A hagyományos könyvesboltok egyre népszerűtlenebbek? Miért?
Bocsi, de nem igazán tudok egyetérteni azzal, hogy drágák a könyvek.
Persze, bemegyek, elkezdek válogatni, seperc alatt összejön 10 ezer fölötti vásárlás...
CSAKHOGY vessük már össze az alábbiakkal:
-mozijegy (másfél-két órai szórakozás): kb. 1000-1500 forint
-benzin litere: 430 forint (oké, nem szórakozás, mégis a többség gondolkodás nélkül kicsengeti, aztán a szomszédba is autóval jár - persze lehet, hogy pont nem azok, akik ide írtak, ezt elismerem)
-színházjegy (2-3 óra kikapcsolódás): 2000 alatt jóformán esélytelen, határ a csillagos ég
-biliárd, bowling, squash pálya bérlés 2000 fölött, ismét egy-két órát kapsz érte
És akkor most vessük össze:
szépirodalom és szórakoztató irodalom egyaránt kapható kb. 2000 forintért darabja. És hány óra kikapcsolódást kapsz érte?
Igen, a TV-hez meg az interneten ömlő szeméthez képest valóban drága, hiszen egy havi TV-előfizetéshez mérhető a könyv ára. De ha a VV-nél meg BB-nél meg X-faktornál nívósabb kikapcsolódásokat veszünk, akkor a könyv ár/érték/időtöltés arányban egyáltalán nem drága.
Előző vagyok:
arról már nem is beszélve, hogy egy jobb tusfürdő 1000 forint, egy közepes rúzs 2000...
Azt meg nem hinném, hogy itt mindenki 200 forintos gyógyszertári mosdókrémmel fürdik...
Kedves 79%-os, ki kell ábrándítsalak. 2000 Ft-ért már nagyon nehezen fogsz könyvet venni. Egy átlag regény, ha nem szedik szét két kötetre fordításkor, ami manapság elég gyakori, 3000 Ft körül mozog. Egy komoly tematikusabb könyv, mondjuk tudományos vagy csak ismeretterjesztő, 4-5000 Ft.
Egy gazdagabban illusztrált könyv, album vagy szakácskönyv, 10 000 illetve 6-7000 Ft körül mozog.
Ha valaki nem hiszi, nézzen körül egy könyvesboltban.
Érdekes, elég rendszeresen járok könyvesboltba. Alexandra és Libri általában a célpont. Hoffmann novellásköteteket konkrétan 790 forintért vettem, akcióban Lewis Carroll friss kiadású regényét valami 1800-ért. Ott a diákkönyvtár sorozat, ami szintén 1500-2500 közt mozog. Nyilván a határ itt is a csillagos ég (naja, Michelangelo meg Leonardo összes műve album valami 50 ezer körül, meg nem mondom már az aktuális árat, mert ezek persze nekem sem elérhetők).
Aktualitások a Libri honlapjáról:
Kosztolányi válogatott versei 941 forint
Örkény Április, egy kiadatlan regény első kiadása 1900 forint
Talentum diákkönyvtár kötetei 600 forinttól...
Hadd ne soroljam tovább.
Igen, az albumok drágábbak, de szakácskönyvet hányat kell venni egy élet alatt? Receptet aztán tényleg érdemesebb internetről nézni. (Regényt nem fogsz gép előtt ülve olvasni, egy receptet meg kinézel, lefirkantod a főbb tudnivalókat, aztán kész.)
Ja és igen, a könyvtár még olcsóbb, cserébe nem lesz ott a polcodon, nem nézhetsz bele bármikor, ha egy részt újra szeretnél olvasni.
Ettől függetlenül a könyvtár nagyon klassz és nagyon fontos dolog, de nem az szorítja ki szerintem a hagyományos könyvesboltot a piacról...
tegnap 23:14-nek
Nem mindenki álma hogy novellát vagy Örkényt olvasson.Lehet,hogy neked Lewis Carrol a kedvenc íród,és te olcsón tudsz tőle venni.Vagy odavagy Örkényért,és olcsón hozzájutsz az új könyvéhez.
Nem vagyunk egyformák.Én például képtelen vagyok Örkénytől bármit is elolvasni.Nem jön be az ő stílusa.
Én odavagyok a történelmi könyvekért,és bizony egy nagy történelmi könyv minimum 6000 forinttól indul.Vagy imádom Leslie Lawrence könnyed regényét,és egy könyvét örülök ha meg tudom venni 3000 forintért.Akárcsak Stephen King könyveit is.Mind 2000 forinttól indul..
Nem olcsó.Én nemrég vettem meg a kis unokahúgomnak az örök klasszis könyvet az Öreg néne őzikéjét.1400 forintot fizettem.Elég drága egy pár darab verset ábrázoló könyvért.
Aki meg azt írta,hogy nem drága a könyv mert a színház vagy mozijegy is mennyibe kerül.Nos,ő is magából indul ki.Nagyon sokan nem tudnak elmenni sem színházba,sem moziba..Akik nem járnak ilyen helyekre azoknak egy 3000 vagy 6000 forintos könyv elérhetetlen.
17-es: oké, de ex catedra kijelenteni, hogy a "könyv drága és punktum" marhaság. Igen, én az a kisebbség vagyok, aki szereti a szépirodalmat, és igen, örülök neki, hogy 1000-2000 forintért több napi tartalmas időtöltést kapok.
Az összevetésem lényegét nem értettétek meg: nem arról van szó, hogy nincsenek emberek, akiknek elérhetetlen egy 3000-4000 forintos könyv. (Bár sajna azok közt, akik ezt állítják, bőven akad, aki legalább ugyanennyit elkölt cigire, sörre, egyéb értelmetlen dolgokra. Az ő esetükben sem a könyv drága, hanem az általuk felállított fontossági sorrend nagyon más... Akinek nem inge, kérem, ne vegye...!)
Az összehasonlítás arra vonatkozott, hogy a mai árkörnyezetben, a kultúra/szórakozás témakörben a könyv NEM drágább, mint a többi "műfaj", sőt! Messze a legolcsóbbak közt van. Ettől még nyilván sajnos sokan akadnak, akik ezt sem engedhetik meg maguknak, de mivel a pénztárcája mindenkinek egyéni, az alapján nemigen lehet vizsgálni, hogy drága-e valami, csak így, összehasonlítva más dolgokkal...
Azt mondjuk nem értem, miért kellett a torkomnak ugrani rögtön, csak mert más a véleményem, amit személyeskedés nélkül, kulturáltan leírtam. (De lehet, hogy Örkénnyel húztam ki a gyufát, ámbár ezt csak példaként írtam, százával vannak könnyebb műfajban is hasonló áron könyvek... na mindegy...) :)
MERT A "MÚLTBAN PRÓBÁLNAK PÉNZT KERESNI", azokkal az eszközökkel, amik régen működtek. Egy vállalkozás akkor sikeres, ha a jövőt veszi figyelembe.
Ezen túl, miért nem olvasnak az emberek: Szerencsétlen csóró egyetemistákkal annyi könyvet olvastatnak, hogy egy életre elég. Ráadás sokat meg is kell tanulni, a kedvük is elmegy egy életre. Ezek után nyilvánvalóan nem kívánják megtartani a könyveket, a könyvtártagság pedig gazdaságos, és még kedvezményt is kapnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!