Szívesen elolvasnátok ezt a lányos ifjúsági regényt?
Részletet írok belőle, várom a véleményeket! ;) Ha van rá érdeklődés, kiteszem a blogot, ahova írom a sztorit.
Természetesen az egész osztály be volt sózva. Még tegnap délután este tízig ment a chatelés, mindenkinek ezer kérdése és még több véleménye volt. Én kimaradtam belőle, mert este nemigen szoktam gépezni, de Zita mindenről alaposan beszámolt suliba menet reggel. Én mosolyogva hallgattam, néha felnevettem a képtelen ötleteken, de összességében nagyon büszke voltam az osztályra, amiért mellettem állnak, és senki, de tényleg senki nem cikizett!
Ja és a szájukat is tartották, hiába akarta tudni egy rakás tizenegyedikes Philiptől, hogy mit értett azon, hogy Helló, Broadway! (ezt posztolta ki Facebookra, persze csak mi értettük) és hiába kérdezgette Bauer:
– Magukkal meg mi van? Úgy viselkednek itt, mint a sajtkukacok!
Félénkebb osztálytársaink erre megszeppenve néztek össze, a lármásabbak pedig bekiabálták, hogy „Mindjárt itt a vakáció!”, vagy „Annyira izgalmas ez a kémia, hogy nem bírok a helyemen ülve maradni!”. Bauer erre berágott és kihívta felelni Mónit, aki végül negyedórás kínszenvedéssel és az egész osztály súgásával összehozott egy kétharmadot. De nem sokáig örülhetett neki, mert aztán a tanárnő kiosztotta a fizika dolgozatokat, amik összességében ugyan jól sikerültek (nekem ötös lett, de épp ponthatáron), de az övé karó lett. Jól indít egy gimiben!
– Végre lyukasóra – lélegzett fel mögöttem Kornél, amikor megszólalt a csengő.
– Igen és megbeszélés – tettem hozzá vidáman. Már nem izgultam annyira, sőt, kifejezetten örültem, hogy dumálhatunk a darabról.
– Ja, igen: tényleg – kapott a fejéhez Kornél és előhúzott a táskájából egy hatalmas, hihetetlenül vastag papírcsomagot. – Lefénymásoltam a forgatókönyvet, ahogy kérted – és átadta.
– Hú, köszi – forgattam a kezemben a lapokat. – Kemény munka volt?
– Á, nem, simán beengedtek apám munkahelyére, még segítettek is kezelni a fénymásolót – dicsekedett.
– És, el is olvastad? – kérdeztem, mire ő bólogatott:
– Legalább ennyivel előrébb vagyunk – jegyezte meg és kiment a teremből.
Legszívesebben már szünetben szétosztottam volna a többiek közt a szövegkönyveket, de túlságosan sokan csoportosultak a padunknál (jórészt Philip és Zotya vonzza a törzshelyünkhöz a menő felsőbb éveseket). Viszont amint becsöngettek, mind felsprinteltünk a 101-es terembe. Miközben kiosztottam a szövegeket, folyamatosan beszéltem, és úgy éreztem magam, mint egy igazi főnök.
– Akkor, az első pont az lesz, hogy mindenki megkapja a szerepét – jelentettem ki.
– Én leszek Lena! – kiabált be Adél, amint meglátta, hogy a szereposztásban melyik név szerepel legfölül.
Összenéztem Angival, Olíviával és Kornéllal – csak ők olvasták végig – és egy pillantással megegyeztünk, hogy Lena azért nem olyan, mint Adél.
– Inkább legyél te Victoria – javasoltam türelmesen. – Lena nyomi lány, végig Willt akarja megszerezni, aki a legmenőbb srác a suliban. Victoria meg egyet csettint, és a végén megkapja a fiút – meséltem. Na, ez már tetszett neki.
– Oké, én leszek Vicky – írta fel a szereposztás felé gyöngybetűkkel. – De akkor ki Lena?
– Hát, ezt nem tudom – legyintettem. – Ki akarja a szerepét?
Mindenki kukán nézett rám.
– Oké, akkor olvassátok el az utolsó lapon a történet menetét – mutattam meg a sajátomon, hogy hol találják. Mind a tizennyolcan belemerültek, közben én körbesétálgattam a teremben.
