Szerintetek hány kéziratot kaphatnak kézhez egyes könyvkiadók egy évben?
Azon... hát mondhatjuk már vitának is... szóval azon vitatkoztunk egy ismerősömmel, hogy vajon hány írópalálta próbálkozik be egy-egy kiadónál egy évben, bár gondolom, kiadója válogatja. Az, hogy hányan járnak sikerrel, nos, azt mindannyian tapasztaljuk (ebből indult ki a vita).
Érdekelne a véleményetek és köszönöm a válaszokat.
Kiadója válogatja. Az Alexandrához napi tíz minimum érkezik még karácsonykor is, ebben biztos vagyok. A Könyvmolyképző sem panaszkodhat, mivel a legszélesebb írni vágyó réteg kiadója. Az Ulpius talán még az egyik legelfoglaltabb, mikor kézirat-stop volt, napi tucatot kaptak csak (természetesen egyet sem fogadtak), és valami régebbi pályázat egy hónapja alatt százas nagyságrendű volt a beküldött munkák száma.
Ezzel szemben pl. az Ad Astra nem kapott ekkora rohamot a legutóbbi pályázatukon.
Szóval sok mindentől függ. A nagy kiadók nem fogadnak egész évben, ez is belejátszik, a kisebbek nem annyira ismertek, aki meg közepesen ismert és egész évben fogad, az meg ritkán nyilatkozik ilyen számokról (és nagyon erősen válogat). De az biztos, hogy nagyon nagyra taksálnám a próbálkozók számát, egy nagyoknál szerintem ez már nem is csak ezres, hanem nagyobb. Ennek viszont nem tudni, mekkora része fals pozitív találat, elvégre iszonyú a duplázások száma ("jaj, biztos nem kapták meg, elküldöm megint", "kijavítottam, ez már sokkal jobb, mint az előző", meg persze az, aki mindenkinek elküldi a regényét, mert nem tudhatja, ki fogadja el). Viszont azért sokan tudnak olvasni is meg szöveget értelmezni (írónál sosem hátrány), tehát amikor a kiadók nem fogadnak kéziratot (és ez gyakran megesik), akkor nem küld be. A pályázatról meg lemarad. :D
Kösz.
Én mondtam, hogy rengetegen lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!