Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Tolkien tündéi magasabb...

Tolkien tündéi magasabb rendűek az embereknél?

Figyelt kérdés

Sehogy sem tudok megbarátkozni a gondolattal, pedig Arda nagyjából egész története erre utal. Nem vagyok éppenséggel a téma szakértője, egy könyvet sem olvastam el, viszont kíváncsi lennék arra, hogy miért olyan tökéletesek a tündék? Az egész arról szól, hogy "a kicsik is megváltoztathatják a világ sorsának alakulását", mégis ott vannak ezek a gyönyörű, örökifjú lények, akik hihetetlen erősek, műveltek, eredendően jóságosak és még száz hiperpozitív tulajdonság, amiket nem szeretnék felsorolni.

Hogy jönnek ehhez az emberek meg a hobbitok? Akiknek a lelke a halál után valami ismeretlen helyre távozik, a teremtés függönye mögé, vagy hogy mondjam. Ráadásul elvileg pont az emberek azok, akiké igazán Középfölde és akik valóban alakíthatják a világ alakulását. Akik Ilúvatar muzsikájának ismerik egy olyan részletét is, ami mások előtt rejtve maradt és jelenlétükkel a teremtő szándéknak olyan részleteit fedik fel, amik még az Ainuk előtt sem ismeretesek. Ez mind szép és jó, mégsem ők azok, akik lélegzetelállítóan szépségesek, erősek, tudnak a havon járni, ellenállóak a fájdalommal, a fagy- és éhhalállal szemben, vagy ne adj' isten Valinorba hajókázhatnak. Szóval nekem nem jön át ez az egész koncepció. A tündék olyanok, mint a mocskos, bűnös világba száműzött angyali lények, valamiféle magasztos, mennyei küldetéssel. Akkor hogy higgyem el, hogy az embereknek tényleg olyan fontos szerep jutott, mint ahogy azt Tolkien néhol állítja? Miért kaptak ennyivel több ajándékot a tündék?

2014. jan. 29. 22:59
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem pont hogy kontrasztnak vannak ott. Hogy léteznek okosabbak, erősebbek, ügyesebbek, stb. de igazán nagyot mégsem ők alkotnak, hanem az elszántak és kitartóak. Pl Elrondnak vagy Galadrielnek kb végtelenszer nagyobb ereje van, mint Frodónak, de mégis ő mentette meg a világot. Valami ilyesmi az üzenet. De lehet, hogy csak Tolkien olvasott ilyesmikről és ő is bele akarta írni oszt kész.
2014. jan. 29. 23:18
 2/4 A kérdező kommentje:
Érdekes... Ha belegondolok, hogy szerencsétlen Elrond birodalmába egyszer csak beesett négy hobbit meg egy vándorként bujdosó emberkirály(-sarj) az egész világot érintő legnagyobb fenyegetéssel, és ő mégsem tehetett semmit, csak összehívta a tanácsot aztán útnak indította őket... Van logika abban, amit mondasz. Így már sokkal jobban tetszik a dolog:DDD
2014. jan. 30. 09:59
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a tündék valóban "passzív szemlélők". Legalábbis a többség (azért a Szilmarilokban nem viselkednek túl szépen). Elméletben a világban rejtőző szépet mindennél többre becsülik, éppen ezért nem mernek sorsfordító tetteket végrehajtani, mert jaj, mi lesz ebből, utána helyre kell majd hozni. Nem éppen egy vállalkozó kedvű népség, sokkal kisebb bennük a potenciál.

Egyébként a tündék nem láthatják Illúvatar arcát. A Másodszülöttek elvileg haláluk után találkoznak vele (ez alapvető kiváltság), és ezt minden tünde végtelenül irigyli az emberektől. Ebből a szemszögből nézve a tündék "alsóbbrendűek", elvégre csak a teremtés szolgái, megérteni vagy egyáltalán "mögé látni" esélyük sincs.

2014. jan. 30. 18:43
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az érdekes válaszokat! Máris teljesen más színezetben látom a dolgokat és úgy érzem, jóval inkább értem a tolkieni világot:)
2014. jan. 31. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!