Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hol/hogyan érdemes elkezdeni...

Hol/hogyan érdemes elkezdeni az angol nyelven való regényolvasást?

Figyelt kérdés

Nagyon szeretek olvasni. Tudok angolul.

Valamiért mégse bírtam még soha egy regényt se végigolvasni angolul (még régen próbálkoztam 1-2 Stephen King könyvvel, meg pár fantasyvel, már nem emlékszem pontosan mikkel) de mindet otthagytam max 40-50 oldal után, értettem mindent de valahogy nem tudott beszippantani így a könyv.

Híreket, cikkeket, netes tartalmakat, szakirodalmat olvasok angolul és semmi bajom vele, de valamiért ha szórakoztató irodalmat akarok olvasni szabadidőmben angolul, akkor nagyon taszít az egész. Fogalmam sincs miért.

Meg lehet valahogy szeretni mégis? Hogy érdemes kezdeni szerintetek? Ifjúsági irodalommal? A kedvenc könyvekkel amiket már olvastam? Vagy valami újjal, hogy a kíváncsiság miatt folytassam?

tegnapelőtt 14:54
 1/8 anonim ***** válasza:
67%
Én pont ugyanígy vagyok vele. Egyszerűen nem élvezem az angol nyelvű olvasást, hiába értek meg minden szót. Pedig egy csomó minden lenne, ami nem jelent meg magyarul, és szívesen elolvasnám, de így nem annyira jó. Nekem eddig a kedvenc könyvem újraolvasása jött be legjobban, azzal elég jól haladok, már eljutottam 400 oldalig. A képregényolvasás is jó kezdésnek, valamiért azokat ugyanúgy élvezem angolul is, mint magyarul. Még arra gondoltam, hogy keresek valami érdekes könyvsorozatot, aminek csak az első kötetei jelentek meg magyarul, és ha tetszik, akkor a kíváncsiság talán rávesz, hogy angolul elolvassam a maradékot, csak hogy megtudjam a történet végét.
tegnapelőtt 15:27
 2/8 Janaqks ***** válasza:

Szia!

Nekem az első komolyabb angol könyv amit elolvastam, a The Martian volt(Marsi, Andy Weir-től)

Ez egy sci-fi könyv, amit filmesítettek is 2015-ben(asszem akkor)

Nagyon tetszett, de valójában csak a 3/5-éig jutottam, mert végül úgy voltam vele hogy se kedvem, se időm...valószínűleg mert előtte már megnéztem a filmet :]

tegnapelőtt 15:54
 3/8 anonim ***** válasza:
Esetleg ha egy magyarul olvasott könyvhez írt fanficet olvasol? Mégiscsak ismerős már az alap helyzet meg a karakterek, és mindenféle hosszt megtalálsz.
tegnapelőtt 16:48
 4/8 A kérdező kommentje:

Nem rossz ötlet, pont múlt héten olvastam tőle a Hail Mary Küldetést, tervben van a Marsi is (a filmet láttam és szerettem), kicsit várni akarok most vele mert nagyon hasonlónak tűnik a kettő, de ha eljutok odáig akkor lehet hogy angolul kezdem el. :)

Scifitől félek kicsit, hogy mennyire érteném a tudományos fejtegetéseket, még magyarul se mindig könnyű 😅

tegnapelőtt 17:16
 5/8 anonim ***** válasza:
Antológiákat néztél? Azok rövidebbek.
tegnapelőtt 17:31
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

nálam a kategória váltás segített, fantasyról váltottam high-fantasy témára, és még a comedy kategóriát is hozzá tettem, nekem ettől élvezhető volt eléggé

sok a varázslat, komplett magic system, komoly a történet, de közben még comedy elemek is vannak amin lehet röhögni

lehet neked is valami váltás kéne, olyan amit tuti élvezel vagy érdekel

tegnapelőtt 18:04
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia, eloszor is fogadd el, hogy ugyanolyan elmeny, "beszippantas", mint magyarul, csak sokkal kesobb lehet. Lassabban es nehezkesebben megy az olvasas, de idovel bele lehet jonni.

Jo otlet az, hogy olyat olvass, amit mar magyarul olvastal.

Vagy olvass konnyebb nyelvezetet. Nem tudom, hany eves vagy, fiu vagy lany/ferfi vagy no. Kezdhetsz ifjusagi, sot gyerekkonyvvel is. Enid Blyton "The Famous Five" sorozata. Vagy Michael Bond "Paddington". Az ujabbak kozul Jacqueline Wilson (lanyoknak). Ezek rovidek, hamar sikerelmenyt adnak, es onnan lephetsz tovabb. Vagy a Harry Potter.

Ha lany vagy, javaslom a limonade romancokat, pl. Rebecca Yarros, Colleen Hoover: sokkal gyorsabban lehet olvasni, mint mast, mert egyszerubb a szokincse, rovidebbek a mondatok, ismetlodnek a jelenetek stb. De a fantasy, sci-fi, krimi, vagy szepirodalom nehezebb elsore. Nem csodalom, hogy Stephen King nem kotott le.

Kezdhetsz novellakkal is, 5-20 oldal es megvagy.

Az ismeretlen szavakat dontsd el, mekkora aranyban keresed ki. Altalaban az a szabaly, hogy nem kell mindent megnezni, de ha mar tobbszor volt es zavaro, vagy elsore is fontos lenne, akkor igen. Ha tul gyakran szotarazol, akkor folyton megakasztja az olvasast, de ha nem eleget, akkor elmegy az ember kedve, mert tul sok resz marad felhomalyban. Szoval itt meg kell talalni az egyensulyt.

Pihenten kezdd, amikor raersz, tehat ne ugy, hogy van 20 percem a villamoson. Sokkal jobban kell koncentralni az idegen nyelvu szovegre, egyszerre kevesebb oldalt olvass.

Ha igy se jon be, akkor tenyleg van olyan, hogy valakinek "nem jon be" az irodalomolvasas angolul. Vagy most nem. Ha ugy erzed, taszit, akkor ne eroltesd.

tegnapelőtt 20:34
 8/8 A kérdező kommentje:

Stephen King a kedvenc íróm, leköt minden könyve, kivéve ha angolul próbálkozok. :D

Fantasy és sci-fi a két kedvenc műfajom. :')

30 éves nő vagyok amúgy, a romantikus könyveket soha nem szerettem. (Kivéve Kingtől a Varázsló és Üveget...)

Köszi a tippeket amúgy mindenkinek. :)

tegnap 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!