Ez a könyv hosszától és minőségétől függ.
Nyilván nem mindegy, hogy 50 vagy 1500 oldal, illetve az sem, hogy érdekel-e vagy sem.
Nekem is a könyvtől függ.
Egy szakirodalmi könyvet lehet végig se bírok olvasni, vagy ha mégis, semmire se emlékszem belőle. De pl. 17 voltam mikor megjelent a Harry Potter 7. része, na az egy éjszaka lement, pedig (nem akarok hülyeséget mondani) van vagy 600-700 oldal :)
Nálam a jó könyvnél kitétel a hossza is, tehát nagyobb eséllyel lesz 400-500 vagy több oldalas könyv nálam jobb, mint egy 100-200 oldalas. Imádom a könyvsorozatokat, minél több, annál jobb! :)
Ha tetszik egy 500 oldalas könyv, és minden nap van időm olvasni, akkor 3-4 nap alatt megvagyok vele. Este lefekvéskor szeretek olvasni, bár nem mindig kezdem el, mert volt már rá példa nem egyszer, hogy 11-kor mondom magamban, olvasok egy órát... aztán mire nézem az órát, hajnali 2 elmúlt, másnap meg kelni is kéne :)
Egyébként utazás vagy várakozás közben szeretek olvasni. Nincs autóm és nem is tervezem, drága és sok a gond vele, bár annyi igaz, hogy így meg a menetrendekhez vagyok kötve. Viszont remekül elvagyok a napi 2 és fél óra utazás + 10-40 perc várakozás alatt, könyvet vagy folyóiratot olvasok, esetenként rejtvényt fejtek...
Általában ha olvasok, akkor egy nap minimum 100 oldal megvan. Ez így volt már suliban is, tehát sosem értettem, hogy ha egy 300 oldalas könyv a kötelező, miért kell hőbörögni... még nehezebb nyelvezettel is max egy hét :) Azt már inkább értem, hogy valóban nem jók a kötelezők és nem jó korban vannak. Jókainak millió egy nagyon jó regénye van, miért pont az egyik legrosszabbat kell kötelezővé tenni egy 13 éves gyereknek? Nem neki való... a többiről nem is beszélve...
Hát nekem terjedelemtől, könyvtől és időtől függ.
Ha nincs semmi tennivalóm és igazán jó a könyv akkor egy 200-300 oldalas könyvet simán kiolvasok 2 nap alatt.Az ilyen 500 oldalasokat pedig 3-4 nap alatt.
De ha nincs sok időm akkor akár egy hónapig is olvasok egy 200 oldalas könyvet. Szóval erre a kérdésre nem leeht pontos választ adni.
Függ attól is, hogy mennyire nehéz szöveg. Egy tudományos könyvet nyilván lassabban olvasok, mint egy szépirodalmit, még akkor is, ha a terjedelmük egyforma.
Mondjuk egy 400 oldalas, sűrűn gépelt, de szórakoztató és könnyen emészthető könyvet 3-4 nap alatt, ha minden nap 2 órát olvasok.
(Állítólag két embertípus van: az, aki úgy olvas, hogy csak ránéz a szövegre, és az, aki ki is mondja magában a szavakat. Hogy ki melyikbe tartozik, azt valami agyi folyamat határozza meg. A második csoportba tartozók lassabban olvasnak, de jobban megmaradnak bennük az olvasottak.)
Ötös vagyok, egyetértek a nyolcassal, érdekes dolog ez, mert én is észrevettem már többször, hogy ha a gondolataim mádfelé járnak valahogyan, hogy olvasom, olvasom, értem és felfogom, hogy miről van szó, de valahogy csak nézem a szöveget, követem a szememmel... aztán később ha ugyanezt a részt elolvasom, csak oldalakkal később jövök rá, hogy de hát ezt már olvastam. (Sosem használok könyvjelzőt, mert csak zavaró számomra, nagyjából megjegyzem, hogy hol tartok, ám van, hogy későn veszem észre hogy pakolni kéne és leszállni a buszról/vonatról, ilyenkor az előtte megjegyzett oldalszámra emlékszem, és néha 1-2 részt újra elolvasok vagy beleolvasok, hogy megtaláljam, hol is hagytam abba.)
Olyan is volt párszor, hogy csak néztem a szöveget, olvastam a szavakat, és mindegyiknek külön-külön felfogtam az értelmét, de ha bárki megkérdezi, miről szól az az 5 mondat pl, amit utoljára olvastam, fogalmam nem lenne róla :) Na ilyenkor teszem le a könyvet és olvasok mást, újságot, fejtek rejtvényt, játszom a telefonnal, mert egyszerűen nem fogom fel, miről is van szó. Ilyenkor nem is mondom ki a szavakat magamban, vagy ha mégis, akkor csak mint egy gép, ismétlem amit olvasok, de nem értem. Ez jelzi, hogy fáradt vagyok az adott szöveghez abban a pillanatban. Egyébként nem olvasok gyorsan, észrevettem, hogy ha párommal, barátaimmal vagy családtagjaimmal együtt olvasunk 1-1 szöveget, oldalanként pár sorral mindig le vagyok maradva. Viszont pontosabban vissza tudom idézni, mnit ők. Ezek szerint az ismeretségem egy része nem úgy olvas, hogy kimondja a szavakat magában? Érdekes dolgok ezek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!