– Kész. Én inkább nem leszek Lena – jelentette be Móni. – Inkább Holly. Az ugye, lehetek én?
– Drágám, Hollyt senki nem tudná úgy eljátszani, mint te! – felelt helyettem Angi és nem is túlzott. Holly mintha Móni ikertestvére lenne valahol, Los Angelesben.
Közben tovább sétálgattam, vártam a jelentkezőket – és ekkor hirtelen megtorpantam Szilvi felnyitott padjánál.
Dugig volt színházplakátokkal és feltűnően sokszor ragasztotta fel a Szegedi Szabadtéri Játékok jeleneteit, jegyeit, cikkeket az előadásokról.
– Szoktál a Szabadtérire járni, Szilvi? – kérdeztem hanyagul, de közben felgyorsult a szívverésem és keresztbe szorítottam az ujjam, hogy igaz legyen a meglehetősen képtelen sejtésem.
– Igen, nyaranta leutazunk Szegedre a nagyszüleimhez – fecsegett Szilvi, majd mellékesen hozzátette: – Már szerepeltem is benne.
– Hogy micsoda? – kapta fel mindenki a fejét. Ő elmagyarázta:
– Igen, egy-két éve játszották a Valahol Európában-t, és mivel úgyis annyira szeretem a színházat, meg amúgy is lent voltunk az előadás ideje alatt Szegeden, arra gondoltam, miért ne? Elmentünk a castingra még tavasszal és hát kiválasztottak.
– Ez tökéletes! Te leszel Lena, ez nem is kérdés, miért is ne lennél te Lena! – hadarta Angi egy kicsit megzavarodottan. Szilvi helyeselt, felkerült a neve a szereposztás felé, mindenki beszélni kezdett, nekem meg még annyira se volt lehetőségem, hogy megkérdezzem, melyik szereplő is volt Szilvi a Szabadtérin.
– Gondoltam arra, hogy én szeretnék lenni Lena, de ez így tökéletes – magyarázta tovább Angi. – Akkor viszont Zoey leszek!
– Oké, az illik hozzád – helyeseltem és elképzeltem a búgócsiga Angit a búgócsiga Zoey szerepében. Egyszerűen perfekt lesz!
– Olívia, te nem szeretnéd Stephenie szerepét? – kérdezgettem tovább, és mivel Olívia rávágta, hogy „Miért is ne?”, így ő lett a diákönkormányzatis zseni lány, Stephenie.
– Oké. Regi és Szabina lehetne Brigitte és Becca – javasoltam. Ők összenéztek és egy rövid tanácskozás után megállapodtak. Az ő nevük is felkerült.
Itt egy kis holtpont következett, mert nem igazán találtunk helyet a fiúknak. Csöndben néztük a padlót és agyaltunk, amikor rezegni kezdett egy mobil.
– Hé, ez az enyém! – kotorta elő a zsebéből az ultramodern készüléket Szilárd. – Tanácskozzatok nyugodtan, nekem bármelyik szerep jó lesz, ha nem kell hozzá szoknyát viselnem!
Felnevettünk, ő pedig felvette a telót és a házirend tiltása ellenére kiment a folyosóra tárgyalni.
– Szerintem Marci legyen Colin – nyögtem ki az ötletem, ami már jó ideje forgott az agyamban.
– Colin… a srác, aki végül Lenát megkapja? – gondolkodott el egy pillanatra Marci. – De neki elég sok szerepe van, biztos rám akarjátok bízni?
– Tuti – feleltem. – Neked legalább jó fejed van bevágni a szöveget.
„És legalább közelebb kerülhetsz Szilvihez” – gondoltam, de persze senkinek se mondtam el. Angi úgyis értette, mire megy ki az egész: ő rám vigyorgott.
– Hát jó – vonta meg a vállát. Addigra már Philip és Zotya is megállapodott, hogy az utóbbi lesz Will, a másikuk pedig Mike, aki szintén ugyanolyan menő, csak nem kell a végén Victoriával összejönnie.
Lassan összeállt a dolog, mindenki talált egy magának való szerepet, amikor Szilárd visszatért.
– Ez hosszú dumálás volt – sóhajtott, majd körbenézett. – Mi maradt nekem?
