Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mit tegyek, ha szenvedek az...

Mit tegyek, ha szenvedek az írással?

Figyelt kérdés
Szeretem az irodalmat, így természetesen megfordult a fejemben, hogy milyen lenne saját művet írni. Vannak is ötleteim, készültek is apró novellácskáim, de mostmár úgy érzem, hogy elnémultam. Ötleteim pedig vannak, tudom, mit szeretnék írni, csak azt nem, hogyan. Egyszerűen ott ülök egy füzet, vagy a gép, és nem tudom jön semmi a számra. Mit lehetne tenni ez ellen?

dec. 24. 21:13
 1/10 anonim ***** válasza:
89%

Ne írj.

Olvass . Sokat.

Nagyon sokat. Értékes, tartalmas könyveket.

A nagyoktól.

Ne mindenféle könyvszemetet.

dec. 24. 21:29
 2/10 anonim ***** válasza:
21%
#1 Attól nem fog megjönni az ihlet, legfeljebb jobban le tud utánozni másokat.
dec. 24. 23:20
 3/10 anonim ***** válasza:
63%

A helyesírással is gondok vannak, no meg a fura mondatszerkezetek...

Ne írj.

dec. 25. 03:52
 4/10 anonim ***** válasza:
87%

Először is nem írni kell, hanem olvasni. Sokféle könyvet olvass sokféle írótól, műfajból és korból.

Ha az adott történet nem jön, akkor tedd kicsit félre és foglalkozz mással.

dec. 25. 10:46
 5/10 anonim ***** válasza:
93%

Tökmindegy hogy milyen hobbit vagy önkifejezési módot választasz, egyetlen egy egy dolog segít, ha megakadsz: ha nem hagyod abba.

Teljesen mindegy, hogy mit, de írj.

Ha nem mennek az olyan sztorik, amiket el akarsz mondani, akkor írj valami másról. Ragadd ki a napod egy érdekes pillanatát, és írj arról. Vagy vedd életed legizgalmasabb élményét, és írj belőle egy fiktív sztorit. Vagy keress a neten "writing prompt"okat, amik adnak a sztoridnak egy alapkoncepciót.

Szóval csinálj valami mást, ami eltér az eddigi írásaidtól, és felráz egy kicsit.

Plusz sz.rj rá, hogy jó-e az, amit írsz, vagy nem. Teljesen mindegy hogy gagyi, vagy klisé, vagy rossz. Még mindig jobb, ha írsz, mint az, hogy a hibák miatti félelem megbénítson.

Olvasni tök jó, meg minden, de lássuk be: az emberek egész életükben passzívan fogadják be a történeteket, de a többségüknek ez nem segít abban, hogy aktívan tudjon alkotni.

Szóval hülye tanács, de ahhoz hogy megjöjjön a kedved az íráshoz, az kell, hogy akkor is írj, ha nincs miről.

(....vagy legyél baromi elfoglalt, és stresszes, és ne legyen időd egy percre se leülni, mert AZ garantáltan meghozza az ihletedet)

dec. 25. 13:15
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Mindenek előtt az írás az olvasással kezdődik. Olvasd mások írásait, hogy inspiráljanak, ötleteket adjanak, fejlődjön a stílusod, kifejezésmódod, gondolkodásod. Nem másolni kell őket, hanem stimulálni a saját tudásodat és kreativitásodat.

Egyébként minden tanulási folyamat először azzal kezdődik, hogy másolod, amit és ahogyan mások csinálnak dolgokat. Amíg lemásolni sem tudod mások stílusát, addig saját egyéni stílust alkotni sem igen vagy képes.

Emellett gyűjts élményeket, kalandokat, élj aktív életet. Légy tevékeny, ismerj meg új embereket, helyeket, szokásokat, amik szintén inspirálni tudnak, témaként, ötletekként szolgálhatnak. Járj nyitott szemmel a világban, legyél kíváncsi, fogadd be a szembejövő dolgokat, tedd hozzájuk a saját személyiségedet.

