Nekem sajnos hamar elfárad a szemem és ezáltal elálmosodom.Ez régebben nem így volt,de akkor is csak 80 - 100 oldal volt a napi "adagom" időmtől függően.Mostanság esténként szoktam csak olvasni és 20 - 25 oldal után már fáj a szemem, bármennyire is jó az a könyv...
(Tudom! Menjek szemészetre...)
Jó/könnyen olvasható regény: 1-2 nap
Kevésbé érdekes/nehezebb olvasmány: 1-2 hét
Több tényező függvénye az olvasási sebesség.Leköti a figyelmet? Egyszerű a nyelvezete? Izgalmas?
Úgy gondolom, hogy kivétel nélkül minden ember, aki szeret olvasni és gyakran olvas, szert tesz egy bizonyos olvasási sebességre, illetve nem is sebességnek hívnám ezt, hanem technikának. Foglalkoztam a témával egy kicsit és megfigyeltem önmagamon, hogy már egyáltalán nem úgy olvasok, ahogy azt az ember megtanulja az iskolában, azaz betű betűt követ, majd a sok betűből összeáll a szó. A gyors olvasók technikája, hogy ránéznek az adott szövegrészre, és a szavakat nem olvassák, hanem "felismerik" formáról, alakról, megjelenésről. Próbáljátok ki bátran, nem olvassátok el betűnként a szavakat, egyszerűen csak ránéztek, és tudjátok, hogy mi az.
Ráadásul nem szavanként alkalmazzuk ezt a technikát, hanem 3-4 szót egyszerre "fogunk fel", nagy közökkel ugrálva a mondatokban. A szemünk nem folyamatos mozgással követi a sort, ugrál, egyik mondatrészről a másikra.
A kérdést megválaszolni nem tudom pontosan, mivel csak éjszaka olvasok néhány órát, így az "egy nap, két nap" mértékegységeknek nincs értelmük. Talán száz oldal egy óra alatt?
Gyanítom, hogy a sokat olvasó emberek olvasási sebessége között nincs igazán jelentős különbség.
Köszönöm a válaszokat!
Én úgy vagyok vele,hogyha jó a könyv 400-500 oldal 1-2 hét.
jó a könyv és rövid pár nap alatt
ha 400-500 oldal és kötelezö olvasmány:nagyon lassan haladok vele.
természetesen ez időmtől,kedvemtől,könyvtől függ. :)
Ha egésznap olvasok (alvást nem számítva) 200 oldalt tudok elolvasni 1 nap alatt (ha jó a könyv). Viszont erre nagyon sok dolog miatt kicsi az esély. (suli, bármikor megzavarhatnak, evés)
Viszont ha valami borzalmas könyvvel van dolgom, például Egri csillagok, akkor 1 óra alatt nagy nehezen elolvasok 20 oldalt, és többet már nem bírok aznap, talán még jó könyvből sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!