Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Nem tudom, van e tehetségem...

Nem tudom, van e tehetségem az íráshoz, de itt egy rövid rész. Vélemény?

Figyelt kérdés

CAT

I. Fejezet

ELŐZMÉNYEK

-Cat, Dave, lemegyünk szörfözni! - köszönt el vidáman Apu. Laura csak mosolyogva inett. Igazából írhatnám azt, hogy anyu, hiszen gyerekkorom óta ő apu barátnője, még Magyarországon ismerkedtek meg mikor még egyéves voltam. De mikor megtudtam, hogy nem az igazi anyám, nem láttam értelmét ennek a megszólításnak. A bátyám viszont a testvérem. Najó, csak mostoha, de minden tekintetben megfelel a testvér jelzőnek. De örülök, hogy ők a családom. Anyu nem lehet valami jó ember, hiszen meg sem látoMondjuk, nem ártana tudni, ki az igazi anyám... 

Most a tengerparton lakunk egy szép nagy házban hatalmas kerttel. Gyakran járunk szörfözni, ez apuék kedvenc sportja, úgyhogy Dave-el már megszoktuk, hogy csak úgy lemennek a partra. Mondjuk, Kaliforniában mindenki ezt csinálja.  Egyébként általában mi is megyünk velük, de ha éppenséggel vasárnap, hajnali hat órakor döntenek úgy, hogy ők márpedig szörföznek, akkor sajnos le kell mondaniuk a társaságunkról.

Szóval anyuék szörfözni mentek, mi meg sajnálatos módon ébren voltunk már hajnalban. Dave és én tehát lementünk a konyhába, és amíg ő a tévét nézte, én sütöttem churrost (apu nem tud főzni, így tehát kénytelen voltam kiismerni magam a konyhában és megtanultam ezt azt). A bátyám odajött, és nézte, amint a masszámat belerakom a csillagnyomóba.

- Mi lesz? Kacsa? - hát igen, neki kb. annyi köze van a konyhához mint apunak. Vagyis semmi.  Furán néztem rá, majd összeráncolt szemöldökkel a „kacsára” meredtem.

- Háááát… Igazából marhasült. Csak sajnos nincs benne marha. Meg sült. - mondtam, mire Dave elröhögte magát.

-Ha-ha. Fánk szaga van…-szagolt bele a levegőbe. Persze, hogy fánk szaga van! Merthogy fánk. Na, mindegy, nem nagyon akartam belekötni.

Miután megreggeliztünk felmentem a szobámba és olvastam, Dave pedig skype-on beszélt a barátaival. Egy óra körül lementem ebédet csinálni. Épp a húst forgattam bele a corn-flakesbe, mikor megcsörrent a vezetékes telefon. Furcsa volt, szerintem azóta nem csörgött, hogy megvettük. Valamiért mindenki a mobilunkon hív. Gyanúsan szemléltem a készüléket, de mivel nem úgy tűnt, mintha meg akarna harapni, vagy ilyesmi, felvettem.

-Carson lakás.- szóltam bele. A vonal végén pár másodperc szünet után megszólalt egy igazán ideges és gondterhelt hang.

- Ön Catharina Carson? – meg sem várva a választ folytatta.- Itt Shapiro rendőrfőnök. Mélységesen sajnálom, hogy tőlem kell megtudnia, de… Sajnálatos módon a szülei meghaltak. Baleset.Fogadja őszinte részvétem.

II. Fejezet

UTAZÁS

-…és persze ott van még a ház. Apátok végrendeletében az áll, hogy az itteni házat el kell adnunk és Budapestre költöztök, ahol nem mellesleg van egy villátok -Daniel, apu ügyvédje unottan lapozgatott a jegyzetei között.- Remélem nem jelent problémát, hogyha el kell költöznötök. A repülőjegyet finanszírozza a biztosító, péntek reggel indul a gép. Az örökségeteket és a biztosítást egy héten belül átküldjük a bankszámlátokra. -Dave kezébe nyomott egy hitelkártyát, meg mindenféle papírt. Nagyjából egy órát ütlünk az irodában, és megkönnyebbülve, papírokkal megrakva léptünk ki az irodaház kapuján.

- Magyarországra??? - nyávogtam. -Ne máááár. –Dave mosolyogva hallgatott, ő persze örült, hogy találkozhat a barátaival. Az, hogy apuék meghaltak óriási fordulatot hozott az életünkbe. Azt hiszem a bátyám vééégre felnőtt. Igaz, igyekszem nem gondolni rá, de azért hiányoznak. Nem is kicsit. De nem mutatom, mivel nem szeretném emlékeztetni rá Dave-t, hogy mostantól ő a férfi a házban. Azt hiszem, már túltettük magunkat rajta. Még jó is, hogy elköltözünk, mert semmiképp nem laknék tovább anyuék házában.