Lenéztem a papírra és elvigyorodtam. Milyen fura a sors! Hát, ezt vicces lesz hónapokon át hallgatni!
– Jason – mondtam ki a nevet. Többen felhördültek, Szilárd csak furán nézett:
– Igen, és ki ő?
Nagy levegőt vettem és próbáltam nem nevetni...
-Végre lyukasóra!
Na idáig olvastam el, és ennyi elég is volt.
Az ok egyszerű: Minden 14-16 éves regényt ír, és mindegyik ugyanezt.. Olvastam már pár ehhez hasonló próbálkozást, de annyira sablonos lett, hogy nem is fárasztom vele magam tovább.
De jó pont, hogy végre egy fiatal aki figyel a helyesírására.
akkor pont a legrosszabb résznél hagytad abba
olvass még pár sort, és el fogsz érkezni a lényeghez
Végigolvastam.
Ez egy szjg utánzat, melyben egy Amerikában játszódó szjg-t adnak elő. Halál komolyan mondom. Néhány szereplőnek már meg is van az szjg-beli alakja. Kicsit eredetibb kéne. Ezalatt most nem a vámpíros/tündéres/angyalos sztorikat értem.
Miért mondják rá minden lányoknak szóló regényre, hogy szjg utánzat? Ezalatt most nem csak az enyémet értem, tele van a gyik "ez sablonos, olyan mint az szjg" típusú kommentekkel, válaszokkal. Voltak ilyen regények Leiner előtt, és lesznek is! Úgy csináltok, mintha ő találta volna fel a betűket.
Én mondjuk, végig se olvastam az szjg-t. Három rész után úgy döntöttem, inkább nekimegyek a falnak, mint hogy még egy oldalon keresztül olvassam Reni sirámait. Szóval, nem tudom, milyen lett a vége (csak annyit, hogy cukormázas happy end), de ezek után képzelheted, mekkora hatást tehetett volna rám az szjg.
MI az a szjg ??? Mert nekem fogalmam sincs.
Amúgy elolvastam amit írtál, és nem nyűgözött le.
Olyan unalmasnak tűnik. Olyan mint amit minden második diáklány megír pár óra alatt ha unatkozik.. Komolyan mondom, nemrég az egyik barátnőmnek az osztálytársa is valami ilyen "sulis" dolgot írt ki a facebookra, hogy ez lesz a könyve..
Nem bántásból, de ha regényt akarsz írni, legyél kreatívabb, és érdekesebb.. Mert ez uncsi..
3# lesz benne csavar, nem is egy, sőt, már attól tartok, irreálisan sok minden fog történni benne fél év alatt :) Sok olyan elem is van benne, ami szerintem másoknak eszébe se jutna. Tudom, ez most tényleg nagyképűen hangzik, de sok időt töltöttem a cselekmény kidolgozásával. Ha azt mondod,a darabjuk unalmas, abban lehet valami, mert nem akartam, hogy annak a történésesire figyeljenek az osztály helyett.
4# Lehet, hogy igazad van, de elég kevés ez a részlet ahhoz, hogy kinyilatkoztasd, unalmas és tucat lesz az egész.
5# Köszönöm a válaszod, tényleg jólesett, amit írtál :)
Kedves Bümi!
Nem értem, amennyiben te is bevalltad, hogy ez a részleted kissé unalmas, akkor nem értem, minek pont ezt a részét posztoltad ki. Mit vártál? Hogy majd az emberek levonják a következtetést, hogy biztosan ezután érdekesebb lesz, vagy mi??
Szerintem azt a "csavart" is ki kellett volna posztolnod, mert nem lett volna semmi. Nem hiszem, hogy valamijen titkot adtál volna ki, hiszen nem várhatod, hogy kiadják ilyen formában a történetedet, abban az esetben, ha gondolkodol kiadáson.
És ha csak magadnak írsz, meg a barátaidnak, akkor sem veszítesz semmit!
Gondolkodj logikusan!
Olvass sok szépirodalmat, ne csak az e fajta tiniregényeket, mert akkor nem fejlődsz. Gyakorolj sokat, majd meglátod késöbb, hogy miről beszéltünk itt, hogy unalmas :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!