Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogy tetszik a szerelmi...

Hogy tetszik a szerelmi drámám részlete?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy a drámát nem kedvelik igazán az emberek, de azért megkérdezem. Amúgy a könyv a reformkori Pesten játszódik.

Részlet:

"Megint ott állt. A kávézó a tavaszi napfényben még ígéretesebbnek tűnt. Mintha egy isteni jel lenne az, hogy az első napsugarak pont rásütnek a kristálytiszta ablaküvegre. Összeszedte minden bátorságát és erejét. Mély levegőt vett, kihúzta magát, majd elkapta a míves kilincset. Lenyomta, majd meghúzta maga felé... De nem nyílt. Újra megpróbálta. Minden erejéből megrántotta volna a kilincset, de az utcáról egy épp oda betérő fiatalember elkapta a kezét.

-Jó reggelt, kisasszony!-szólt hozzá udvariasan a férfi

-Önnek is jó reggelt, uram!

-Tolni kell.-mondta mosolyogva, miközben kinyitotta Kati előtt az ajtót.

-Köszönöm!-hebegte meg a legbizonytalanabb hangján. Amint belépett az ajtón, mindenki ránézett, majd mosolygott egy kicsit a csipkelegyezője vagy a bajsza alatt. Ezzel aláásták a lányka minden önbizalmát. Lassan elkezdett lépkedni az egyik üres asztal felé, majd kecsesen leült a kovácsoltvas székek egyikére. Még mindig rámeredt minden tekintet. Akár burkoltan, akár nyíltan méregették Katit, az mindenképpen ártott a helyzetének. Összeszedte magát, majd magabiztosan intett az egyik pincérnek, mire az komoly arcal ment oda hozzá, hogy felvegye a rendelést. A lány csak egy croiassant-t kért. Szépen lassan elkezdett falatozni, bár ez selyemkesztyűben nehéz volt. Le is vette, és így folytatta. Pár perc múlva vette csak észre, hogy minden úri högy őt nézi, amit éppen kesztyű nélkül tartózkodik egy arisztokráciának fenttartot helyen. De most már ez sem ronthatta el elökéltségét, neki akkor is kellett az állás. Az órájára nézett. Kilenc múlt három percel, de nem türelmetlenkedett. Inkább átgondolta, mit is fog majd mondani, amikor Gábor belép, és leül az egyik asztalhoz. De nem volt túl sok ideje, hiszen a fiatalember már biztos léptekkel közeltette meg a lányka melletti széket.

-Szabad a hely kegyed mellett?-kérdezte mély, mégis fiatalos hangon

-Természetesen.-montda mosolyogva Kati. Ezt a mosolyát már fél éve nem látta senki.

A férfi leült, letette kalapját, a sétapálcát pedig a falnak támasztotta, pont Kati esernyője mellé.

-Milyen zsúfolt reggelente a Vörös szirom kávéház, nem de bár?

-De, azok-mondta halkan. Mintha minden eddigi bátorsága elhagyta volna. Mit mondhatott volna szegény, megijedt.

-Milyen modortalan vagyok, be sem mutatkoztam! Fehér Gábor vagyok! És a hölgyben kit tisztelhetek?

-A nevem Kádár Katalin, és dolgozni szeretné az újság szerkesztőségénél.-amint kimondta, minden elhallgatott a kávézóban. Csak az ezüstözött villák csörgése volt hallható. Pár másodpercig szinte néma csönd volt, és mindenki Katit figyelte, de azután minden szinte újra felébredt és újra feltámadt a duruzsulás a kávéházban.

-Tessék?-nézett rá kérdően Gábor.

Kati ijedt szemeket meresztett, mikor rájött, mit is mondott.

-Hát én csak-megköszörűlte a torkát, majd nekikezdett-Hallottam, hogy maga az újság főszerkesztője, és szeretnék ott dolgozni. A régi iskolában a tanárok a szókincsem miatt folyton dícsértek, és másban nem is találtam meg a tehetségemet, ezért azt tűztem ki célnak, hogy a Pesti Hírmondó egyik írója lehessek.

