Elolvasnád a könyvet, ami így kezdődik?
Ez az eleje, de történetileg a cselekmény legvége, vagyis egy előretekintés. Tudom, van még mit rajta dolgozni, tegnap írtam, most két hétig nem tudok vele foglalkozni. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Hozzáteszem, a könyv címe ez lenne: A púpos fattyú királysága.
Inkább negatív mint sem pozitív. Tele vérrel, erőszakkal és csalódással. A sötét középkor legborzalmasabb évszázadában játszódik a történet először egy szegény nyomorék fiú, majd az egyház szempontjából. Nem írok többet, azzal felfedném a történetet, de a cím az árulkodó...
Soha nem látott szárazság és aszály pusztított a földeken, az állatok elpusztultak, a termés elszáradt. Ezrével szedte áldozatait a pestis, percenként hullottak az emberek mint a legyek. Az épületek omladoztak, mindennek trágya szaga volt. Az egykor büszke, császári Róma elnéptelenedett.
Egyetlen épület volt csak a városban, ami régi-új pompájában állt. Az Angyalvár, ahol Őszentsége, a pápa tartózkodott. Már két hete élt „fogságban”, de a vész nem akart szűnni. Mi több csak fokozódott, szedte áldozatait, átterjedt a környező településekre is.
A forróság a tetőfokán hágott, amikor Őszentsége elé vezették a foglyot. Haja sáros volt és zilált, vállára rozsdaként száradt rá a vér, kezeit hólyagok borították, de mégis a hátára pillantva borzadtak el az emberek igazán. Megnyúzták és az elven húsát megégették. Füle helyett csak egy üres lyuk tátongott, kezein egy ujj sem maradt épen.
Amikor a megkínzott foglyot cipelő két katona a pápa elé ért, mindenki elhallgatott. A csendet szinte vágni lehetett volna. – Stauf! Az utolsó! – a pápát még soha nem hallották ennyire diadalittasnak – Nézd hová jutottál te utolsó áruló! Mielőtt a pokol tüzébe küldünk, gyere velem, mutatok valamit. Biztosan nagyon tetszeni fog. – Őszentsége arcán széles vigyor jelent meg, majd felkelt trónjáról és lesétált a lépcsőkön. Magához intett egy eunuchot, aki egy párnát tartott a kezében, amin egy kis, díszes kulcs volt. A terem közepe felé vették az irányt, az előre felállított emelvényhez, melyen egy asztal állt rajta pedig egy lezárt láda. A katonák követték őket.
A teremben továbbra is síri csend honolt, mindenki a ládát nézte és az utolsó Staufot. Amikor az emelvényhez értek, az eunuch meghajolt és átnyújtotta a kulcsot Őszentségének. – Ez a láda – szólalt meg lágyan – nem csak egy láda. Ez a láda a bosszúnk jelképe. A Dávidok bosszújáé, ami ma végre lezárul. – a kulcsot elfordította, a zár kattant, majd a láda kinyílt.
A magasabb katona fellépet és kivette belőle a levágott fejet. Magasan felmutatta azt, hogy mindenki lássa. Mindenkin a megdöbbenés látszott. Az utolsó Stauf pedig érezte, ahogy kipattan a homlokán az első verítékcsepp, szemébe pedig könny szökik. Gondolkodás nélkül kitépte magát a kisebbik katona szorításából és a pápa felé vette az irányt. Alig bírt járni, de a düh földöntúli erőt adott neki. A katona azonnal utána vetette magát, de későn. A megkínzott fogoly megragadta a pápát, arcon köpte és letaszította az emelvényről.
A teremben zúgolódás lett, a korábbi csendnek nyoma sem volt sehol. Őszentsége meghazudtolva korát azonnal felkelt. Parancsot adott a katonáknak, hogy vigyék az előre elkészített máglyához.
A tömeg megnyugodni látszott, mindenki sietett kifelé, hogy lássák a fogoly máglyahalálát. A pápát húsz megtermett katona kísérte az udvarban felállított trónusához. Tizenkét lépcsőt kellett megtennie, míg felért. Körülötte a bíborosok foglaltak helyet. A megkínzottat a máglyához cipelték, és hozzákötötték a középen elhelyezett gerendához. Őszentsége helyet foglalt, s abban a pillanatban a tömör aranyból készült, rubintokkal és gyémántokkal tarkított trónszék beszakította a deszkalapokból ácsolt emelvényt, a pápa pedig zuhanni kezdett a mélybe.
Egy perccel ezelőtt még tiszta kék volt az ég, de most felhők takarták el a mennyboltot. Egy három ágú villám szelte át a hamuszürke eget, majd ezer ágyú együttes kisülésére emlékeztető égzengés következett. Eleredt az eső. Öt hónapja nem esett. A pápa halott volt.
Kedvelem a történelmi regényeket.
Szeretem azt, ha egy könyvben elhúzzák előttem a mézesmadzagot, ha beígérnek az elején valamilyen csattanót vagy érdekes végkifejletet, de arra figyelned kell, hogy a regény többi részében ne veszítsd el az olvasók érdeklődését, tartsd meg a dinamikát.
Szerintem érdedekessé tesz egy könyvet,ha nem lineáris a történet, hanem előre és hátratekintések vannak, de néhány író beleesik abba a hibába, hogy ide-oda ugrál az időben és az olvasó elveszíti a fonalat.
