Hogyan csináljak könyves blogot?
Könyveket olvasol és írsz róluk. Minden más (külcsín, belbecs, könyvlista) a te fantáziádra és kreativitásodra van bízva.
Valószínűleg nagy látogatottságot produkál, ha humoros, könnyed stílusban írsz népszerű könyvekről, vagyis a most divatos tinédzsereknek szóló könyveket veszed sorra és a célközönségnek megfelelő stílusban prezentálod. Ne használj "spoilert", azaz ne lődd le a poént, ne erőltesd a kritikai hangvételt, sőt, az a legjobb, ha egyszerűen elmondod, neked mekkora élmény volt olvasni. A dizájn valami nonfiguratív és mellé egy kellemes pasztellszín jó választás, majd a blog szövege keretben (itt lehet más szín), lehetőleg világos alapon sötét betűkkel. Ez megkönnyíti az olvasást. Ha a témakört szűkíted, például kizárólag vámpíros könyvekről írsz, vagy a sárkányos fantasykkal foglalkozol, netán csak romantikus történetek kapnak helyet, akkor lehet temetikus a dizájn része is, csak "nézzen ki jól", és könnyű legyen olvasni (változatlanul javaslom a világos alapon sötét betűt, tényleg könnyebbség).
Ezzel létrehoznál egy olyan blogot, ami engem végtelenül nem érdekelne, sosem néznék be, és talán egy lene a sok klón-könyvblog közül. De talán több látogatója akad, mint egy tematikusnak. Ezért mondtam, hogy kreativitás. Ezzel viszed be azt a pluszt, amitől egyedi lesz.
Hogy mi adjunk ötleteket, az akkor sem jó, ha így gyűjtenél olvasókat. A GYIK is egy szűrt felhasználói kör, attól, hogy az itteni válaszadók 90%-a az SZJG-ről akarna olvasni, nem hiszem, hogy ténylegesen látogatói lennének egy hatszázadik SZJG-blognak. (Most mondtam egy példát.) Te tudod, mi érdekel téged: ez fogja meghatározni az alapokat. Nem szereted a megkötéseket, minden műfajra vevő vagy? Remek, érdekes kontrasztot alkothat egy Ember tragédiája-kritika és egy Alkonyat-recenzió egymás mellett. Még a stílussal is játszazodhatsz. Sőt, így a legérdekesebb, ha összehasonlító kritikáka írsz. (Érettségi irodalmi feladatok előnyben. "A szuprahumán lények szerepe napjaink szórakoztató irodalmában" - brutális téma.) Inkább egy téma köré csoportosulnak az olvasmányaid? Fantasztikus, hiszen így nagyobb a rálátásod a témára! Könnyebb nyilatkozni a stlusról, hogy a szerző az adott témát hogyan dolgozza fel a zsáner ismeretében. Miben jobb/rosszabb, hol tér el, miért új és érdekes (miért ajánlod, nem ajánlod).
De ami a leglényegesebb: ez a tied. Nem azért csinálsz könyves blogot, mert épp unatkozol és mindenkinek van, ugye? (Akkor inkább... nem tudom, origamizz.) Csak van valami koncepciód, egyéni véleményed. Erre épül az egész: a te saját, egyéni véleményedre, ízlésedre, ami változik, formálódik, ahoy egyre több könyvet olvasol és írsz róluk. Így akár erre is kihegyezheted a blogot (nem a könyv a lényeg, hanem a benyomás, hogy te mit kaptál tőle), de maradhatsz a könyvek bemutatásánál, írhatsz kritikát, írhatsz a könyvek beszerzéséről (ilyen blogot még nem láttam, pedig nagy segítség lenne - melyik könyvet hol és hogyan szerezted meg, persze ha mindet "megrendeltem a Bookline-on", akkor nem érdekes). Bármit.
Szóval most én kérdezek vissza: mi az alapötlet, milyen blogot szeretnél csinálni TE?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!