Tudnátok nekem könyveket ajánlani?
@ 10:
A listádról annyit jegyeztem meg, hogy mint te magad is jelezted több esetben is, az ajánlott könyvek egy része komolyabb, felnőtteknek való mű. Most hozzáteszem, hogy én pl. a Zabhegyezőt sem mondanám könnyed, szórakoztató olvasmánynak. :D
Eredetileg csak kettőnél írtad, hogy 12 évesen olvastad, most kibővítetted a kört... De bármelyik is az igaz, hidd el, te lógtál ki a sorból, mivel ez a komoly érdeklődés nem jellemzője annak a korosztálynak. De ez nem azt jelenti, hogy aki ilyesmit olvas, az nem normális, hanem azt, hogy valamilyen okból eltér az átlagtól.
Írtam már egy példát én is a _korosztályi sajátosságoktól_ való eltérésre, most legyen még egy: a Brontë-nővérek könyvei nem a 14 - 15 éveseknek íródtak, és nem is abban a körben népszerűek; de volt egy osztálytársnőm, aki első gimiben lelkesen olvasta a pad alatt a Jane Eyre-t...
A kérdezőről pedig valóban nem lehet sokat tudni, de azért a semminél többet:
1. kora: 14 éves;
2. "nem nagyon szeret olvasni, vagyis nem mindent";
3. sok divatblogot olvas.
Mint utaltam is rá, pontosan ezek figyelembevételével ajánlottam számára többségében a _gyermek- és ifjúsági irodalom_ kincsei közül. (A kettő között a 10. életév a választóvonal, az ifjúsági regények a 10 év feletti korosztályt célozzák).
Üdv. :)
Hát nem tudom... Én Tom Sawyer kalandjait nyolc évesen olvastam... Akkor tetszett! Izgalmas volt, érdekfeszítő... Aztán betöltöttem a tizenkettőt és ismét elolvastam. De akkor nem találtam benne semmiféle érdekességet. Szerintem egy tizennégy éves lánynak nem kéne tíz éveseknek való könyvet ajánlani.
Én Celia Rees történelmi regényeit ajánlom, legfőképp a Bűbájos Maryt és annak folytatását: Farkasszem.
Szabó Magda: Az ajtó Ezt is ajánlom.
És Adrien Mole titkos naplóit is szerintem olvasd el. Ha már naplóknál járunk Bridget Jones naplója is érdekes lehet számodra. A film és a könyv is egyaránt tetszett.
igy hirtelenjében
Erich Kastner: a repülő osztály
minden képpen ajánlom, nagyon jó!
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Charlotte Bronte: Jane Eyre
Jostein Gaarder: Sofie világa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!