, ergo felismerhetőek, lehet velük azonosulni.
4. Cselekmény: érdekes, nyomon követhető, tartsa fenn folyamatosan az érdeklődést, induljon valahonnan és tartson valahova (tehát ne egy sima naplóbejegyzésről legyen szó), legyen az írónak célja vele, ne csak öncélúan irkáljon össze-vissza.
5. Szerkesztés: megfelelően tagolt, átlátható, nem egy nagy odavetett szó-tömeg az egész, hanem a megfelelő helyen (ezt nem is olyan könnyű eltalálni!) új fejezetek kezdődnek, bekezdések vannak, stb.
Hirtelen ennyi jut eszembe.
Végül pár példa, akik - a legkülönfélébb műfajokban - szerintem nagyon jól írnak:
- J. K. Rowling
- Joseph Heller
- Jodie Picoult
- Isabel Allende...
A legkülönfélébb műfajban és stílusban alkotókat írtam, hogy lásd: nem ezen múlik, hogy igényes-e egy könyv, vagy sem.
Egyetértek a 12. és a 15. válaszolóval.
Amúgy épp egy tucat-elsőműves próbálkozást vázoltál. Oké, a többségében a karakterek között van némi klisé, de sosem azzal állnak neki a szerzők, hogy ez direkt toposzokra fog épülni, hanem így alakul. Szóval én nem azt mondom, hogy ilyen kifejezésmóddal bárki képes írni, hanem mindenki így kezdi. De valahol el kell indulni...
Ha írástechnika, a Boncnok épp feltöltés alatt áll, de van már fent pár archív és új cikk. Az írástechnikai blog (volt és ma is az), ha a legtöbb OSC fordítás felkerül, sokat profitálhatsz belőle. Talán érdemes lenne egy pillantást vetned rá.
én asszem elolvasnám! De attól is függ persze hogy tetszik-e a történet. Úgy alapvetően szeretem a hétköznapi megfogalmazású könyveket.
Részletet küldesz esetleg? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!