-Nem szeretném elkeseríteni... De nálunk csak három nő dolgozik, és azok sem írnak, csak kávét hordanak. Nálunk nem dolgozhatnak nők."

Bocsi a hibákért, elütésekért, de telóról vagyok.

A válaszokat, kritikákat előre is köszönöm!

2013. márc. 18. 23:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%

A "míves" kilincstől tovább nem olvastam, mivel eléggé felidegesített már eddig is a történet.

Ezt irodalom fanoknak küldd el, mert én személy szerint szarba se nézem ezeket a dolgokat.

Szóval a célközönségnek biztosan bejön.

2013. márc. 18. 23:14
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm első! Bár engem is felidegesíthetett volna a válaszod, mégsem szóllak le. Inkább megkérem azokat, akiknek nem tetszik a műfaj, hogy akkor ne írjanak. Köszönöm!
2013. márc. 18. 23:21
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem a műfajjal van gond, hanem azzal, hogy mind a szituáció, mind a szóhasználat teljesen életidegen a reformkortól. Egyszerűen nem hiteles.

A lányok, abban a korban nem jártak egyedül kávéházba és nem találkoztak teljesen idegen fiatalemberekkel, nem jelentkeztek csak úgy újságírói állásokra és természetesen nem is kapták meg őket. Ahhoz, hogy ezt a szituációt hitelessé tedd, sokkal több háttér információra van szükség, sokkal jobban ki kell fejtened a lány társadalmi és családi helyzetét ( Polgári családból származik? Honnan ismerik egymást a fiatalemberrel? Hogyan jutott eszébe az újságírói pálya? Mi a motivációja? A pénz? A létfenntartás? A politikai vagy társadalmi szerepvállalás?)

Sajnos a helyesírásoddal és a fogalmazásoddal is gondok vannak.

"-Köszönöm!-hebegte meg a legbizonytalanabb hangján."

Hebegte meg? Ez mit jelent?

Legbizonytalanabb? Hol az összehasonlítás?

"Akár burkoltan, akár nyíltan méregették Katit, az mindenképpen ártott a helyzetének."

Miben ártott a helyzetének? Legfeljebb kellemetlenül érezte tőle magát.

"komoly arcal" - ARCCAL

"A lány csak egy croiassant-t kért"

A reformkorban elég valószínűtlen, hogy valaki CROISSANT-t rendel egy pesti étteremben. Esetleg valamilyen tortát vagy kuglófot tudnék elképzelni.

"minden úri högy " - OK, ez biztosan csak elütés, de azért javítsd ki.

"amit éppen kesztyű nélkül tartózkodik egy arisztokráciának fenttartot helyen."

amit éppen kesztyű nélkül tartózkodik egy, AZ arisztokráciának fenntartott helyen.

"Kilenc múlt három percel," - PERCCEL

"közeltette meg" - elütés, közelítette meg, de inkább használd a közeledett szót.

"nem de bár? " - elég a nemde, nem kell a régies kifejezések használatánál túlzásba esni.

"Milyen zsúfolt reggelente a Vörös szirom kávéház, nem de bár?

-De, azok-mondta halkan."

De, AZ - Egyeztetés!!!

"amint kimondta, minden elhallgatott a kávézóban." - MINDENKI elhallgatott. Nem hallgathatott el minden, ha a villák csörömpöltek.

megköszörűl - MEGKÖSZÖRÜL

"és másban nem is találtam meg a tehetségemet," - és másban nem is találtam magam tehetségesnek.

Ha többet akarsz tudni a reformkori Pestről és az akkori szóhasználatról, stílusról, akkor olvass nagyon sok Jókait. Ő igazi mester ebben a műfajban. Anélkül, hogy ismernéd az adott kor sajátosságait nem szabad belevágni egy történelmi (hátterű) regénybe.