Az én érdeklődésemet mindenesetre felkeltetted vele.
Közben észrevettem, hogy ez az eredeti, van egy javított változatom az utolsó pár sorról:
A teremben zúgolódás tört ki, a korábbi csendnek nyoma sem volt sehol. Egy zöld köpenybe öltözött kövér ember, aki a pápának egy tanácsosa volt, felsegítette Őszentségét. A megkínzottat elkapta a kisebbik katona, és olyan erővel rúgta fejbe, hogy a füle helyén tátongó ürességből kiserkent a vér. Az emberek összesúgtak, még senki nem látott olyat, hogy kezet emeltek volna Isten földi helytartójára. Őszentsége megtörölte az arcát, majd parancsot adott a katonáknak, hogy az árulót vigyék az előre elkészített máglyához.
A tömeg megnyugodni látszott, mindenki sietett kifelé, hogy lássák a fogoly máglyahalálát. A pápát húsz megtermett katona kísérte az udvarban felállított trónusához. Tizenkét lépcsőn át tartott az út felfelé. Körülötte a bíborosok foglaltak helyet. Tizenketten voltak, mindegyik talpig bíborban.
A megkínzottat a máglyához cipelték, és hozzákötötték a középen elhelyezett gerendához. Szemében undorral teli félelem volt. Ő volt az utolsó Stauf. Vele végleg kihalt az ősi dinasztia, mely megannyi évszázadon át uralkodott háborítatlanul.
A pápa helyet foglalt, s abban a pillanatban a tömör aranyból készült, rubintokkal és gyémántokkal tarkított mázsás trónszék beszakította a deszkalapokból ácsolt emelvényt, a pápa pedig zuhanni kezdett a mélybe.
Egy perccel ezelőtt még tiszta kék volt az ég, de most felhők takarták el a mennyboltot. Egy három ágú villám szelte át a hamuszürke eget, majd ezer ágyú együttes kisülésére emlékeztető mennydörgés következett. Eleredt az eső. Öt hónapja nem esett. A pápa halott volt.
Valóban érdekessé tehet egy regényt az előretekintések és hátratekintések, én is így próbálom majd megoldani, de csak két-három helyen. A legnagyobb csattanó az a végén lesz, ugyanis az olvasó idővel rájön arra, hogy a bevezetés mi volt, de csak a végén döbben rá, hogy rosszul gondolta...
Eunuch a pápánál? mi van? mi értelme lenne?
ujjak nélkül, hogy ragadja meg a pápát? fogaival?
12 lépcsőfok magasból, ha ülve lezuhansz, nem hinném, hogy belehalsz..
no mind1 is. igzaából... Szerintem nem picit hatásvadász és sok benne az "ellentmondás" (de az első a zavaró igazán)
Lénbyeg, a lényeg: Minden tiszteletem a tied, hogy belefogsz egy regény írásából! Az észrevételeim építő jeleggel írtam, nem bántó szándékkal.
Eunuch a pápánál? mi van? mi értelme lenne?
ujjak nélkül, hogy ragadja meg a pápát? fogaival?
Például a tenyerével. Ujjak nélkül is meglehet lökni egy embert, de a szövegben nem szerepel az, hogy nincsenek ujjai: "kezein egy ujj sem maradt épen."
12 lépcsőfok magasból, ha ülve lezuhansz, nem hinném, hogy belehalsz..
A trón beszakítja a padot, hátrafelé zuhan, az ember leesik a földre, ami ha beton, könnyen belehalhat, ha úgy esik, és főleg ha a mászás trón ráesik, kétlem, hogy túlélné. De nem szükséges a magyarázat, mert a halála nincs részletezve.
Egy kimaradt:
eunuch a pápánál? mi van? mi értelme lenne?
Ez a történet nem valóságos, felfogható alternatív történelemként is, ahol bármi megtörténhet. És miért ne?
Az észrevételeket köszönöm, mint mondtam, van rajta mit javítani, ez csak egy próba, amit át lehet írni.
Nekem tetszik, bár arra figyelj a későbbiekben, hogy ne haljon meg mindenki, mert az az olvasónak elég nagy csalódás. Ezt csak azért mondom , mert azt írtad, hogy " Tele vérrel, erőszakkal és csalódással.". Ez még önmagában nem jelent semmit, csak tanács, hogy azért maradjon élő szereplő is a könyvedben. Ja és még egy: ha valamit leírtál, szerintem érdemes még egyszer átnézni, a "javított verzióba" belekerült egy zavaró szóismétlés. Bár csak kis szépséghiba, de mégis. A kérdésre válaszolva, én elolvasnám, ha nem hal meg benne 3-nál több főszereplő.
Bár persze...tele van vérrel...oké, valaki szereti, én csak a saját stílusomról tudok nyilatkozni. Pl szerintem attól még lehet tele csalódással, ha a történet vége nem túlzottan negatív. (pl Katedrális, jó tudom teljesen más, de abba legalább nem vitték túlzásba az emberek kinyírását SZERINTEM) a negatív szereplőket is érdemes élve hagyni,mert a későbbiekben okozhatnak még pár konfliktust.)
Lehet hogy amit írtam az neked nem lesz hasznos, mert magadtól is tudod, azért jobb kétszer mint egyszer sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!