Milyen alapmuveket olvassak, mit ajanlanatok?
17 eves lany vagyok es szeretnek orok klasszikusokat, igazi remekmuveket olvasni. :) Lehetoleg olyanokat, amikhez mar megertem. Ne legyen tul elvont, amit 17 eves fejjel nem erthetek meg.
Ezek a muvet 'nekem valoak' vagy meg varjak veluk?
Szall a kakukk feszkere
Uvolto szelek
Elfujta a szel
Ezeken kivul milyen konyvek vannak meg, amik kihagyhatatlanok? :)
Elore is koszonom a valaszokat? :):)
Szerintem nyugodtan elolvashatod azokat, amiket írtál (a kötelezőkön túl).
Ami még szerintem olvass el:
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak,
Henri Charrière:Pillangó,
Henryk Sienkiewicz:Quo Vadis,
J. D. Salinger:Zabhegyező,
Thomas Keneally:Schindler bárkája
Most így hirtelen ennyi.:)
Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés (15 évesen olvastam először, imádom)
Voltaire: Candide (16 évesen olvastam, azóta imádom)
Tolsztoj: Háború és béke (16 évesen olvastam)
Bulgakov: A Mester és Margarita
Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Hrabal: Sörgyári capriccio
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Szerb Antal: VII. Olivér
Rejtő Jenő könyvei (mostanában kezdik szépirodalomnak tekinteni, vitathatatlanul alapművek, és nem mellesleg letehetetlenül imádnivalóak)
Sienkiewicz: Quo vadis
Orwell: Állatfarm
Orwell: 1984
Madách: Az ember tragédiája (bár ez, azt hiszem, kötelező olvasmány is, legalábbis nekünk anno az volt)
Dumas: A három testőr
Dumas: Monte Cristo grófja
Dickens: Twist Olivér
Hugo: Nyomorultak
Balzac: Goriot apó
Stendhal: Vörös és fekete
Hemingway: Akiért a harang szól
Szolzsenyicin: Iván Gyenyiszevics egy napja
Agatha Christie krimijei (bár nem szépirodalom, klasszikusok, érdemes elolvasni párat, pl. Gyilkosság az Orient Expressen)
Sir Arthur Conan Doyle: A Sátán kutyája (szintén nem szépirodalom, de klasszikus - az eredeti Sherlock Holmes leghíresebb kalandja)
Flaubert: Bovaryné
Salinger: Zabhegyező (azon egyetlenegy világirodalmi klasszikus, amelyet teljes szívemből gyűlöltem, és gyűlölök a mai napig is - de azért illik ismerni)
Camus: A pestis
Hugo: A párizsi Notre Dame
Most így hirtelen ennyi jut az eszembe. Az általad említetteket is nyugodtan elolvashatod már, meg fogsz tudni birkózni velük.
Az első válaszhoz: a Pillangó nem szépirodalom, de elég híres könyv, a maga nemében klasszikus, amúgy érdekes is, szóval azt sem árt elolvasni.
Ha a szórakoztató irodalom klasszikusai is számítanak, akkor olvass még valamit Wodehouse-tól (pl. Forduljon Psmitthez!), Jerome K. Jerome-tól olvasd el a Három ember egy csónakbant, Aszlányitól a Sok hűhó Emmiértet, Vaszarytól a Ketten Párizs ellent, Endétől A Végtelen Történetet és a Momót... stb.
Koszonom szepen ezt a sok konyvet! :) Agatha-tol mar olvastam es szeretem, Zabhegyezot tavaly kellett elolvasni de nem tetszett ...(tanarunk szerint nem is valo meg nekunk...)
Koszonom megegyszer Nektek. :)
A száll a kakukk fészkére érdekes, és tanulságos, de engem rohadtul idegesített a vége.
Az üvöltő szelek szerintem nagyon unalmasra sikeredett, a történet sem tetszett.
Az Elfújta a szél viszont tényleg jó, én 14 évesen olvastam, és bár két hétig tartott az 1200 oldal, azért megérte (bár ott se várj túl jó végkifejletet).
Az én kedvencem a Zabhegyező (tudom, hogy neked nem tetszett, én 13 évesen olvastam először, és azóta vagy hatszor újraolvastam.
Ami szerintem tényleg baromi jó, az a Vörös és fekete, imádom benne Julien Sorelt :) Viszont, ha ezt elolvasod, akkor szerintem nézd meg előtte a 97-es filmet, mert abban nagyon jól ábrázolják őt, úgy könnyebb lesz elképzelni azt a jelenséget, amit róla ír.
A Bűn és bűnhődés is jó, vagy A nagy Gatsby, én ezeket is szerettem.
A másik nagy kedvencem Hemingway Búcsú a fegyverektől c. könyve. És persze Shakespeare az örök kedvenc, tőle is a Hamlet :)
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!