Melyik könyv változtatta meg az életed, a személyiségedet és miért? Miért ajánlod?
Nem feltátlen mondanám, hogy nagy jelentőséget hordoz, legalábbis nem olyat, amit te hajkurászol, de engem végigsegített egy nehéz korszakomon az Utolsó ork trilógia. Fantasy, egy nagyon szegény zsoldosról szól, aki újra reményt adott az emberiségnek, valamint még sok másról is, ami nem elhanyagolandó, de engem ez a szál rendített meg mindig is.
Egyébként egyéni megjegyzés, szerintem kicsit túlzás azt állítani, hogy egymás után öt könyv megváltoztatta az életed, vagy ha így van, elég változatos életet élhetsz... Lehet, hogy szőrszálhasogató vagyok, de nem bírtam megállni.
Minden könyv gyakorol valamilyen hatást az olvasóra, bár hogy volt olyan, ami ténylegesen megváltoztatta volna az életemet... nem emlékszem. Akkor nem lehetett annyira komoly élmény, vagy észre sem vettem.
Érdekes, az állatfarm milyen sokaknak életreszóló könyvélmény. Én egész gyorsan túllendültem rajta (jó, gondolkodtam még az utolsó oldalak után vagy egy napot, hogy melyik szereplő pontosan minek/kinek a szimbóluma, még most sem állítom, hogy az összes allúziót nyakon csíptem), a '84 mélyebb hatást gyakorolt rám.
Emlékezetes mű volt A Legyek ura Goldingtól. "Fáj a világ"-érzésem volt tőle. A másik a Macskabölcső (Vonnegut), amiből megtanultam, hogy hiába vennél komolyan egy regényt, ha a szerző fityiszt mutat és a képedbe röhög, és ennek ellenére sem tudod nem komolyan venni. Félelmetes.
Szintén az 1984-et mondanám. Miután elolvastam, percekig ültem és néztem ki a fejemből. Hihetetlen...
Másik könyv volt még Renbergtől a Szerettem másképp is. A címe mindent elmond, de említhetném még Bartis Attila A nyugalom c. könyvét is.
Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés. Minden idők legjobb szépirodalmi műve szerintem. Rám leírhatatlan hatással volt.
Voltaire: Candide
Tanulsága a mottóm lett.
Még számos olyan könyv volt, amely kisebb mértékben megváltoztatta az életemet, de ezek a legjobban. Továbbiak többek között: Orwell: A wigani móló; Goncsarov: Oblomov. Az utolsó kivételével a többi mind szórakoztató, olvasmányos könyv.
17 évesen olvastam el életem legjobb könyvét, Stephen King: Cujo
Annyiban volt rám hatással, hogy végre megtaláltam azt az írót, akinek a könyveit olvashatom, és nem unom halálra magam. Könyvek terén nagyon válogatós vagyok. Kevés van , ami le tud kötni.
Azóta eltelt 10 év, azóta is ez a könyv a kedvencem, ez az író a kedvencem, és bár igyekszem más írók munkáit is megismerni hasonló irányvonalon, a kedvencem már sosem fog változni.
Nagyon elgondolkodtató könyv. Hogy igazság szerint, bármikor megtörténhet bárkivel, a halál nem válogat, a felelőtlenségre is felhívja a figyelmet, és hát a lényeg, hogy az élet nem mindig happy end :) amolyan tökéletes könyv, tökéletes befejezés kategória.
Talán nem épp személyiségbeli változás, de mindenképp nagy hatással volt, ugyanis ennek a könyvnek köszönhetem, hogy eldöntöttem, milyen irányba szeretnék haladni írás terén. Persze csak saját szórakozásra, hobbi szinten.
Ez előtt is éreztem, hogy nem szokványos, semmitmondó, unalmas, hétköznapi sztorikat akarok írni, de ez a könyv világosított meg:)
27/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!