Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » LASSAN olvasok! Sajnos....

LASSAN olvasok! Sajnos. Gyorsabbá tenni ezt a kritikán aluli sebességet lehet valamilyen módszerrel, valamiknek a gyakorlásával/elsajátításával? Úgy(!) hogy közben ne átfussak az olvasottakon, hanem valóban értsem, megjegyezzem azt! Ez utóbbi fontos!

Figyelt kérdés

Több ismerősöm - érdekes módon majd mindegyik lány - hozzám képest valami ELKÉPESZTŐ sebességgel olvas (igaz lehet ők nem most kezdték már, illetve nem is kockultak annyit a gép előtt régen sem, mint én).

Teszik ezt úgy, hogy közben ha akármit vissza kérdezel, megjegyzik. Vagyis nagyjából vissza tudják adni, hogy mi volt az adott oldalon! Ha nem is egzakt pontosan, de egyfajta fülszöveg formájában mindig sikerül nekik.

Na most én vagy csigatempóval olvasok, és nagyjából megjegyzem amit olvastam az adott oldalról (még nem is teljesen biztos, hogy megjegyzem amit olvastam)... Vagy pedig valamivel gyorsabban olvasok, de akkor még ezt a keveset is valószínűleg NEM fogom tudni visszaadni. Mintha átsiklanál/átfutnál felette, aztán feldereng a végén, hogy: "mit is olvastam az előbb"?!

nov. 7. 18:00
 1/6 anonim ***** válasza:
38%

ha olvasol próbáld meg nem kimondani magadban a szavakat, enélkül próbáld meg az olvasást, mivel ha magadban kimondod a szavakat az lassítja az olvasást

mikor olvasol valami jelölőt használj, ceruza, vagy az ujjad, így jobban leragad a koncentráció az olvasásra, mivel nem csak a szemed meg az agyad használódik, hanem még a kezedet, és ujjadat is mozgatni kell

és hogy fent tartsd az olvasási koncentrációt, jó lenne olyat olvasnod, ami ténylegesen érdekel, mert amint írtad, ha nem maradt meg benned az olvasott, akkor biza téged nem nagyon érdekel az amit olvasol, mert elkalandozol olvasás közben, lényegében kezded unni azt amit olvasol

meg ha olvasol, próbáld olyan helyen csinálni, ahol semmi sem veszi el a figyelmedet az olvasásról, jobban tudsz koncentrálni

ezeken kívül nincs több ötletem, gyakorolni kell az olvasást aztán ennyi, ha sokat olvasol, akkor jegyzed a bonyolult és hosszú szavakat, később mikor meglátod ugyanazokat a szavakat már tudod, hogy ez lesz, és nem kell végig olvasnod, hanem elég átfutni, szókincsedet is javítja, ami előny olvasáshoz, szóval gyakorlás kérdése is

nov. 7. 21:16
 2/6 Kedves Vezető ***** válasza:
27%

Szerintem olvasd el ezt, garantálom hogy gyors leszel:

[link]

Szóval fontos az is hogy magával ragadjon egy könyv, ne teher legyen, hanem pl izgalom.

nov. 7. 22:13
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

szia, 2-essel egyetertek,n jokat ir.

Nem tudom, hogy hany eves vagy, fiu vagy lany, es miket olvastal eddig? Volt, amit szerettel olvasni? Nem baj, ha gyerekkonyv.

Az olvasasi sebesseg egyreszt embereknel kulonfele adottsag is,

de minel tobbet olvasol, annal gyorsabban fog menni.

Lenyeges lenne, hogy olyat olvass, ami lekot. Pl. mit szeretsz filmekben? Ha fiu vagy es sci-fit, vagy sotet, horroros thrillereket nezel szivesen, vagy kicsit lelkizos, nem ijeszgetoset, akkor konyvben keress hasonlot. Ha lany vagy es a romantikus-vicces dolgokat szereted, vagy nyomozos krimiket, amiben nincs ijesztgetes, csak gondolkodnak, hogy ki lehet a tettes, akkor azt. Ha gimiben tiniknek irt fiuzos sztorik, akkor azt. Probalgass nyugodtan, plane ha konyvtarbol is valogathatsz, nem kerul semmibe, ha nem jon be. Van, aki kepregenyeket szeret olvasni, van, aki 10 eveseknek irt leanyregenyeket. Van, aki nem is regenyt olvas szivesen, hanem mondjuk a fokakrol, dinoszauruszokrol, repulogepekrol. Vagy mas tajairol a Foldnek, nem muszaj hogy kitalalt legyen. Ha egy kezdo vagy, nyugodtan olvass 14 eveseknek irott konyveket, laza, konnyu, de izgalmas sztorikat.

