Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi a véleményetek a magyar...

Mi a véleményetek a magyar sci-fi irodalomról?

Figyelt kérdés
Elsősorban a kortárs irodalomra gondolok, illetve annak a nemzetközi mezőnyhöz való viszonyára. Nyilván nekem is megvan róla a saját véleményem, de másokéra is kíváncsi vagyok (hátha csak én vagyok ilyen pesszimista).

2013. dec. 21. 12:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
71%
Magyarok közül egyedül a már meghalt Zsoldos Pétert tartom nagyon jónak.
2013. dec. 21. 13:31
 2/11 anonim ***** válasza:
Nekem speciel fingom sincs, leragadtam a régi Galaktika, Kuczka Péter korszakban :) mindenesetre akkortájt volt jónéhány olyan aranyrög, hogy csak a "mit ér az író, ha magyarul ír" választotta el a világ élmezőnyétől. Pl az említett ZsP.
2013. dec. 21. 13:41
 3/11 anonim ***** válasza:
42%
Fogós kérdés. Zsoldostól az Ellenpont, Feladat, Viking visszatér az nagyon jó. A kortársak művei viszont sem témájukban sem tartalmukban nem tudnak kötni.
2013. dec. 21. 16:37
 4/11 A kérdező kommentje:
Szerintetek van ennek valami különösebb oka? Mármint értem, hogy kis ország vagyunk, de Anglia sem az egész világ, és onnan kapásból tudnék mondani egy csomó szerzőt. Vagy az ember eleve toleránsabb, ha idegen műről van szó?
2013. dec. 21. 17:20
 5/11 belapus ***** válasza:
100%

Véleményem szerint a műfaj elfogadottsága lehet az egyik ok.Egy másik a népesség nagysága.Például, ha minden 1 millió főre jut egy jó sci-fi szerző, kb. hatszor annyi lenne az Egyesült Királyságban.( És ez igaz minden területre pl. sport. )Maga a nyelv is lehet az egyik akadály.

Legutóbb Raana Raas Csodaidők sorozatát olvastam, és nekem tetszett.Bár talán nem éppen egy klasszikus sci-fi.

Korábban a Mysterious Universe sorozatból lehetne kiemelni néhány szerzőt:

- Anthony Sheenard,

- Harrison Fawcett.

2013. dec. 21. 22:04
 6/11 anonim ***** válasza:

Én pesszimistább vagyok nálad, úgy érzem, de a háttérből erős hangok szólnak Markovics Botond mellett, hogy őt sem kéne még leírni. Illetve én látok még pár tehetséges szerzőt, de egyelőre még nincsenek a legjobbak között, ezért kezdek elbizonytalanodni.

Egyébként az angol nyelvű könyvek hiánya miatt a nemzetközi piacra kitörés, és így a tisztességes összehasonlítás elég nehéz. Az Eurocon meg nem jelent semmit.

(Az itthon megjelent külföldi sci-fi művek meg már legalább két erős szűrőn átmentek, azért érezzük ezeket jobbnak. Ott is megjelenik szemét, több is, mint idehaza, de az nem jut el idáig. Jó esetben.)

2013. dec. 21. 22:31
 7/11 anonim ***** válasza:
Azt hozzátenném, hogy a gengszterváltás után, mikor előbukkantak a kisebb-nagyobb kiadók, akkor ezek nyomására kezdődött, hogy a magyar sf szerzők angol álnéven jelentek meg. Mert hogy az angol szerzőt jobban viszi a birka, hát adjuk meg neki. Ez az idióta jelenség azóta is töretlen, persze a rajongók nyilván tudják melyik név kit takar, de az egyszeri olvasónak valószínűleg fingja sincs, hogy éppen egy magyar szerzőt szid vagy dícsér.
2013. dec. 21. 22:59
 8/11 anonim ***** válasza:

"Mármint értem, hogy kis ország vagyunk, de Anglia sem az egész világ, és onnan kapásból tudnék mondani egy csomó szerzőt."

Igen, UK sem az egész világ, viszont 61millióan lakják, ami jóval nagyobb vásárlóerőt eredményez. Ha a lakosság 5%-a vesz ilyen könyveket, akkor ott három milliós, itt félmilliós a vásárlóerő. És akkor még nem számoltuk bele a 4,5 milliós szomszédos Írországot, ahonnan gyakran rendelnek könyveket. Szóval sokkal jobb a megtérülése az egyes köteteknek; az angol nyelvű országokba pedig fordítás (max. néhány szócsere) nélkül mehet, ami szintén költségkímélőbb, persze ők is megjelennek rendelőként, mivel sokan nem várják meg a hazai kiadást.

2013. dec. 22. 08:05
 9/11 anonim ***** válasza:

Én On Sai könyveit szeretem nagyon.

Amint megjelent, most a két újabb regénye azonnal megvettem őket.

Calderon 1 és 2. illetve a Scar című könyvei jelentek meg eddig. A Scar egyszerűen nagyszerű volt, letehetetlen.

2013. dec. 30. 02:03
 10/11 Gyuriana válasza:
Hétha ez az oldal segít tájékozódni: [link]
2014. jan. 23. 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!