Ciki, hogy kamasz létemre nem szeretem a Harry Pottert?
Nem azt mondom, hogy ciki, hanem, hogy nem értem meg. A Harry Potterrel kapcsolatban nagyon sokan szemellenzősek vagyunk, és ha valaki kijelenti, hogy ő nem szereti, azonnal ráförmedünk, hogy mégis miféle ember vagy te? Számomra ez borzalmas. Mert annyira varázslatos, hogy felfoghatatlan, hogy ez valakit nem nyűgöz le.
De te legalább elolvastad(?), sokan viszont úgy szidják, hogy csak a filmeket látták, és abból se mindet.
Amiben viszont felülmúlja a Gyűrűk Urát az a szereplők kidolgozottsága szerintem. Mert a GYU-ban tényleg csak jók és rosszak vannak, de a HP-ben a végére azért a pozitív szereplőknek is megmutatkozik az árnyoldala.
Sirius tipikusan jó, alapból is jó kedves minden ráadásul szegényt még félre is értette mindenki jujj, aztán még meg is hal jaaajjj.
Luficer karaktere Madáchnál na ő árnyalt.
Vagy Ulrich, Musilnál vagy lényegében...
Egyébként a Tolkien trilógia a II.VH alapján is íródott, és hát na nem a németek voltak egy angolszász délafcsi szemében a tündék az biztos, és amúgy a jellemábrázolások túlzott mélyítése már irreális irrealitás lett volna mondhatni hihetetlen hihetetlen. Ezzel szerintem nincs gond Tolkiennél amúgy. HP meg fogyasztói téma egy sima I = Q*P azt cshő.
Ja, akkor is milyen aranyos volt Sirius, amikor fellógatta Pitont a fára (Piton a saját varázsigéjével), vagy milyen jó, megfontol keresztapuka volt amikor mindenáron bajba akarta kergetni Harryt, mert az milyen bulis, hogy ő most körözött rabként leugrik Roxmortsba.
De ha már az árnyalt karaktereknél tartunk, Piton micsoda?
Az ember tragédiáját belekeverni egy Harry Potteres beszélgetésbe? Gratulálok.
Még egyszer elismétlem: nem azt mondom, hogy Rowling micsoda mély, realisztikus embereket írt itt meg nekünk, de a GyU-hoz képest emberibbek a karakterei.
"amúgy a jellemábrázolások túlzott mélyítése már irreális irrealitás lett volna mondhatni hihetetlen hihetetlen." Miva'? Na ne mondd már. Egy könyv vagy tökéletes, vagy nem, és ezt el kell fogadni. A Harry Potter sem tökéletes, imádom, de egyáltalán nem az. A Gyűrűk Ura sem, mert egydimenziósak a karakterei. Kész. Hogy ez jó-e? Hát szerintem nem. Hogy azért nem dolgozta ki őket Tolkien, mert az már irreális lett volna (mondjuk nem értem melyik világban irreális, hogy a jellemek ki vannak dolgozva...) vagy azért mert lusta volt, azt nem tudom.
Ettől még lehet jó a Gyűrűk Ura.
"HP meg fogyasztói téma" Az egyértelmű, hogy ami hype azt le kell nézni... Mindenestre az új 8.-os irodalom tankönyvekbe már bekerült (a Gyűrűk Urával együtt) A Twiglight pl., amit én hívok fogyasztói témának viszont már aligha fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!