Milyen régészeti szakkönyvek léteznek?
Olyanra gondolok, amiket használnak is a régészeti tanszéke(ke)n. Lényegtelen, hogy magyar, vagy német, vagy angol, bár a németet és a magyart jobban megértem.
A google-n már kerestem, de ott nem volt ilyen listázás, hogy melyiket használják, és hogy hol.
Köszönöm a rettentően hasznos választ.
"amiket használnak is a régészeti tanszéke(ke)n"<-- Ajánlom figyelmedbe ezt a sort.
Colin Renfrew - Paul Bahn: Régészet, elmélet, módszer, gyakorlat
Ez egy alapvető munka. Elemzi az ásatások, kutatások során felmerülő alapvető kérdéseket és van benne egy pár konkrét esettanulmány is.
Hasznos lehet mág: Colin Renfrew: A civilizáció előtt
a világháborút ne nézd:) régészet csak az 1700 as évek előtt "van" úgymond a többi mind más szakmához tartozik. Amit ajánlottak fentebb könyvet tényleg jó, részletező munka. Amiket pedig figyelmedbe ajánlok : a móra ferenc múzeumnak és a nyiregyházi jósa andrás múzeumnak (lusta vagyok most nagybetűzni bocsi) van fent a neten a MEKen online évkönyveik. Ott tele van mindenféle ásatási beszámolókkal, publikációkkal egy egy ilyen évkönyv, ha érdekel valami- mindegyik végén találsz könyvlistákat.
Illetve: Erdély története 3 kötetben, szintén megvan online.
Bóna István: középkor hajnala ( ez kora középkor és népvándorlás kor)
Castrum bene egyesület honlapja: ez középkor sok hasznos infóval
Hunok, Gepidák Longobárdok c. könyv szintén online (több szerzős) meg lesz a MEKen
Ha honfoglalás érdekel: akkor Erdélyi István, László Gyula, Bálint Csanád könyvei pl (most hirtelen ezek ugrottak be)De van még bőven
Őskor: Kalincz Nándort keresd (agyag istenek c. könyve egész jó) Raczky Pál, T. Dobos Viola..
Aztán alapvető: RÉGÉSZET 2000 - fent kell még lennie a neten. Na ott minden korszakról van szó a végén egy kiterjedt irodalomlistával, abból lehet csemegézni.
Illetve németek: Sebastian Brather, Florin Curta, Peter Brügel (bár lehet ő nem Peter, már nem ugrik most be)
Hát most kapásból ennyi ugrott be. Remélem tudtam segíteni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!