Egyelőre ez egy nagyon összecsapott, átgondolatlan próbálkozás, dolgozz még rajta és nézz utána a reformkornak részletesebben.

2013. márc. 19. 09:58
 4/13 A kérdező kommentje:
Már mondtam, nagy részük elütés, mivel a telefonom nem teszi bele a billentyűzetbe a magyar, ékezetes betűket, és amikor dupla betűt írnék, néha egynek vaszi. De Köszönöm a kritikát, majd kijavítom. (amúgy visszaolvasva én sem tudom, hogy miért írtam azt az egyeztetéshez :D )
2013. márc. 19. 14:46
 5/13 anonim ***** válasza:
Milyen eredeti névválasztás:) Szerencse, hogy Kádár Katalin nem jobbágylány.
2013. márc. 19. 17:22
 6/13 rajcziz ***** válasza:

"A kávézó a tavaszi napfényben még ígéretesebbnek tűnt." - hogy egy kávézó ígéretes legyen? Na, ilyenről sem hallottam még!

"Mintha egy isteni jel lenne az, hogy az első napsugarak pont rásütnek a kristálytiszta ablaküvegre." - ne váltogasd az igeidőt és ne bonyolítsd túl a dolgokat: A napsugarak, akár egy isteni jel sütöttek rá a kristálytiszta ablaküvegre.

"a míves kilincset" - azért ne szálljunk el a fogalmazásban! Maradjunk a földön.

"de az utcáról egy épp oda betérő fiatalember elkapta a kezét." - Itt most kicsit magyaráznod kell, mert a felfogásom nem valami jó. SZóval: a lány be akar menni a kávézóba. Erre egy a kávézóba betérő ember (aki ebben a fogalmazásban már épp lép be a kávézóba) megállítja. Itt már komoly kvantumfizikai dolgokat feszegetsz... két test nem foglalhatja el ugyanazt a teret egy időben.

"szólt hozzá udvariasan" - látjuk a megnyilvánulásából, hogy udvarias. Ne írj, mutass!

"Akár burkoltan, akár nyíltan méregették Katit, az mindenképpen ártott a helyzetének" - értelmetlen mondat. Rajtad kívül senki nem érti, mire gondolsz.

Ettől a ponttól megy rohamosan lefele az amúgy sem magas színvonal... a történet teljesen megalapozatlan, hihetetlen, a fogalmazással pedig eléred, hogy az embernek még véletlenül se legyen kedve folytatni az olvasást.

Sok a szóismétlés, és meglátszik a háttérismeret hiánya:

"A régi iskolában" - milyen iskola? Az arisztokraták nem jártak iskolába, aki meg nem volt arisztokrata és iskolába járt, az nem jutott be arisztokrata kávézóba.

A problémák orvosolására felírok neked kötelezően elolvasandó Jókai-regényt, utána folytathatod a műved írását.

2013. márc. 19. 19:09
 7/13 A kérdező kommentje:

Igen, ezzel így az a gond, hogy nem ismeritek magát a történetet.

És hogy érted a névválasztással kapcsolatos kérdést?

U.i.: Egy csomó Jókai-regényt olvastam már

2013. márc. 19. 19:47
 8/13 NagyD1990 ***** válasza:
Leírtad, hogy válaszokat és kritikákat szeretnél kapni a regényrészletedre. Erre kaptál építő kritikákat, de mindegyiküket lehurrogtad, mert nem egyezett velük a véleményed. Akkor mégis milyen választ vársz?
2013. márc. 19. 21:54
 9/13 A kérdező kommentje:
Én nem hurrogtam le senkit, csak ilyen vagyok. Lehet, hogy itt rosszindulatúnak tűnnek, ezesetben elnézést kérek, nem akartam. Pedig mindenkinek ment a zöld kéz! :)
2013. márc. 19. 22:25
 10/13 A kérdező kommentje:
Amúgy köszönöm a kritikákat, kijavítom a hibákat!
2013. márc. 19. 22:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!