Tudnátok írni nekem pár jó fantasy könyvet?
George R. R. Martin: Trónok Harca
Jelenlegi kedvenc fantasy könyvem- most olvasom az 5. és egyben- egyenlőre- az utolsó megjelent részét. Hihetetlenül jónak tartom, mert nem az elcsépelt fantasy szálat erősíti, inkább egy olyan lovagkorba repít el, ahol cselszövéssel, ármánnyal (néha pedig szexszel) fűszerezi és teszi elképesztően izgalmassá a történetet. Olyan kérdéseket vet fel,ami hűen ábrázolja egy ilyen kor problémáit. Hol húzódik a becsület határa? Az igazságos uralkodónak kegyetlennek is kell lennie? Egy jó harcos, jó király is lehet? Tehetek úgy jót, hogy az nem eredményez rosszat is? A saját érdekem előrébb való, vagy a népé, akit vezetek? A becsvágy mindig rossz tanácsadó? A karakterek mind-mind szembenéznek ezekkel a kérdésekkel és mindannyian más választ adnak rá. Martin igazi újító ebben a már-már rongyig koptatott műfajban , mert szereplői szinte életre kelnek a könyv lapjain, fejlődnek az eseményekkel, tanulnak hibáikból, újraértelmezik a világról alkotott elképzeléseiket és mégis hűek maradnak önmagukhoz. Az egy-egy szereplőnek szentelt fejezetek, pedig megmutatják, hogy milyen vékony határ húzódik jó és rossz között, minden karakter egyszerre szerethető és persze utálatos is lehet. Emellett pedig a fantasy elemei sem maradnak el: Északot gonosz lidércek fenyegetik, a papok a tűzből olvassák a jövőt, messze délen sárkányok szelik át az eget... és még több mesebeli esemény történik a Martin által megteremtett Hét Királyságban, de ezek mindig újszerűek, mert nem a régebbi fantasy művek teremtményeit idézi. Csak ajánlani tudom.
Tolkien- Gyűrűk Ura
Szerintem nem kell bemutatnom. Habár a Trónok harcát jelöltem meg, mint mostani kedvencemet, ám a Gyűrűk Urához még Martin sem érhet fel.
Rowling- Harry Potter
Akkor ajánlom ha fiatalabb olvasó vagy és csodás kalandokra vágysz. Inkább ezen "nőjél fel", mint a vöröspöttyös könyvek bármelyikén, mert akkor sosem kapsz majd kedvet Tolkien-hoz.
Én ezeket a könyveket sorolom a "jó fantasy" kategóriába, remélem kedvet kapsz majd valamelyikhez :)
Köszönöm :)
@1: Mindet ismerem, bár a Trónok harcát még nem olvastam, szerintem az túl kemény lenne nekem. Csak nemrég szerettem meg a könyvek világát, fantasyban pedig abszolút el vagyok tévedve, eddig csak mangával volt dolgom. Egyébként kövezzetek meg, de a Harry Pottert ki nem állhatom :|
Zöld pacsi persze ment, köszönöm :)
15F
Köszi :)
Most Alastair Reynolds Jelenések terével szenvedek, ha befejeztem lecsekkolom miket ajánlottatok :)
Christopher Paolini: Örökség ( Eragon, Elsőszülött, Brisingr , Örökség)
Nagyon jó, nekem nagyon tetszett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!