Oké. A repülőút hosszú volt és unalmas. Mikor megérkeztünk, Dave teljesen otthonosan mozgott ami mondjuk nem lep meg, de fura volt. Taxiba ültünk és egyenesen a házunkhoz mentünk. Ami egyébként fantasztikus volt. Hatalmas, fehér ház, nagy ablakokkal, erkélyekkel, terasszal, tetőkerttel. Csodálatos volt. Bementünk, és körülnéztünk. Kicsit zavart a tudat, hogy ez a mi házunk, de ettől függetlenül nagyon élveztem. Nagyon sok szoba volt, hamar megtaláltuk a sajátjainkat. Egyrészt, mert azok voltak a legnagyobbak és mert teljesen a mi stílusunkra volt alakítva. Dave-é tiszta green day, meg punk, az enyém meg…hát, az valami fantasztikus. Zöld fal, lámpa, íróasztal. Fekete fotel, ágyterítő, szekrények. Az ágyon és a fotelen zöld párnák voltak, a függöny is zöld volt. Az asztalon fekete füzetek és zöld tollak. Az egész szoba passzolt a koromfekete hajamhoz és a méregzöld szememhez. A gardróbom tele fekete és zöld ruhákkal (én mondom, életemben nem láttam még ennyi ruhát!). A tükröm olyan volt, mint a régi szobámban és…volt rajta egy kép anyuékról. Nagyon meghatódtam. A régi tükröm tele volt mindennel. Tényleg. Semmit sem láttam magamból, ha belenéztem. Kismillió cetlit-papírt-fényképet-ollót(?) ragasztottam fel rá, bármit, ami a kezembe akadt. Ha egy képre csak ránéztem, vagy azt gondoltam, hogy szép, kinyomtattam és felragasztottam. És apu ezt megjegyezte.

Ahogy végignéztem a szobámon hirtelen elfogott az a bizonyos „anyut akarom” érzés. A szemem megtelt könnyel, és két perccel később már az ágyamon fekve zokogva azt kiabáltam, hogy „NEM!!!!Nem, nem, nem és NEM!!!!

Az ajtóm kicsapódott, Dave riadtan nézett rám.

-Cat…jól vagy? Mi történt? - kérdezgette. Én felnéztem rá, majd halkan azt suttogtam:

-Apu…Laura…Ez az egész! Nem hiszem el! - zokogtam. Miközben beszéltem folyamatosan a fejemet ráztam. Dave fürkészve nézett rám, majd bólintott. Körülbelül négy percig sétált fel-alá a szobámban, miközben én az ágyamon ülve átkulcsolt térddel néztem. Aztán felém fordult.

-Na jó.- kezdte.- Eltelt három hónap. El kéne, hogy tereld a figyelmedet. Keress munkát. Barátkozz. Fél hónap van még hátra a nyárból, nem hagyom, hogy itt feküdj és téblákolj egész nap. -mondta határozottan.- Holnap kezded a sulit.

-Mi? - kerekedett el a szemem. Egyrészt mert nem tudtam, mi az a téblákolás, másrészt meg mert MI VAN?!- Nem úgy volt, hogy csak januárban megyek? Addig még van három hét!- Dave bólintott.

-És te három hétig még itt akarsz szenvedni? Kizárt, hogy ezt engedjem. Az igazgató biztosan megérti majd, hogy miért szeretnéd előbb kezdeni.

Rémülten néztem rá.- De én….-kezdtem, de közbevágott.

-Nincs de, Cat. Holnap suli. Készülj…-Mondta, majd kinyitotta az ajtót, és egy pillanatra visszafordult.- Figyelj…bocs.-mondta.

Elmosolyodtam. Dave tudja, mennyire utálom a sulit….vagy legalábbis

ezt hiszi. A régi osztályom nem volt valami szimpatikus… Amúgy pedig igaza van. Talán egy kicsit túldrámáztam. Végül is már három hónapja annak, hogy meghaltak. Az a hülye baleset…vagyis…várjunk. Miről beszélek? Milyen baleset? Senki nem is mondta nekünk, hogyan haltak meg. Na, ez érdekes. Lementem Dave-hez és elmondtam neki, min gondolkodtam. Feltűnően kerülte a választ. Volt egy olyan érzésem, hogy ő tudja.

