Mit gondoltok Voltaire: Candide című művéről?
Kedves 10-es! Én vagyok az, akit lekezelőnek neveztél, és egyáltalán nem akartam az lenni. Nem azt mondtam, hogy bénák lennétek, vagy a tanárotok az, vagy bármi. Csak én úgy vettem észre, hogy nem nagyon magyarázzák el úgy a dolgokat alapszinten. Nem azért, mert buták vagytok hozzá, hanem mert csak. PL. én is voltam alapórás magyarból egy ideig, aztán kezdtem emelt szinten tanulni. Sose ment az időmértékes verselés, nem értettem, hogyan kéne behúznia verslábakat. És mikor emeltre mentem, ott elölről kezdtük az egészet. Elmagyarázta a tanár, hogy vannak ereszkedő, emelkedő verslábak, hogy semleges verslábról sort nem nevezünk el, stb. És én ilyet alapórán nem tanultam. És voilá, meg tudtam csinálni utána. Megkérdeztem az alapórásokat: ti tanultatok ilyet? és az volt a válasz, hogy nem. És szerintem ez a baj, hogy pl. enélkül én nem értem, valaki hogy értette meg. Az emeltesek nem voltak okosabbak, csak többet tanultak irodalomból. csak vhogy az anyagból pont azt a részt hagyták ki alapon, ami szükséges lett volna a megértéshez. Hasonló eset megtörtént a Mario és a varázslóval, a Canded-dal, és másokkal. Az alaposok szidták is a magyar tanárukat (elment az iskolából az előtte lévő).
A mondatot Leibnitzről nem azért írtam le, mert feltételeztem, hogy nem tudjátok, hanem, mert nehéz úgy kérdezni, hogy nem mondom el a tartalmát.
Ja és még valami: nem lekezelőnek akartam mutatkozni. csak szerintem nagyon sok gyerek azért nem szereti a magyart, mert nem igazán tudja, miről olvas, vagy nem áll össze a fejében a dolog. Nem azért mert buta, vagy mert a tanár hülye. Egyszerűen ennyi óraszámmal ennyire redukálódik az anyag. Nincs idő a könyvek kitárgyalására, önálló vélemény alkotásra, mint emelt szinten, csak a tanár ledarálja. És utána ezek a diákok már így is állnak hozzá.
Nálunk. Máshol biztos másképp van. Ezért tettem fel egy kérdést, és nem rögtön ítéltem. Szerintem inkább jó, hogy kérdezek előbb.
Rendben, rendben, értem, hogy mit akarsz mondani. Amúgy eszembe is jutott, hogy nem lekezelésnek szántad, csak rosszul esett, mert mégis egy kicsit úgy hatott. Szerencsére nálunk nem tapasztalható olyan, hogy valaki azért nem tudja a magyart, mert nincs alaposan elmagyarázva. Viszont hadd kérdezzek valamit, ha már így beszédbe elegyedtünk. :) Nálatok az alap óraszám az heti hány irodalomórát jelent, és mennyi az emelt?
Tőled, kérdező, pedig bocsánatot kérek, amiért össze-vissza offolgatok a kérdésed hátán. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!