Miért van az, hogy a Harry Potter rajongók egy csomószor szidják a Gyűrűk Urát, és ez fordítva is igaz?
Már megint te ? :D
Én még nem hallottam volna, hogy a HP rajongók pocskondiáznák a Gyu-t, se fordítva. Olvasó emberek vagyunk, a véleményünk különbözik, hiszen nem vagyunk egyenberkék (sic!). Az előfordulhat, hogy egyik sorozat kedvelője nem szereti a másikat. De miért kéne mindenkinek szeretni a Harry Pottert vagy a Gyűrűk urát ?
Én például HP rajongó vagyok, és bár elismerem Tolkien munkáját, hisz nem 2 napos munka volt egy komplett világot megteremteni, és Göncz Árpád előtt is kalapot emelek, mert szépen fordít, de engem nem túlzottan fogott meg. Néha untam, néha érdekesnek találtam, de évek óta nincs késztetésem folytatni, mert nem érzem azt, hogy belepusztulnék, ha nem olvashatnám.
Szerintem a szidást összekeverted a véleményezéssel. A GyU filmeket számtalanszor láttam, a Hp-nél meg fordítva: a könyveket olvastam többször, a filmekből elég volt egy alkalom.
Harry Pottereket olvastam is, láttam is, szeretem is.
A gyűrűk urát nem olvastam nem láttam, nem ismerem. De nem is szidom.
Én sem látom, hogy "csomószor" szidnák egymást. Régebben, mikor a HP "láz" bejött, valóban volt egy trend, de annak megvolt a maga igen földhözragadt oka. Nevezetesen a tolkieni "alapok" óta nem igazán volt még ekkora fantasy láz, tehát a médiában a két művet elkezdték egymáshoz hasonlítgatni. A GyU rajongói táborát elsősorban idősebbek, fiúk, férfiak alkotják, a HP-ért pedig a fiatalabbak és főképp a lányok, nők rajonganak. Vagyis a két "tábor" eleve nézetkülönbséggel kezdett. (Ez csak egy általános trend. Nagyon sokan olvasták mindkettőt, szerethetik is mindkettőt és lehet GyU-rajongó bárki tizenéves lány is, vagy fordítva.) Továbbá Tolkien, Rowling a fejére is állhat, jóval korábbi, mindent hozzá fognak hasonlítani. A HP univerzuma nagyon sok elemet kölcsönzött többek között tőle is. (De a klasszikus világ mitológiája erősebb. Elvégre Rowling azzal foglalkozott, és nem a germán nyelvekkel.) Tehát amint valaki kimondta, hogy a HP a GyU olcsó koppintása (ez törvényszerű, vagy másolod, vagy tagadod, megkerülni nem igazán lehet), a HP rajongói azonnal heves védelmükbe vették a művet, majd legjobb védekezés a támadás elvén átmentek ellentámadásba, hogy a GyU nehézkes, elmaradott, naiv, régi stb. Ha rajongókról van szó, nincs olyan határ, ami elég messze lenne, tehát jött a válasz még durvább hangnemben - végül elért a világ oda, hogy a HP-láz lecsengett és senkit sem érdekelt a két vérrajongói tábor belső kis hisztije.
A normálisabbak sosem vettek ebben részt. Van más is a világon, például a pillangók.
(Ettől függetlenül örök és lobogó gyűlölettel viseltetek a HP és midnen olyan mű iránt, ahol nem gyilkolnak le tisztességesen egy óriási pókot. Ott volt a pálcájuk, mégis miből állt volna az egész bagázst felgyújtani, majd húsz oldallal később mélyen sóhajtozni, hogy micsoda tragédia, hogy az egész pókfamília pont most szenvedett tömeges spontán öngyulladást? Amatőrök.)
A 3.-as válaszoló szinte szóról szóra megfogalmazta a Harry Potterhez való hozzáállásom.Még annyit fűznék hozzá,hogy a Hp-ket 3.ban,meg 4.ben olvastam,A GyU-t meg előző tanévben (hetedikes voltam).
Őszintén én a H.P.-ben hibának tekintem azt is,hogy 7(!)részen keresztül az egész történetben csak Harry lelkivilágát lehet megismerni,ezzel szemben A Gyűrűk Urában még a hobbitok gondolkodásmódját is meg lehet ismerni.Szerintem a Gyu-ban valamivel árnyaltabbak a jellemábrázolások,összetettebbek a személyiségek/Aragorn <3/.De a Hp is nagyon jó...ifjúsági regény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!