Tudnátok nekem könyveket ajánlani?
Mégis milyen témájú könyvek érdekelnének?
- sci-fi
- kaland
- történelmi regény
- mese
- horror
- irodalmi
- ifjúsági
- misztikus
-szerelmes
könyvek????????
Ha humorosakat szereted, akkor Vavyan Fable-nek vannak egetverően jó könyvei, pl a Pepita Macska, vagy a Szennyből az angyal.
Illetve, fantasy témában az Álmok Tengere.
És persze Rejtő szinte minden könyve halál jó :)
Jodi Picoult könyvei, ha szereted a komolyabb - és néhol kicsit megrázó - témákat.
Nézd meg: - A nővérem húga, Tizenkilenc perc, Törékeny, Házirend...
Harry Potter-könyvek, ha a meséket, csodákat, varázslatot szereted (én 27 éves vagyok, és imádom :))
Száll a kakukk fészkére: ez is komolyabb, felnőttesebb, de én 12 éves koromban olvastam, és tetszett.
22-es csapdája (ugyanaz, mint a Száll...-nál írtam)
Ha a kicsit "ponyvásabb" könyveket szereted, akkor olvass Wilbur Smith-től vagy Vavyan Fable-től.
Szintén komolyabb mű Isabel Allende-től a Kísértetház, vagy Gabriel García Márquez-től a Száz év magány, esetleg a Szerelem a kolera idején.
Nagyon jó a német irodalomból a Mario és a varázsló, de lehet, hogy ahhoz még fiatal vagy - attól függ, mennyire vagy felnőttes gondolkodású. Viszont Kafkától az Átváltozást mindenképpen elolvashatod.
Könnyed kis nyári olvasmánynak szórakoztató a Zabhegyező, meg a Tanár úr, kérem. Nagyon jók.
Ha szereted a drámákat, olvass Arthur Millertől. Pl. Pillantás a hídról.
Így hirtelen. De napokig lehetne sorolni... Jobb lenne kicsit többet tudni rólad, hogy könnyebben ajánljon az ember, mert az, hogy szereted a divatot, nem sokat segít...
Szia. :)
Előre elnézést kérek, tudom, hogy a többiek utálni fognak, de az eddigi javaslatok közül nem túl sokkal tudok egyetérteni.
Rejtő könyveit én is nagyon kedveltem tizen- és huszonévesen. Az első pont a Vesztegzár a Grand Hotelben volt, nem egészen 12 éves koromban; izgalmas volt, de azért akkor még ijesztő és félelmetes is. A többiről nem is beszélve...
A 6. válaszoló listáján - saját bevallása szerint is :) - sok a komoly, inkább felnőtteknek való regény. (Van olyan, amelyiket egyszerűen nem bírtam végigolvasni, pedig én kicsi korom óta "olvasós" voltam, és ha már egyszer elkezdtem egy könyvet, akkor nagyon ritkán hagytam félbe...)
Plusz ezeknek a terjedelme is problémás lehet, ha nem olvasol sokat. Inkább rövidebbekkel kellene kezdened. (Ismerek egy kisfiút, aki 9 - 10 évesen olvasott már közel 300 oldalas könyvet is, de ő egy "csodalény" ilyen szempontból. A korabeliek általában - ha egyáltalán olvasnak - még csak a rövidebb meséket és történeteket "bírják", már az 50 - 100 oldal is nagyon soknak tűnik nekik. De ez persze idővel remélhetőleg nőni fog.)
Tehát ha eddig nem nagyon olvastál, én azt javaslom, rövidebb, könnyedebb könyvekkel kezdd. Ha a Tanár úr, kérem tetszett, akkor Karinthy Frigyestől jöhet a Röhög az osztály.
Szintén humoros Nagy Lajostól a Képtelen természetrajz.
Humoros és tanulságos "szöveggyűjtemények" Marcello D'Orta könyvei, amelyeket többnyire nápolyi kisiskolások fogalmazásaiból állított össze (Én, reméljük, megúszom; Rómeó alulról jegyezte el Júliát; Isten ingyér' teremtett bennünket; Ha nem volna nagyapám, ki kellene találni; Disznóból nem lesz grófkisasszony).
A könnyedebb műfajban a legnagyobb kedvencem P. G. Wodehouse, bármelyik regényét merem ajánlani: a 20. század első felében játszódó humoros, izgalmas, cselekményes történetek; és nem mellékesen az író nyelvezete is kiváló, ami általában a fordításokban is "átjön". 2 - 300 oldal között vannak.
Más műfajokból kezdésnek a következőket javasolnám:
Janikovszky Éva: A lemez két oldala; Örülj, hogy fiú!; Örülj, hogy lány!
Janikovszkyt általában gyermek- és ifjúsági íróként ismerik, de ezek nem gyerekkönyvek. Ha esetleg eddig kimaradtak az életedből az ő írásai, akkor még nem késő bepótolni; felnőttek is kedvelni szokták. :)
Néhány cím: Kire ütött ez a gyerek?; Velem mindig történik valami; Málnaszörp és szalmaszál.
A köztudatban szintén gyermek- és ifjúsági íróként él Móra Ferenc; pedig több könyvet is írt felnőtteknek. Ezek között vannak regények, és vannak rövidebb írásokból álló gyűjtemények. A leírásod alapján valószínűleg a régészettel kapcsolatosak kívül esnek az érdeklődési körödön, de azért próbálj meg egyet-kettőt, hátha. :)
Talán a következők tetszeni fognak: Az ember feje nem füge; A Vadember és családja
Bálint Ágnes a közismert Frakkon és a Futrinka utcán kívül ifjúsági regényeket is írt, ajánlom A repülő díványt és a Szeleburdi családot.
Erich Kastner ifjúsági regényei töretlenül népszerűek: Emil és a detektívek; Emil és a három iker; Emberke; Az emberke meg a kislány; Május 35; Három ember a hóban. (És ha esetleg nem volt a kötelező olvasmányaid között, akkor A két Lotti is.)
A többit pedig csak felsorolva, komment nélkül:
Adam Bahdaj: A fekete esernyő; Az elcserélt kalap
Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák; Fecskék és Fruskák, a felfedezők; Téli szünidő
Aszlányi Károly: Pénz a láthatáron
Bogáti Péter: Az oroszlán is macska; A Nevenincs tér lovagjai; Halló, itt Mátyás király!
Dóka Péter: Az ellopott zsiráf
Fekete Gyula: Kincskereső Pipitér
Fekete István: Kele; Vuk; Tüskevár; Téli berek
James Harriot: Ő is Isten állatkája; Az állatorvos is ember; Az állatorvos is nős ember; A repülő állatorvos; Kutyák a rendelőmben
Jean Webster: Nyakigláb apó; Kedves Ellenségem!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban; Három ember kerékpáron
John Lawson: Eljöhetnél hozzám
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai; Megszelídítem a kerékpárt; Ádám és Éva naplója
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője; A beszélő köntös; A gavallérok.
Remélem, találsz majd kedvedre valót. :)
Nem értem, mi értelme volt leszólni a listámat, hiszen az ég világon SEMMIT sem tudunk a Kérdezőről, ugyanakkora eséllyel találhattam el én is az ízlését, mint te...
De mindegy, biztos te vagy az okos, és neked van igazad...
Megjegyzem, mint írtam is, én 11-12 éves koromban olvastam a legtöbbet, ami ott szerinted csak felnőtteknek való. De persze biztos az én hibám, nem vagyok normális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!