Tudtok megrázó könyveket ajánlani? 15/L
Robert Merle: Mesterségem a halál A megrázó benne az hogy ez a náci táborparancsnok egyszerre vezeti a haláltábor körüli teendőket és a békés családi életet. Érdekes az, hogy Merle a könyv folyamán nem alkot véleményt róla (E/1-ben írja), de mégis elítéljük maga a cselekedet miatt. Néhol azonban, amikor a koncentrációs tábor körüli problémákon töri a fejét (pl a sok halottal nem tud mit kezdeni), akaratlanul mi is elkezdünk megoldáson agyalni. Nagyon morbid, tudom, de legmegrázóbb az, hogy mindez valós, az egyetlen fikció a műben a főszereplő neve. Ajánlanám a holokauszt tagadók figyelmébe is. De egyébként Merlétől még nagyon sok érdekeset olvashatsz más témákban is.
Azt hiszem már előttem is írták az 1984-et. Egyébként, ha odafigyelsz az aktuális politikai eseményekre, találhatsz párhuzamot közötte az 1984 között, de ez csak mellékes.
Megrázóak lehetnek még a különböző realista (pl. Bűn és bűnhődés) és naturalista (pl. Zola: Germinal) regények is.
Igaz a Germinalt még nem olvastam, de tanultunk róla.
Mély nyomott hagyott bennem a Zsivago doktor is (Borisz Paszternak). Hitelesen bemutatja, hogy hogyan telepszik rá a kommunista rezsim a normális életre vágyó egyszerű emberre. Egy fiatal orvos életét követhetjük nyomon, aki szabadon akar költeni , élni és szeretni. Ajánlom a könyvet és mindkét filmfeldolgozást is.
Jó olvasást! :) (17/L)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!