Vannak konyvek, amelyek rovidebbek: vannak novellak, mondjuk 5-20 oldalas, es egy konyvben tobb novella is van. Vagy 100 oldalas elbeszelesek. Ha egy ilyen rovid novellat vagy elbeszelest elolvasol, gyorsabban lesz sikerelmenyed. De fontos, hogy erdekeljen, izgalmas legyen a szoveg!

Az, hogy lassabban olvasol: idovel magatol fel fog gyorsulni, ha tetszeni fog az olvasas. De lehet, hogy olyan gyorsan nem fogsz tudni olvasni, ahogy a barataid. Nem baj az. En megtanitottam magam 5 evesen egyedul olvasni, es azota mindig az elso voltam altalanosban az

ilyen felmeresen,hogy 1 perc alatt hany szot vagy betut olvastunk el - de en egy evvel korabban kezdtem, mint a tobbi. Vegul is, nem mindegy? Az a lenyeg, hogy tetsszen es jol erezd magad olvasas kozben.

Most mar felnott fejjel, van olyan konyv, amit felfalok 2 nap alatt, es van olyan, amelyben minden mondatanal megallok, gyonyorkodom benne,jobban megertem, szeretem a stilusat. Egy ilyen konyvet, 550 oldal, most 3 es fel het alatt olvastam el (angolul, de en ketnyelvu vagyok, magyarul is hosszu lett volna.)

Tehat keress olyat, ami erdekel, eloszor rovidet, meg ha el is tart egy darabig a kereses. A tiniknak vagy fiatal felnotteknek irt konyvekben egyszerubbek a szavak, mondatok amugy is.

Ami a megjegyzest illeti, az hogy nez ki? Elolvasol egy oldalt, masfel oldalt, de nem emlekszel kb. sem, hogy mi volt, 5 perc mulva? A szereplo nevere? Hogy melyik varosban, helyszinen jatszodik? Vagy ez kesobb jelentkezik,hogy mar nem emlekszel 100 oldallal korabban, vagy egy elolvasott konynek nem emlekeztel minden reszletere?

En most egy 300 oldalas konyvet olvasok, eleg egyszeruen olvashato, es elegge erdekel. Most jarok a felenel, es kb. emlekszem, mi a tema, az alapproblema, kik a szereplok, de ha vizsgazni kellene belole, biztos nem menne minden reszlet.

De ha egy masfel oldalas jelenetet nem tudsz egyaltalan felidezni 5 perc mulva,akkor egyszerubb szovegekkel kellene kezdeni. Alsos osztalyokban. "Mosó masa mosodája", nem szegyen az, mert az a lenyeg, hogy legyen sikerelmenyed, es onnan tudsz majd magadtol fejlodni.

A koncentracioban segit, ha a telefonodat, tablettet, kiviszed a masik szobaba, ugy, hogy ha valaki konkretan telefonal, azt meghallod, de minden mas ertesitest kapcsolj ki. Olvasni csak zavartalanul lehet, lehetoleg csendben, hogy tudod, most van 1-2 orad, nem fognak megzavarni. Es vegig a konyvre koncentralva.

Fo, hogy ne hasonlitsd magadat mashoz, sosem jo. Ne hasonlitsd magad egy olyan lanyhoz, aki 14 evesen ejszakara bebujik a ruhasszekrenybe a zseblampaval, nehogy a szulei eszrevegyek, hogy hajnal 2-ig olvassa Tolsztojt. Ha neked napi 1-2 oldal megy es felora, akkor ahhoz probalj ragaszkodni (hogy ne felejtsd el, mirol szol a konyv, ha nagyobb szunetet hagysz)

De meg egyszer: a titok az, hogy olyat olvass, ami erdekel!

nov. 8. 10:47
 4/6 anonim ***** válasza:

3+

ja, es azt akartam irni, hogy az 1-el ertek egyet, csak eltevesztettem

nov. 8. 10:49
 5/6 anonim ***** válasza:
70%
Gyakorolni kell, mint mindent
nov. 8. 16:53
 6/6 anonim ***** válasza:
82%

"ha olvasol próbáld meg nem kimondani magadban a szavakat, enélkül próbáld meg az olvasást, mivel ha magadban kimondod a szavakat az lassítja az olvasást"

Ilyen hülyeségeket ne terjesztsünk már!! Az, hogy kimondja-e valaki magában az olvasott szöveget vagy sem, csak attól függ, hogy milyen a gondolkodási típusa. Ha valaki beszéddel gondolkodik, elmondja magában a dolgokat, akkor olvasáskor is ki fogja mondani. Ez nem befolyásolja az olvasási sebességet, mert ilyenkor baromira hadar a belső hang, ami csak azért van, mert ilyen az illető gondolkodása.

Kérdező, érdekel, amit olvasol? Vannak olyan dolgok, amik az én agyamig sem jutnak el, mert egyszerűen nem érdekel. Anno beleolvastam a Kőszívűbe, mert kötelező volt, háromszor olvastam el az első oldalt, hogy felfogjam, mi van benne.

nov. 9. 09:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!