Ti mit tesztek annak érdekében, hogy még jobbak legyenek az írásaitok?
Csak hobbi szinten írogatok élvezetből, de szeretnék törekedni a tökéletességre.
Ti mit tettetek annak érdekében, hogy minél jobb írók legyetek? Miket olvastatok, miket tanulmányoztatok, tanultatok?
A legfőbb kulcsszó az olvasás. Elsősorban a szépirodalmi klasszikusok olvasása fejleszt, mert ezeknek a leggazdagabbak a nyelvtani kifejezőeszközei, és mondanivaló szempontjából is ezek a legtartalmasabbak. Én is hobbiból irkálok, leginkább kalandregényeket és könnyebb krimiket, mégis olvasok időnként orosz realista prózát, XIX. századi francia romantikus regényeket és más klasszikusokat is.
Mindent kell olvasni, nem csak olyan könyveket, amilyen stílusban magad is írsz. Rejtőnek már majdnem az összes könyvét szinte kívülről fújom, de ha nem olvasnék más, akkor a saját írásaim csak Rejtő-utánzatok lennének minden egyéniség nélkül. Ha ki szeretnéd alakítani a saját írói stílusodat, minél többfélét kell olvasni, és elsősorban klasszikusokat, mert ezek nem véletlenül klasszikusok.
Szerintem is az olvasás az alap. Klasszikus szépirodalmi műveket igyekszem olvasni (persze nem csak azt) minden nap. Irni is próbálok minden nap, ha időm engedi. Sokat fejlődsz a gyakorlástól, én úgy gondolom ez a kettő a lényeg, de sokat számít az írástechnika is. Több könyv van a témában. Jók, mert a hibákra is felhívják a figyelmet.
A kezdő írók kézikönyve pl szerintem nagyon jó, mert sok feladat van benne, olyan írásmódokban is kipróbálhatod magad, amikben magadtól nem. Emellett mindent leír az írás folyamatáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!