Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Szerintetek mennyire lehet...

Szerintetek mennyire lehet két regényt/hosszabb történetet egyszerre írni?

Figyelt kérdés
Két jó ötletem is van, és mindkettőhöz van kedvem, csak nem akarok belesülni.

2014. febr. 26. 18:09
 1/2 anonim ***** válasza:

Jó kezdet... ha ettől félsz, valószínűleg nem fog menni. Ez is olyan, mint a szimultán olvasás, tanulás, bármi. Ha bizonytalan vagy, valószínűleg sosem próbáltad, és ha menne is, nincs benne elegendő rutinod, tehát a végén elképzelhető, hogy felsülsz. "Kisebb projekteken' kezdheted a gyakorlást, szerintem ez jó gyakorlópálya elsőre. (Van, aki mindig így ír. Egy regény, párhuzamosan sok kisebb novella, ha épp van valami más ötlete.)

Egyébként persze, lehet, miért ne lehetne? Csak el kell tudni különíteni a kettőt - az említett rutin. Vagy jó vázlatok. Az is segít, ha eltérő a történet, műfaj, stílus, zsáner, akár a narrációs technika is, mert így kisebb az esélye, hogy belekavarodik az ember (furcsa lenne pár zavaros hátterű mellékszereplő felbukkanása a saját regényén kívül, habár ez is egy vicces ötlet, pár kiváló regényben már elsütötték).

A probléma, ami még jelentkezhet, hogy az egyik ötlet erősebb, mint a másik, vagy jobban tudod írni, így a másikat hanyagolni fogod. Ilyen esetben inkább hanyagold is, ha egy művön dolgozol, de azon tényleg, még mindig jobban állsz, mintha kettőn dolgoznál, de egyikkel sem haladnál.

Előny... mint említettem, van, aki mindig párhuzamosan ír. A regény+novellák azért egyszerű felállás, mert a kisebb "elkapott a hév" ötletek gyorsan kiélhetőek, és mindig vissza tudsz térni a fő munkához. Két nagyobb regény egymás mellett... lehet nehézkes, ha épp mindkettőnél beüt az ihletválság, de ha két történetet dolgozol, az mindig kecsegtet azzal a lehetőséggel, hogy ha az egyiket épp unod, a másikkal felfrissítheted magad. Hosszú távon ez nem tudom, mennyire tartható, alkat kérdése (meg a rutin még mindig). Van, aki két novellát is meg tud unni írás közben, más meg egy regénybe úgy belemélyed, hogy semmi nem létezik azon kívül.

Kezdd el, meglátod, mennyire megy. Előre írj vázlatot mindkét műről, ez később segít, illetve ha mégis abbahagynád az egyiket, lesz egy alapod (vázlat+indulás), ha egyszer megint felvennéd a fonalat.

2014. febr. 26. 19:15
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a kielégítő választ!
2014. febr. 27. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!