A Gyűrűk Ura? Szilmarilok? Hobbit?

nincs szoros kapcsolat.
a Hobbit egy különálló történet, ahol a későbbi szereplők közül csak Gandalf meg Bilbo, és persze Gollam van benne, érdemes azzal kezdeni, könnyű olvasmány. A Szilmarilok háttérolvasmány, azt is szeretem, de nehéz olvasni, rengeteg név van, és sokszor pörög a cselekmény, de jó nagyon. Főleg első korból mesél, másodikból főleg Númerorról van szó, és a 3. Korból a háborúkról valamennyit.

A Szilmarilokat mindenképpen hagyd a végére, semmit nem ad a GyU-hoz, csak elvenné a kedved az olvasásától, mert nem olvasmányos, inkább mitologikus, nehéz mű. A Hobbitból az új fordítást, bevallom, nem olvastam, de jobbnak tűnik, mint a régi, már ami a névegyezést illeti. Azzal kezdeni azért célszerű, mert benne vannak az előzmények, tudod, ki kicsoda, mi történt, és némi bevezetőt is kapsz a világba, viszont a sztori még nem annyira hosszú, és sokkal mesésebb a leírása is. (És van benne pár kedves poén, ami a GyU-ban visszaköszön.) Azonban kihagyható, a triológiában mindent megmagyaráz Tolkien, ha kell, újra, és nem ugyanazokkal a szavakkal, hanem összefoglalja. Szóval nem unalmas akkor sem, ha elolvasod, de azzal sem hagysz ki nagyon sokat, ha nem olvasnád el. (Bár jön majd a film, még előtte mindenképpen ejtsd meg az olvasást.)
Ha nem vagy kitartó olvasó, szerintem kezdd a Hobbittal, az lazább szövegű. A GyU lazább történetszövésű, és nem egy ember hülyét kap kb. a huszadik oldalon. A Hobbitban "történik valami az elején is". (Tolkien nem sietett sehová, lassan, hömpölygően írt. Főleg a GyU eleje ilyen.)
Ha egyéni preferencia kérdése, akkor nekem a GyU tetszett a legjobban, de én előtte olvastam a régi fordításban a Babót.
Nekem nagyon tetszett a szilmarilok, habár be kell valljam elég sokáig tartott kiolvasni, mivel nagyon sokszor kell benne visszalapozni, de ebben segítségedre lesz a végén lévő pár családfa.
UI: Én csináltam még az elején egy vala összefoglaló táblázatot, amiben beírtam ki-kicsoda, és ki-kinek a párja. A Maiákat is hozzátoldottam, amiket leírtak a szilmarilokban. Nagyon figyelj oda ha olvasod, és inkább lassan haladj, mintsem elrontsd a könyv élvezetét azzal, hogy gyorsan végigolvasod :)

Szerintem mindegy a sorrend. Én először a Gyűrűk Urát olvastam, utána a Hobbitot (vagyis Babót :)) és aztán a Szilmarilokat. Szerintem is kezdd a Hobittal és a Szilmarilokat hagyd a végére.
Nekem a Szilmarilok tetszett a legjobban, kétszer is elolvastam. Valóban nehezebb mű mint a másik kettő, de nagyon szép, szomorú, egyszerűen csodálatos írás. Kicsit jobban oda kell rá figyelni, de meghálálja.

Úgy nem ad hozzá, hogy megérthető az ismerete nélkül is. Ahogy pl. Az ember tragédiájához sem kell ismerni az egész Bibliát, hasonló a két mű viszonya. Így értettem.
(Persze csodás meg minden és megteremti a mitológiát, de még a rajongók között sem a legnépszerűbb mű.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!