Mennyit tudtok olvasni?
Talán nem sok embert érdekel a kérdésem, de Én mégis kíváncsi vagyok. Ti hány oldalt tudtok akár egy kedvenc könyvből akár kötelezős olvasmányból elolvasni egy bizonyos idő, mondjuk egy nap alatt (persze ha van szabadidőtök és nem siettek)?
Esetleg egy könyv címét, műfaját és elolvasásának időtartamát is leírhatjátok, amit mondjuk élveztetek, vagy nem.
Változó, és sosem szoktam számolni. Azt tudom, hogy amíg bevonatozom Budapestre (kb. 20-25 perc, néha 30, de inkább kevesebb), vagy onnan haza, az alatt olyan 20-25 oldalt olvasok el (tehát kb. egy oldal egy perc. Nem olvasok valami gyorsan, de szerintem a középmezőnyben vagyok :)) Ez egy könnyedebb, érdekes kalandregény, átlagos könyvmérettel. (Sosem használok könyvjelzőt, nem szeretem, csak útban van, így az oldalszámot szoktam mindig megjegyezni. Innen tudom, hogy egy átlagos vonatút alatt mennyit olvasok :) - ebben persze benne van a helykeresés, a leülés, a jegykezelés, néha telefonálok, stb...)
Egy nehezebb nyelvezetű olvasmánynál, pl. történelmi leírásnál vagy tudományos könyvnél ez nyilván lecsökken. Nem nagyon olvastam még olyan könyvet, amit nem élveztem, mert ugyanúgy élvezte Georges Duby Franciaország története című kétkötetes, összesen 1600 oldalas könyvét, mint akár a Gracelinget, akár a Vörös és feketét. Persze kötelező olvasmányok között volt, amit nagyon nem szerettem, ilyen pl. az Egri csillagok és A kőszívű ember fiai, vagy A Pál utcai fiúk. Meg lehet kövezni, én nem élveztem egyiket sem, A kőszívű ember fiait Jókai egyik legrosszabbjának tartom, pedig volt könyve, ami tetszett (Az arany ember, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, stb.). De ugyanolyan gyorsan olvastam ezeket is, mint más könyveket, legfeljebb egyszerre kevesebbet olvastam belőle.
Egyébként utazás közben mindig olvasok, múltkor nem vittem könyvet, mert hazafelé vettem át egy párat, és az egyiket szándékoztam elkezdeni. Hát befelé az alatt a 25 perc alatt szenvedtem, nem tudtam, mit kezdjek magammal, a telefonos játékok nem kötöttek le, és semmi újságot sem vittem... azóta ha könyvet nem is mindig, de legalább egy IPM-et, GEO-t vagy BBC Historyt berakok, akkor is, ha egyébként már olvastam azokat. Itthon ritkán tudok leülni olvasni, mert mindig van mit csinálni, és nem szeretem, ha félbeszakítanak. Esténként szoktam olvasni, és ilyenkor van, hogy 2-3 órát is egyhuzamban, néha volt, hogy reggelig.
Teljesen változó, hogy mennyi idő alatt olvasok ki egy könyvet, általában egy 500 oldalas regény megvan 4-5 nap alatt, ha tetszik. Ha nagyon tetszik, akkor 2-3 vagy akár kevesebb, ha nem annyira, akkor 7-10 nap. Volt, amit félbehagytam, pedig tetszett, csak volt akkor olyan, ami jobban tetszett. Ezeket tervezem folytatni. Olyan is van, ami sok kötetből áll, de valahol abbahagytam, mert épp másra volt gusztusom, viszont tudom, hol tartok a sztoriban, és folytatni is fogom. Időszakaim vannak, van, amikor történelmi regényeket, máskor történelmi leírásokat, megint máskor YA könyveket, vagy épp tudományos műveket olvasok, szépirodalmat, de szoktam vallási írásokat is mindenféle vallásból, mert érdekel. Néha újraolvasok egy régi kedvenc könyvet.
Pl. nagyon megfogott legutóbb a Párválasztó, az utolsó kötetét aznap kiolvastam, hogy a kezembe vettem. De viszonylag ritkán van ilyen, hogy nem tudom letenni a könyvet :) És egyszerre általában több könyvet is olvasok.
Azokból amiket én szeretek 30 oldalt olvasok el 1 óra alatt ha nem zavarnak meg közben. Hát igen... lassan olvasok.
Régen irtózatosan untam a kötelezőket, így ez a szám nyilván kevesebb volt. Nem kötött le egyik kötelező olvasmány sem...
Egyébként imádok olvasni, de csak azt, amit én akarok, csak azoktól az íróktól akiket én szeretek. Ott tartok hogy 10 könyvespolc van a nappaliban, és már több nem fér el, annyi könyvem van. Viszont egy kis könyvpakolással még sok helyet fel tudok szabadítani:)
Egyébként leginkább esténként, pénteken és szombaton éjszakánként is szoktam olvasni. Hétvégén nap közben is.
A kedvencem az, amikor befekszem a kádba, a férjem begyújt nekem, hogy jó meleg legyen, odakészítek behűtött energiaitalt, és olvasok. Így 4 óránál hamarabb ki sem dugom az orrom a fürdőből:D
De szoktam olvasni még a kanapén, az ágyban, és tömegközlekedéskor is ha kapok ülőhelyet, és nem csak 2 megállót kell menni...mert ha csak annyit kell és nekiállok olvasni, tuti hogy fent maradok:D Soha nem teszem ki a lábam anélkül, hogy a táskámban ne lenne egy könyv.
Amit egyhuzamban olvastam el és a legtöbb volt, az Stephen King: 11/22/63 című regényének második kötete volt, 350 oldal körül van, és kevesebb mint 1 nap alatt olvastam ki. Reggel 8kor kezdtem, és este fél 12 körül értem a végére. Nagyon érdekelt már mi a vége, és nem akartam másnapig várni:D persze tartottam pisiszünetet, és ettem is közben.
amikor ilyen 11-12 voltam ment a 800 oldal persze Harry Potterből
most egy nap alatt olyan 200 de azt már Musilból is keca
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!