Regényírás? Többi lent. Válaszolnátok a kérdésekre?
Szeretnék regényt írni, de nem tudom, hogy gépen, vagy füzetbe?
Regényírással kapcsolatos hasznos oldalak linkjeit leírnátok nekem?
Érdemes hozzá borítót tevezni, lerajzolni a karakereket, helyszíneket, stb?
Ti hogyan írtok regényt? Milyen műfajban, milyen számban (E/1. stb)?
Melyek a kedvenc könyvetek, ami alapján esetleg inspirálódtatok is?
Esetleg a regényt írhatnám egy privát blogba? (Afféle blogregényként...)
Nagyon-nagyon köszönöm a válaszokat!
Azok alapján, hogy például, mennyi időd lenne írni, mikor, hol, szeretnél alkotni gondold át, melyik lenne kényelmesebb. Én az otthoni gépemen szeretek írni, mert csak az enyém, akkor használom amikor akarom és szoktam is jó sokat. Előnyei: nem kell félni hogy elveszik elszakad, ha csúnyán, vagy nem épp olvashatóan írsz, akkor kifejezetten előnyös,mert mindig olvasható, nem folyik vagy kenődik el. Hátránya, hogy tartósan akkor haladsz ha sokat vagy gépközelben, valamint a mentésnél lehetnek gondok.
Attól függően, mennyi szereplőt, helyszínt, eseményt tervezel, érdemes lehet lerajzolni, vagy legalább feljegyezni őket. Ha látod magad előtt a dolgokat, könnyebb valósághűen leírni, és észben tartani is.
Én csak úgy, magamtól írok regényt, éppen olyan stílusban ami a történethez, a szereplők jelleméhez illik. Ha épp naplószerűt írsz, értelemszerűen E/1, de a legtöbb regényt külső „szemszögből” írják. Ez csak rajtad múlik, milyen stílus áll hozzád a legközelebb.
Szintén a regény témájától, a történettől függ. Miből kaptad az ihletet? Csak egy spontán történet, vagy valami olvasmánnyal kapcsolatos? Ha igen, akkor segíthet néhány hasonló könyv, vagy akár film is. Én pl. sorozatból és filmekből is szoktam ötletet meríteni, ha elakadok, de ez már egyedi.
Remélem, a válasz hasznos volt számodra =)
A végén kezdem: privát blog helyett használd a Google Drive-ot, ha több helyről szeretnéd elérni az írást, de kéne egy teljes szövegszerkesztő. A Google biztosítja a mentéseket, beállítható a megtekintési jogkör is, ehhez önálló blogot létrehozni felesleges. Ezzel bármely netkapcsolattal rendelkező gépről tudod írni a művet.
Gép vagy füzet: amelyik kényelmesebb, az első már leírta. Ahogy neked jobb. Murphy örökérvényű törvénye alapján úgyis ha gépen kezded el, csak és kizárólag géptől távol fog el az ihlet.
Regényírással kapcsolatos hasznos oldalak magyarul kevés van, javaslom a Boncnokot például, vagy a Moly írástechnikai gyűjteményét (offline esetben - sok hasznos könyv van a témában). Angolul a paletta jóval szélesebb. Bár nem link, és nem is írástechnikai szempontból hasznos, de én szeretem javasolni (boldog boldogtalannak) az yWriter nevű "regényíró szoftvert". Ingyenesen letölthető, van hozzá részleges magyarítás is, ha jól emlékszem. Igazából nem írja meg a regényed, de egy teljes szövegszerkesztő és hasznos segédszoftver, képes importálni, exportálni több formátumba is, előnye, hogy egy helyen kezelheted a vázlatokat, beállíthatsz szószámlálót és ütemtervet is. Lényegében a vázlatokat, cetliket és az ötmillió helyre szétdobált "fejezetdarabokat" fogja egybe és helyettesíti. Kezdőként tényleg hasznos. Azt hiszem, kezeli a képeket is, de ebben nem vagyok biztos, így a boító, egyes karakterek, helyszínek lerajzolása és ezek importálása kérdéses. Amúgy sem szükséges, van, akinek segít, mást hátráltat, de ha bizonytalan vagy a képzeletbeli tereken belüli mozgásban, egy vázlatos helyszínrajz hasznos. Főleg, ha egy bonyolult belső térről van szó, például egy kastélyról - azért egy hatemeletes, kétszárnyas palotához elkél valami skicc az alaprajzról (minden elismerésem annak, akinek enélkül sincsenek problémái, én azt sem tudom, melyik a bal kezem néha).
A többi kérdés nem tartozik a regényírás technikai oldalához, csak közvélemény-kutatás, és mivel jelenleg nem írok regényt, kihagyom.
Szeretnék regényt írni, de nem tudom, hogy gépen, vagy füzetbe?
Én gép-párti vagyok. Könnyebben szerkeszthető, és kisebb helyet foglal egy pendrive, mint egy csomó füzet.
Regényírással kapcsolatos hasznos oldalak linkjeit leírnátok nekem?
Nem ismerek ilyet, én ehhez túl anakronisztikus vagyok.
Érdemes hozzá borítót tevezni, lerajzolni a karakereket, helyszíneket, stb?
Néha készítek egy gyors vázlatot valamelyik szereplőről vagy helyszínről, de elvétve. Ha érzel rá inspirációt, rajzolj. Ha nem, tervezd meg őket SIMS-ben.
Ti hogyan írtok regényt? Milyen műfajban, milyen számban (E/1. stb)?
Műfaj: krimi, kaland. A szám és a személy változó, E/1-ben és E/3-ban egyaránt szoktam írni.
Melyek a kedvenc könyvetek, ami alapján esetleg inspirálódtatok is?
Mattyasovszky Jenő Hód-sorozata. (Jóllehet igyekszem lépést tartani a technika fejlődésével, ebből is látszik, hogy én még "a régi kor embere" vagyok.)
Egyébként kiváló könyvek, ajánlom.
Esetleg a regényt írhatnám egy privát blogba? (Afféle blogregényként...)
Írhatnád, nem tiltja semmi.
Az én javaslataim: írd gépen úgy igényesebb, de legyen egy füzeted is, ahová bármikor le tudod jegyezni a gondolataid, akár tök rendszertelenül is. Ha jól rsjzolsz, érdemes megtervezni, akár csak úgy magadnak. Én most épp e/1 ben írok, de attól függ, ha több "egyenrangú" főszereplőd van, e/3 at javasolok. Igen, a blog nagyon jó ötlet, de szerintem előtte mutasd meg valakink, akiben megbízol és tudod róla, h őszintén véleményt mondana a dologról.
Inspirálódni lehet regényből, de filmből is, sőt, nálam volt már, hogy egy zene annyira jól le tudott írni egy adott szituációt, hogy végül az ihlette valamelyik jelenetét a regénynek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!