Egyes embereknek miért jó, ha másoknak földbe döngölik az önértékelését?
Nézd meg, hogy a legtöbben hogy reagálnak bármilyen kritikára. Amíg a többi hozzá hasonló dícséri, addig mézes-mázas és cuki, de ha valaki kritikát fogalmaz meg, egyből átvált tipikus bunkóba. Szinte mind arra vár, hogy halálra legyen dícsérve, vagy bekattan és elkezd flemgázni. Ennek szerinted mi értelme?
Másrészt azzal senkinek nem teszünk jót, ha elhitetjük velük, hogy jól írnak, mikor nagyon nem.
Mindkettőtöknek igaza van, és egyet is értek.
Utálom az "írj-jobbat-ha-tudsz" visszaszólásokat, mert ha már feltette egy nyilvános honlapra az írását, akkor tudnia kéne fogadnia a kritikát.
Persze, hogy az ember fáradt a századik ugyanolyan történettől, és nehéz türelemmel fogadni újra és újra a hibákat, a fogalomtévesztést vagy bármit és nehezebb úgy véleményt nyilvánítania, hogy ne legyen (flegma?) bunkó, de olvastam én már itt jó pár hasznos kritikát, ami tényleg segíthet egy kezdő írónak, és a tartalma sem bántó. Na az az irritáló, amikor az ilyen jó kritikákat szólja le a kérdező. Olyankor viszket a tenyerem.
De megint más, amikor a kérdező nem válaszol a sértő üzenetekre (hogy privátban ír-e, azt nem tudom), mégis jönnek a bunkó szövegek...
2# "Másrészt azzal senkinek nem teszünk jót, ha elhitetjük velük, hogy jól írnak, mikor nagyon nem."
Ez igaz, de fejlődni mindenki tud.
1# Amit leírtál, én kb. arra mondom, hogy jó kritika. De amikor az "írók" visszaküldözgetik az üzeneteiket, amik indokolatlanok vagy megalázóak, az gáz.
Kicsit olyan ez, mint amikor valaki ír egy filmkritikát, és utána veszekedésben bonyolódik a kritikát negatívan kommentelőkkel.
De ettől függetlenül vannak néhányan olyanok, akik tényleg nem szólnak vissza, vagy csak megköszönik a segítséget/meglátásokat, mégis csak egyre lekezelőbben fikázzák, amit csináltak.
Elég egyszerű aki ilyen SZJG és társai mimézist ír, az voltaképpen nem is ír, vagyis igen, de akkor már az irodalom házi feladatot is fel lehetne ide rakni.
Aki szar az szar, az építő kritika, pedig ebben az esetben eléggé körülményes, hiszen nehéz úgy építő kritikát megfogalmazni, ha egy szöveg tele van helyesírási, tagolási hibákkal, bugyuta, infantilis, és ráadásul csak párbeszédből áll, vagy 16 éves lány vagyok és rájöttem az élet másról szól, vagy vérfarkas vagyok. Azok amik eredetibbek, még azok is a tinis megoldással operálnak. Vagy sci-fi/fantasy, ahol már az első oldalon el akarnak mondani mindent (nem akarnának, csak nem tudják, nem leírni, mert nincs meg a képességük). Ahhoz, hogy kritikát mondhasson az ember, vagy akár véleményt is ezekről a kicsit kihívó attitűd szükségeltetik. Vagy jajj arany mucurkám ez a mondtad nevetséges, az meg hibás, egyébként az egész rossz, de csak javítsd ki ezeket és fejlődj, olvass jujj. Na ennek sincs sok értelme.
A slusszpoén, hogy én is raktam ki már részlet ide, vagyis privátban küldtem, de legutóbb 10 emberből 4 válaszolt, mondjuk azelőtt 10 feletti emberből majdnem mindenki.
Nem ez a megfelelő közeg a kritikákhoz. Itt a válaszadók többsége a könyvek iránt érdeklődik, nem írásokat akar véleményezni. Ha "ért is hozzá", azt más oldalon szeretné csinálni. Ennek ellenére a legtöbb kérdés nem a könyvekről szól, hanem arról, hogy ki és mit akar írni. Ez egy idő után unalmas.
A másik a szűrés hiánya. Tényleg bármi borzalom felkerülhet, amiről a szerző valóban dicsérő véleményt vár. Ezt nem bírja senki sokáig, egy évig még talán, két év múltán már idegbajt kap. Új válaszadók meg nincsenek annyira sokan.
A többit leírták a többiek. De még ha valaki valóban fejlődni is akar, és valami csoda folytán nem talált rá semelyik másik irodalmi amatőr portálra, csak ide töltötte fel az írását, akkor is, ha fejlődni akar, legalább olvas. Legalább a többi hasonló feltöltést. Esetleg rádöbben, hogy amit összehozott, az egy halom klisé és emellé olvashatatlan. Tehát neki már az is segít, ha csak annyit mondanak, hogy béna, olvashatatlan. De ilyen azért elég ritka, mindenkinek meggyőződése, hogy kiválóan ír.
Külön kategróia persze az "el sem kezdtem, de ma reggel eszembe jutott, bocsi, telóról vagyok, mit gondoltok róla" három mondatok. Na, ezek véleményezésére én is annyi időt szánok, mint ő a feltöltésükre, ami maximum két szót eredményez. Amiben nem sok köszönet lesz.
A novella/regény ötletek véleményezésénél gyakoribb a kulturálatlan fogalmazás (bár itt a többség nem direktben bunkó), mert ott kifejezetten látszik, hogy a szerzőnek esze ágában sincs írni, csak hírnévre vágyik (de azt olcsón). Ott igenis "hulljon a frégese", bele se kezdjen az írásba, ha ennyire kell neki a visszaigazolás. Ez elvileg művészet, de ha nem az, akkor legalább hobbi. Azt meg nem azért csinálja az ember, hogy csiodálják, akkor menjen modellnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!