Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Szerintetek miért nézik le...

GentleRain kérdése:

Szerintetek miért nézik le sokan azokat, akik fanfictiont írnak? Meg úgy a fanfictinöket is?

Figyelt kérdés
Sokszor hallani, hogy aki fanfiction ír, csak lop, mert kész világból táplálkozik és a fanfictionben nincs is munka. Pedig szerintem sokszor pont annyi munka van egy jól megírt fanficben, mint egy saját világos történetben.
ma 13:39
 1/4 anonim ***** válasza:
83%
Mert ahelyett, hogy alkotnának valami eredetit, mások meglévő szellemi termékét gyurmázzák csak újra. És - noha belefutottam már egy-két igényesebb darabba - ráadásul 90+ százalékban irtó bugyuta, és a legtöbb esetben teljesen karakteridegen ábrázolások szerepelnek benne. Vagyis aki ismeri az alapsztorit, az eredeti karaktereket, azok számára a legtöbb fanfiction egyszerűen csak az alapmű meggyalázása.
ma 14:07
 2/4 anonim ***** válasza:
62%

Szerintem legnagyobb részt ez:

"90+ százalékban irtó bugyuta, és a legtöbb esetben teljesen karakteridegen ábrázolások szerepelnek benne."

A jó fanfiction eredeti és érdekes, nem meggyalázza a mű világát, hanem hozzáad. És megvan az a hatalmas előnye, hogy olvasóként az eredeti mű ismeretével van egy jó alapod, nem kell a nulláról újra összeraknod a világot és a karaktereket.

ma 15:50
 3/4 A kérdező kommentje:

#1 Jómagam is írok fanfictiont Inuyasha és Fullmetal Alchemist fandomban. Nem gyalázom az eredeti művet, nem bugyuták az írásaim - Wattpadon nyugodtan rákereshetsz a nevemre -, mert figyelek a történetre és a karakterhűségre is. Plusz elég alaposan utánajárok egy jó csomó dolognak is. Igen, vannak bugyuta fanficek, ahogy vannak bugyuta original történetek is.

Mellesleg nem tudom, hogy tudod-e, de sok nagy mai író, pl. Lovecraft, vagy Stephen King is fanfiction írásokkal kezdték.

ma 15:53
 4/4 anonim ***** válasza:

Nagyjából az, amit az első ír. Ha valakinek már benne van a tollában egy jó sztori, írhatna eredetit is ahelyett, hogy rátelepedne egy meglévő szellemi tulajdonra.

Ezen kívül a legtöbb tényleg igénytelen, csak valami self-insert Mary Sue, aki összehaverkodik (vagy még közelebbi kapcsolatba kerül) az író kedvenc szereplőjével.

ma 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!