Alakíts ki napirendet, állandó szokásokat, akár a ráhangolódást szolgáló rítusokat is. Fegyelmezetten ülj le minden nap írni és írj akkor is, ha nincs ötleted, nem jön az ihlet. Ahogy Jodi Picoult mondja: Sokkal könnyebb egy rosszul megírt oldalt kijavítani, mint egy üres lapra írni valamit.

Akár kitűzhetsz kisebb napi kihívásokat is magad elé, hogy bemelegítésként pl. mindig más stílusban írd meg az aznapi élményeidet, vagy mindig írj valami rövidet, mint egy haiku, stb.

Számtalan feljegyzés van róla, hogy a különböző írók, költők mennyit küzdöttek vele, hogy dolgozni tudjanak. Azt hiszem, hogy Mary Shelley, de lehet, hogy más (is) volt, aki pl. képtelen volt otthon írni, ezért minden nap elvonult egy szállodába, kiakasztotta a ne zavarj táblát és úgy alkotott. Vannak, akiknek az vált be, hogy elvonulnak egy dolgozószobába, vagy bármilyen egyéb, a normál életkörülményeiktől távoli helyre, ahol csak az írással foglalkoznak. Olyan is van, akinek mindenféle rituálé, kántálás segít mentálisan ráhangolódni a feladatra, hogy dolgozni tudjon.

Érdemes elolvasni Steven Pressfield: Művészet háborúja című könyvét, amiben pont arról ír, milyen nehéz profi íróként neki is, meg az irodalomtörténet során egy rakás másik írónak is rávennie magát, hogy leüljön dolgozni és haladjon. Hogy mennyire küzdelmes és nehéz az alkotási folyamat és arról is szolgál jó tippekkel, hogy milyen módokon lehet ezeken túllendülni.

dec. 25. 15:47
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Van, hogy pont az segít, ha elengeded azt, amivel nagyon küzdesz és elkezdesz helyette valami teljesen másra koncentrálni, ami elvonja a figyelmedet, kizökkent az addigi gondolatmenetedből, amiben megrekedtél és éppen ebből jönnek azok az ingerek, amik aztán segíteni tudnak tovább lendülni.

Sokan mondják például, hogy az hozza a legtöbb inspirációt számukra, amikor otthagyják az írást, elmennek sétálni az erdőbe, vagy úszni, sportolni.

dec. 25. 15:51
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Ne aggódj, PONTOSAN tudom, hogy mit érzel. Megvannak az ötletek, de mikor leülsz, egyszerűen semmi sem jön, és megkérdőjelezed, hogy megy-e ez neked.

Semmiképp se hagyd abba! Csak kezdd el, és írj részletesen, minden aprócska részlet fontos! És, bárki bármit mond, fontos az olvasás, ezt egy könyvmoly mondja neked.

Én ki szoktam nyitni az ablakot, vagy kimegyek az erkélyre/sétálok egy háztömbnyit. A friss levegő segít koncentrálni. Vagy kapcsolj be esőhangokat. Lehet, hogy hülyén hangzik, de engem mindig megnyugtat, és utána tudsz majd írni, megjön az ihlet!

Még valami: Csak elkezdeni nehéz! Hajrá! :)

dec. 29. 16:34
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem porszívózás, mosogatás, vasalás közben jöttek az ihleteim. 😁
dec. 29. 23:39
 10/10 anonim ***** válasza:
Ha novellát akarsz, azokat a legnehezebb sajnos, mivel rövidek és nem igazán lehet kibontani őket. Azt javaslom, hogy regénnyel próbálkozz a terjedelme miatt, készíts vázlatot, hogy miről szól a történet, kik a szereplők, hogy alakul a cselekmény stb. Mondjuk ezt novellánál is lehet alkalmazni. Nem kell erőltetni az írást, de foglalkozni viszont kell vele, máskülönben sosem léped át az akadályt.
jan. 1. 13:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!