12 leszek szeptemberben. Milyen könyvet ajánlotok nekem?
Agatha Christie - Tíz kicsi néger.
Le sem bírod majd tenni, mert végig zakatolni fog az agyad, hogy ki a gyilkos.
Én 12 és fél vagyok. (Ha elolvasod ezt a könyvet, írd meg üziben, hogy te kire/kikre gyanakodtál leginkább.)
Utolsó vagyok.
Én sem szeretem Thomas Brezinát, a Penny könyvekben van néhány egész jó, de amúgy épp ellenkezőleg... igen, erőltetettek. Egy felnőtt férfinek nem igazán szokott érzéke lenni a tinilányoknak íródott könyvekhez.
Thomas Brezinától csak a Penny-sorozatot érdemes egyáltalán megpróbálni. Ezen kívül: ha kalandos-humoros dolgokat akarsz olvasni, akkor Rejtő (bár a humora talán még nem lesz mindenhol érthető), ha nem vagy félős típus akkor Agatha Christie krimijei is ettől a kortól kezdve érdekesek (én is kb 12 voltam mikor rájuk kaptam, azóta sem tudom őket megunni, bár van egy-egy kevésbé jó köztük), ha pedig jobban közelítenél a szépirodalomhoz is, akkor teljesen emészthető már a korodban Szabó Magda és Janikovszky Éva, sőt, talán egy-egy Mikszáth-mű is. Rövidesen úgy is kötelező lesz a suliban a Szent Péter esernyője, szerintem már simán elkezdheted, szerencsére ez nem olyan "kötelező olvasmány-szagú", érdekes, kicsit rejtélyes, könnyed, vagy szintén Mikszáthtól jó még A két koldusdiák is. Mikszáth többi művét is persze csak ajánlani tudom, de talán majd egy kicsivel később.
Meg 12 évesen elkezdhetsz drámákat is olvasni, azok is könnyen érthetőek, nem a nagy királydrámákra gondolok, hanem egyszerűbb, vidámabb színművekre. Pl.: Shakespeare: a makrancos hölgy (örök kedvencem, 12 voltam amikor olvastam), Carlo Goldoni: Két úr szolgája
Egyelőre ennyit, igyekeztem olyanokat ajánlani, amik tényleges irodalmi értéket képviselnek, de izgalmasak, kalandosak, humorosak, és a nyelvezetük is abszolút érthető egy 12 éves gyereknek.
15/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!