-Tudod? Hogyan haltak meg? És nekem mértem mondta senki?-kérdezgettem.

-Cat…nem hiszem,hogy szeretnéd tudni…-kezdte, de közbevágtam.

-Jogom van tudni.-határozottan néztem rá.

Dave pedig gondterhelten nézett vissza. Aztán sóhajtott, és rám nézett.

- A szüleinket megölték.-mondta ki, velem pedig elkezdett forogni a világ. Aztán minden elsötétült.

2013. máj. 14. 21:02
 1/7 anonim válasza:
egy "rövid" rész..:D
2013. máj. 14. 21:05
 2/7 A kérdező kommentje:
Hát....az egészhez képest rövid :)
2013. máj. 14. 21:13
 3/7 anonim ***** válasza:

CAT - Ne már... ez milyen név?

Magyarországon ismerkedtek meg VESSZŐ mikor még egyéves voltam

Najó - na jó

látoMondjuk - Tudom, hogy ez elgépelés, tessék javítani.

...

Vannak hibáid, tessék jobban odafigyelni a helyesírásra, különösen a központozásra. Nem súlyos a helyzet, némi odafigyeléssel kijavítható.

Úgy írsz, mintha élőszóban mesélnéd a történetet. Egyszerűen. Mivel a narrátor tizenéves, és maga a történet is elég egyszerű, ez nem hiba. Ha mondjuk egy történelmi regényt írnál ilyen stílusban egy felnőtt szemszögéből, ott hiba lenne, de itt tekinthető stíluselemnek.

Maga a történet átlagos. Az első fejezetek ritkán hemzsegnek az izgalmaktól, amely alól ez sem kivétel. Mivel már kinőttem a tízes éveimből, nem fogott meg, nem tudtam azonosulni a főszereplővel, de nem is az én generációm a célközönség, gondolom.

A vége... hát... hogy is mondjam? A rég várt fordulat ugyan bekövetkezett, de nem vagyok biztos benne, hogy ez előnyére válik a történetnek. Megölték a szüleiket? Jó, ez hátborzongató, de eredetinek viszont nem igazán lehet nevezni.

Összességében azt mondom, hogy kezdetnek jó. A szülők meggyilkolásából még akár valami jópofa krimit is kihozhatsz, ha nem esel bele a típushibákba, pl. hogy a kamasz főszereplők a rendőrség bevonása nélkül, egymaguk erednek a maffia (vagy akárki) nyomába, és persze le is győzik őket, hiszen ők a főszereplők.

Mondom, ez egy jó alap, de hogy a "ház", amit ráépítesz, milyen lesz, csakis tetőled függ. Lehet egy fordulatos, jó kis krimi is. Csak a logikára figyelj. Nem is tudod, mennyi logikai hibát el lehet követni ebben a műfajban.

2013. máj. 15. 07:55
 4/7 anonim ***** válasza:
81%
Tele van helyesírási hibával, és a fogalmazás értékelhetetlen.
2013. máj. 17. 22:20
 5/7 anonim ***** válasza:
van
2013. máj. 17. 22:50
 6/7 anonim ***** válasza:
51%
Minek kell Magyarországra rángatni az amúgy külföldi karaktereidet? Így mind a magyar, mind a külföldi olvasónak baromi idegenül hat az egész, ráadásul amatőr és erőltetett húzás.
2013. máj. 18. 11:42
 7/7 anonim ***** válasza:

Szeretsz írni, az látszik, és az fontos dolog, viszont tényleg nagyon sok a helyesírási hiba, és a szerkesztési hiba is (nem raksz szóközt oda, ahol kéne, túl sokszor van három pont, ilyenek). Ezen kívül az egész meg van tördelve a rengeteg tőmondattal, és a fogalmazás is túl egyszerű és köznapi. Mintha egy átlagosnál is átlagosabb ember fejébe látnánk bele, és a kusza gondolatai lennének simán leírva, történet nélkül. Nincs benne semmi olyasmi, ami felkeltené az olvasó érdeklődését, hiába ez a halálügy. Én azt ajánlom, hogy novellákat, kisebb elbeszéléseket írj először, ott muszáj röviden leírnod egy történetet, és szerintem ott még nem kell egy főszereplőt halálra boncolnod, és minden "rétegét" megmutatnod, és ha abban már jó vagy, akkor ilyen nagyobb lélegzetvételű sztorikba is belekezdhetsz.

Sok sikert. :)

2013. máj. 18. 12:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!