Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Az állatokról szóló történetek...

Az állatokról szóló történeteket miért "fokozzák le" mindig gyerekirodalommá?

Figyelt kérdés
Akkor is, ha (eredetileg) nem is gyerekeknek szól a mű, sőt nem is igazán érhető egy gyerek számára, netán nem neki való (pl. brutális) részleteket is tartalmaz. Talán "alacsonyabb rendű" egy történet, ha állat(ok)ról szól? De miért?
2013. aug. 8. 17:54
 1/6 anonim ***** válasza:
55%

Miért, lefokozzák? Az Állatfarmot még nem láttam a gyerekkönyves polcokon. Mire alapozod ezt a kijelentésedet?

Gondolom azért szokás oda sorolni, mert a legtöbb állatos könyv állatmeséket tartalmaz. Vagy az ilyen képes enciklopédiák is elsősorban a fiatal korosztálynak készültek. Ez nem "lefokozás".

2013. aug. 8. 18:23
 2/6 A kérdező kommentje:

Bocsánat, ha nem voltam egyértelmű, én az állatokról szóló REGÉNYEKRE (szerepel a kérdésben is: történet) gondoltam. Ott van pl. Felix Salten "Bambi" című regénye. Ha jól tudom, alsó tagozatosoknak szerepel a listán... Holott az azért kemény, nehéz olvasmány, és inkább szomorú, mint nem! Köze nincs a "kedves, aranyos, ártatlan őziké"-hez (sem pedig a Disney-gagyisághoz, amit csináltak belőle), és olyan mély mondanivalókat is hordoz, amit egy gyerek még nem érthet meg.

Fekete István állatregényeivel ugyanez a helyzet.

Vagy ott van a "Lassie hazatér". Az sem éppen gyerekeknek való olvasmány.

Az "Állatfarm" teljesen más ügy, az annyira szürreális és annyira erősen politikai tartalmú, hogy annyira azért talán mégsem tájékozatlan senki, hogy azt is betegye alsó tagozatos olvasmánynak.

Az ókori eredetű állatmesék, fabulák az megint egy harmadik csoport, azzal semmi baj nincs.

2013. aug. 8. 18:47
 3/6 anonim ***** válasza:
Hozzá akartam tenni, de végül kihúztam: és a Kincskereső kisködmön miért? Ugyanezen alapon. Mórától tiltanék mindenkit gimnázium alatt. Szóval itt még mindig nem az állatos regényekkel van a gond. (Bár Fekete István szerintem még emészthető.)
2013. aug. 8. 20:42
 4/6 A kérdező kommentje:

Na jól van, látom, nem ment át a kérdés lényege.

Szóval valami olyasmit érzek ebben, mint abban, hogy nálunk minden további nélkül levetítenek gyerekek brutálisabbnál brutálisabb animéket, mert nem fogják fel, hogy az felnőtteknek készült, hanem egyszerűen csak rajzfilm=gyerek. Mintha ugyanez volna az állatos regényekkel is: állatregény=gyerek. Nem úgy tűnik, mintha bárki is alaposabban megnézné, miről van szó, mielőtt kötelező vagy ajánlott olvasmánynak feladná az alsós gyerekeknek.

2013. aug. 8. 23:11
 5/6 anonim ***** válasza:

Azért ez nem így van. Oké, a Bambinál a Diseny-szar miatt van ez így szerintem, de vannak állatokról szóló regények, mint például Gesztenye, a honalapító, /NYUSZIKRÓL SZÓL/ amit még sehol nem láttam "lefokozva" gyerekkönyvként. Vagy éppen a Tűzhozó. Ezek a könyvek számos díjat megnyertek, úgyhogy én nem nevezném alacsonyabb rendűnek őket.

((egyébként pedig valószínűleg azért nyomják kisebbek kezébe, mert úgy gondolják, hogy a gyerek/tini jobban megérti ezeket a dolgokat, ha állatkás körítésben olvas róluk, és nem pedig egy véres, emberekről szóló, sokkal komolyabbnak tűnő regényből, amit nem is szeretnének a gyerkőcök. különben is az állatregényeknek általában van valami hátsó, rejtett mondanivalója, amit akkor ért meg az ember, ha elég idős hozzá. a fiatalabbak számára pedig csak egy aranyos állatmesének tűnik a történet. (jó, ez nem igaz mindegyik műre persze, de vannak ilyenek))

2013. aug. 9. 09:40
 6/6 A kérdező kommentje:
Azért tettem fel a kérdést, mert én így tapasztalom, ahogy leírtam... Volt szerencsém azon emberek egy részéhez, akik eldöntik, mi legyen kötelező olvasmány és mi nem, és igenis tapasztaltam a szánakozó lenézést, elnéző mosolyt az állatos művek iránt. Ezt a mentalitást, amit fentebb felvázoltam. Csakhogy nekik teljesen hiába tettem fel ezt a kérdést.
2013. aug. 9. 18:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!